Een mooie naam met een bijzondere prestatie Haai van de Week, uitblinker in de basketbal Eredivisie.

Eén bereprestatie in een verder voorspelbare week. Na de interlandbreak was er een dubbelprogramma met acht duels in totaal en geen enkel verrassend resultaat, of misschien dat Apollo won van BAL.

Met het duel tussen Zorg en Zekerheid tegen Heroes was er één topaffiche, 78-69. Het gat werd geslagen in de derde kwart (19-12). Over de gehele linie was Leiden ietsje beter. Een opvallend verschil was er bij de fast-break points (18-9), sowieso een sterk punt van Leiden. Overigens heeft Den Bosch dit seizoen nog geen uitwedstrijd gewonnen van een ploeg hoger op de ranglijst (0-6).

Worthy de Jong was sterk met 14p, 8r, 6a, 3st en nog 2to. Persons had 12a en nog 6p. Voor Heroes had Wilson 26p, 4r, 2a.

Aris kwam thuis tegen Landstede nog het dichtst in de buurt van een stunt, 71-73. Zwolle stond vanaf ongeveer halverwege het tweede kwart wel op voorsprong (14p maximaal), de knappe Friese inhaalrace begon uiteindelijk te laat. Het reboundoverwicht van Aris was net zo groot als opvallend (44-32), het leverde ook veel second chance points op (16-4). Evenwel was het vele Friese balverlies duur (9-18).

Craig Osaikhwuwuomwan had voor de bekerfinalist een monsteravond met 22p, 19r en een assist. Voor Landstede was Mike Schilder sterk met 16p, 6r.

Apollo won dus van BAL, 76-75. Dat was te danken aan een bijzonder knap laatste kwart (22-10). Ruim 38 minuten keek Apollo tegen een achterstand aan. Na een onsportieve fout van Wirjo kantelde de wedstrijd binnen 40 seconden in Amsterdams voordeel (van 68-72 naar 73-72). BAL had een enorm reboundoverwicht (30-45), maar het vele balverlies (9-20) van de Limburgers werd door Apollo genadeloos afgestraft (22-10).

Berends Weijs had 22p, 3r, 3st, 2a. Voor BAL had Burch-Manning een double-double met 23p, 12r en nog 4a.

Feyenoord deed tegen Den Helder wast het moest doen, 91-76. Het tweede kwart bleek bepalend (23-9). De eerste overwinning voor de Rotterdammers na vier nederlagen op rij. Ruim meer rebounds voor Feyenoord (45-33) en ook ruim meer second chance points (29-10).

Woods leek als vanouds met 22p, 5r, 5a. Voor Suns had Vanderhaegen 22p, 4r en opvallend een +/- van maar min 1 in 32 minuten. Ofwel in de acht minuten dat de Belg niet speelde, ging het flink mis bij de Suns.

Den Helder verloor donderdag kansloos op bezoek bij Heroes, 90-63. Iedereen speelde bij de Bosschenaren en zij scoorden ook allemaal. Voor Suns had Yarick Brussen een double-double met 10p, 11r.

Donar liet donderdag op bezoek bij BAL de Limburgers kansloos, 53-76. Het verschil werd in het derde kwart gemaakt (5-23). Sterke teamprestatie van de Groningers. Bij de Weertenaren had niemand meer dan negen punten of zeven rebounds.

Landstede won donderdag met de nodige moeite van Feyenoord, 89-77. Nadat de Rotterdammers het eerste kwart met een voorsprong hadden afgesloten, bleek het tweede kwart bepalend (23-11), exact de marge bij de eindstand.

Vier Zwolse spelers in de dubbele cijfers en Walker had 20p (7/9 FG). Voor Feyenoord hadden Snider, Woods en Van der List samen 60 punten waarbij Snider de meeste had 27p en nog 4a, 3r.

Aris won donderdag wel de close-game tegen Apollo, 81-75. De Friezen waren simpelweg efficiënter op een boel vlakken, vooral bij punten uit balverlies (13-6), bij fast-break points (6-0) en second chance points (13-8).

Mazurczak zat dicht bij een triple-double met 20p, 9a, 7r. Craig Osaikhwuwuomwan zat dicht bij een double-double met 13p, 9r. Voor Apollo speelde Vitkovic 40 minuten met 14p, 9r.

DE HAAI VAN DE WEEK

Een aantal mooie prestaties na de interlandbreak, zeker ook van Nederlanders. Worthy de Jong, Mike Schilder, Berend Weijs, Yarick Brussen en de Pool Mazurczak en de Amerikanen Wilson, Snider en Walker.

Een man noemde ik nog niet, bewust, maar met 22 punten en 19 rebounds had Craig Osaikhwuwuomwan een hele bijzondere statistiek. Weliswaar in een verloren partij voor Aris, maar wel tegen de titelverdediger en daarom is Craig Osaikhwuwuomwan mijn haai van de week.

De man met voor commentatoren de mooiste achternaam op de Nederlandse basketbalvelden had 22 punten met 10/15 tweepunters en 2/3 driepunters, zonder vrije worpen dus. De rebounds bestonden uit 6 aanvallende en 13 verdedigende. Zijn efficiency van 38 was bijzonder hoog.

De 2.11 lange forward (ondanks zijn lengte vind ik hem eigenlijk geen center) speelde dit seizoen pas negen wedstrijden voor Aris en die tegen zijn oude werkgever Landstede was verreweg zijn beste. Zijn gemiddelde dit seizoen is trouwens heel knap met 13p en 10r.

Osaikhwuwuomwan (29jr) is een soort ‘globetrotter’, maar één keer eerder bleef hij langer dan één seizoen bij een ploeg. Dat was bij Donar (de tegenstander van Aris in de bekerfinale) van 2013-2015. Verder speelde hij in Amsterdam, Nijmegen, Zwolle, Rustavi in Georgië, Bochum in de Duitse derde divisie en al twee keer eerder in Leeuwarden. Hij zat voor zijn profcarrière nog even op Christ The King Regional High School in New York.

In 2017 begon de Brabander (geboren in Budel) het seizoen bij het Engelse Plymouth waar hij in de voorbereiding een hele zware knieblessure opliep. Ruim een jaar eerder had Osaikhwuwuomwan spelend voor Aris al de pech dat hij een zware knieblessure opliep toen zijn knieschijf uit de kom schoot. Die blessures hebben zijn carrière geen goed gedaan. Hij kwam voor die ellende nog 19 keer uit voor Oranje.

Lees verder onder de foto.

Een onbekende kant van Craig Osaikhwuwuomwan is muziek. Hij componeert hiphop-/ rapmuziek en zingt daarin ook zelf. Op Spotify staan onder zijn artiestennaam Mr. Giant twee oude nummers. Nu hij weer lekker in zijn vel zit is Craig eigenlijk fulltime bezig met basketbal, maar zo zei hij, er komt nieuw werk aan.