Kroatië is de volgende voor Oranje basketballers op weg naar EK 2021.

“Met één overwinning komen we niet op het EK.” Het zijn de nuchtere woorden van Charlon Kloof na de stunt (65-72) in Turkije.

Zo is het natuurlijk wel, de winst is een enorme opsteker, tegelijk heeft Oranje nog niets tastbaars in handen.

Die ervaring heeft de kern van dit Oranje intussen wel. Het vorige EK was dichtbij na winst in en op Duitsland (71-75) om vervolgens uitgeschakeld te worden na een enorm pak slaag (51-82) in de thuiswedstrijd tegen onze Oosterburen.

Überhaupt heeft Nederland het thuis de afgelopen jaren moeilijk gehad in situaties waarin de ploeg een favorietenrol toebedeeld kreeg (uitzondering was de winst op Roemenië 77-52).

Zo was er de eerste thuiswedstrijd tegen Oostenrijk (72-75) voor datzelfde EK en was er pijnlijke nederlaag tegen Hongarije (59-74) in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van de WK-kwalificatie.

Nou is Oranje thuis tegen Kroatië niet per definitie favoriet, zeker niet gezien de verhoudingen in Europa, maar met zo’n resultaat in Turkije komen er automatisch verwachtingen.

Vooropgesteld vind ik dat Oranje een solide verdediging heeft, zeker als iedereen zijn rol vervuld. Je zag ook in Ankara dat iedereen na een gemist schot heel snel terugging naar de eigen helft waardoor de Turken in feite iedere aanval hard moesten werken voor een goed schot.

Met die goede verdediging kan Nederland zich tegen (vrijwel) iedere tegenstander in een positie manoeuvreren om de wedstrijd te winnen. Voor een hoge uitslag heeft Oranje in mijn ogen te weinig aanvallende power.

Nou wil het toeval dat het spel van de Kroaten behoorlijk lijkt op dat van de Turken. Geen al te hoog tempo en veel inside. Dat type spel ligt Oranje wel (getuige ook de overwinning 68-61 van iets meer dan twee jaar geleden).

Nogmaals niet dat Oranje zomaar wint, maar als de insidemannen in staat zijn om de Kroaten één tegen één te stoppen en er geen ruimte komt voor de Kroatische driepunter dan kan het in Almere een leuke avond worden.

Overigens zullen de Kroaten ook gezien hebben wat Kloof allemaal deed in Turkije, daar zullen vast en zeker maatregelen voor worden genomen. Ofwel bij Oranje zullen waarschijnlijk andere spelers moeten opstaan om aanvallend qua scores de kar trekken. Kloof moet dan azen op een mooie double-double met assists en misschien wel een triple-double met rebounds als het zo uitkomt.