Een winnaar, deze week de haai in de Eredivisie basketbal.

Een best verrassende week in de Eredivisie, maar er zijn niet veel Nederlanders die prijzen pakken in het buitenland. Als dan op internationale vrouwendag de Spaanse beker wordt gewonnen door Emese Hof met haar club Baloncesto Perfumerías Avenida, dan laat ik dat niet ongemerkt voorbij gaan. Gefeliciteerd.

Het NRC had dit weekend een openhartig verhaal over en met Emese Hof, over basketbal en het leven.

Emese Hof | Basketbalster Emese Hof (23) speelde op jonge leeftijd collegebasketbal in Florida en is nu prof bij de beste club van Spanje. Leuk vindt ze dat sportleven lang niet altijd. „Als ik drie dagen vrij heb neem ik het vliegtuig naar Nederland.”

Klik hier voor het hele artikel.

In de Eredivisie was het best een opvallende week in tegenstelling tot de vorige speelronde. ZZ Leiden verloor twee keer in één week. Feyenoord won weer thuis van Donar dat nu een probleem heeft qua plek één. Aris won bij BAL en hield de hoop op plek zes levend, trouwens net als Suns door de winst op Leiden. En dan gaf Heroes bekerfinalist Aris nog een ongenadig pak slaag.

De meeste gevolgen hebben de nederlagen van Zorg en Zekerheid want de vierde plek is nu serieus in het geding en Feyenoord staat te trappelen om de positie over te nemen. Het legt veel druk op de twee nog resterende onderlinge duels. Achteraf zal het de Rotterdammers niet slecht uitkomen dat de wedstrijd tegen Leiden vorige maand is gestaakt (door kapotte tijdswaarneming) omdat Feyenoord nu weer op de rails staat en toen niet.

Credits voor Suns dat donderdag thuis tegen ZZ Leiden een complete wedstrijd afleverde, 91-76. De tweede helft was sterk (49-37). Het verschil is assists was opmerkelijk (26-11) en vertelt wel het verhaal. Vijf spelers in de dubbele cijfers en Yarick Brussen een double-double met 20p, 13r.  

Zondagmiddag stond er een ‘ander’ ZZ Leiden in Zwolle, maar Landstede hield de punten thuis, 92-84. Niet in het minst door een heel sterk slotkwart waarbij de thuisploeg aanvallend sterk was en de gasten verdedigend -weer- niet (31-20). Zwolle schoot in totaal vijf driepunters meer raak dan Leiden (10/25 om 5/19) en dat scheelt een boel. Overigens schoot Leiden donderdag in Den Helder haar driepunters ook slecht (2/18) en daar lijkt een gedeelte van het probleem te zitten.

Mo Kherrazi speelde een hele sterke wedstrijd tegen zijn voormalige werkgever met een double-double 16p, 10r, maar ook nog 5st en 4a. Voor Leiden had Williams ook een stevige double-double 20p, 16r.

Aris won donderdag bij BAL, 59-60. De thriller werd beslist na door een fout van Obad. Vlak voor tijd maakte hij bij een gelijke stand een fout op Mazurczak die een penetratie naar de ring inzette. De Poolse Amerikaan schoot de eerste vrije worp raak en miste de tweede waardoor de tijd verstreek.

Mazurczak was überhaupt de beste man op het veld met 20p, 8r, 5a en nog 4to. Voor BAL had Burch-Manning een double-double 22p, 10r.

De tweede reis in een paar dagen van Aris naar het Zuiden pakte voor de Friezen een stuk slechter uit. Heroes haalde, in een opvallend volle Maaspoort, ongenadig hard uit, 98-59. Het was na het eerste kwart al gedaan (27-4). Voor Aris misschien een goede les met het oog op de bekerfinale die ook in een volle hal zal worden gespeeld want anders krijgt die finale net zo’n uitslag.

Heroes had maar liefst zeven spelers in de dubbele cijfers. Idowu had voor Aris 20p, 7r.

BAL revancheerde zich zaterdag thuis tegen Den Helder Suns, 76-73. BAL stond de hele tweede helft op ongeveer tien punten voorsprong. De inhaalrace van Suns strandde door tijdsgebrek. Uiteindelijk schoot BAL 31 keer raak en Suns 28 keer.

Vier Limburgers zaten in de dubbele cijfers. Voor Suns had Miller een double-double en bijna een triple met 18p, 11r en 7a.

De winst van Feyenoord op Donar, voor de tweede keer dit seizoen in Rotterdam, mag ook opmerkelijk worden genoemd, 79-66. Een sterke tweede helft, zeker verdedigend, was de basis voor het Rotterdamse succes (44-29).

De Groningers leken het aardig voor elkaar te hebben de laatste tijd, maar de ploeg blijkt buitenshuis net zo wisselvallig als Leiden en Den Bosch. Net als twee voornoemde teams is Donar erg (te?) afhankelijk van de driepunter, die nu niet vielen (6/30). Anderzijds speelde Feyenoord een volwassen partij basketbal, die er de laatste wedstrijden aan zat te komen na daarvoor een mindere periode te hebben gehad.

Feyenoord had vijf spelers (oa Stolk, Bruining en Vd List) in de dubbele cijfers en dan had Brandwijk nog 13 rebounds (bij 8p). Voor Donar had Thomas een double-double met 14p, 11r.

HAAI VAN DE WEEK

Voor mij was het snel duidelijk. Deze speler maakte in een topaffiche het verschil, zeker in het vierde kwart. Hij speelde de volledige tien minuten, ik zet het even op een rij: aanvallende rebound met score, aanvallende rebound met assist, assist, steal, block, assist, een gemiste lay-up, rebound, steal, rebound, assist.

In totaal in bijna 27 minuten: 16p, 10r, 5st, 4a, maar één keer balverlies en een efficiency van 27.

Ofwel Mo Kherrazi is mijn haai van de week. Vorig seizoen bedankt in Leiden, haalt nu zijn revanche in Zwolle. Niet alleen deze wedstrijd, überhaupt is hij bezig aan een goed seizoen, dat zagen we ook bij Oranje.

Lees verder onder de foto

Het is ook terug te zien in de feiten, zoals efficiency, van de 29-jarige forward die bezig is aan zijn elfde seizoen Eredivisie.

Mo KherraziTeamEfficiency
2019/20Zwolle13.3
2018/19Leiden13.2
2017/18Leiden12.8
2016/17Leiden12.1
2015/16Leiden11.4
2014/15Leiden10.7
2013/14Leiden7.2
2012/13Leiden9.8
2011/12Leiden5.8
2010/11Amsterdam8.8
2009/10Amsterdam8

Na al die jaren is er veel bekend over Mo Kherrazi, niet in het minst dat hij altijd hard werkt en de beste verdediger van Nederland is. Ik ben erg benieuwd naar de film die over hem gemaakt wordt. Onlangs kwam er een preview uit die smaakt naar meer.