De kampioen van dit seizoen. Coronavirus of niet er gaat nog wel gebasketbald worden in de Eredivisie, denk ik.

Ik denk dat er nog wel een kampioen komt. In ieder geval is er nog tijd. Tenminste als er geen hele rare dingen gebeuren met het Coronavirus.

Vanmiddag besloot het kabinet om tot en met 31 maart in feite alles af te lassen. In mijn ogen een onvermijdelijke en juiste beslissing. De sportieve basketbalgevolgen waren ook gelijk duidelijk.

Even los uit de pols. Het stond al vast dat de play-offs zouden kunnen duren tot en met het eerste weekend van juni. In China is Corona op zijn retour na ongeveer zes weken. Dat zou grofweg betekenen dat er half april weer teamsporten zouden kunnen zijn in Nederland. Met als gevolg dat er ongeveer zes weken zijn om de basketbalcompetitie af te ronden. Moet kunnen, zou ik zeggen. Mits, nogmaals, er geen rare dingen gebeuren.

De vraag is dan: hoe?

Je kunt als een gek drie of vier wedstrijden in de week gaan spelen om de competitie helemaal uit te spelen, al denk ik dat de hallen niet beschikbaar zijn, zeker niet als de andere sporten ook verder willen.

Laat ik de boel omdraaien.

Met de kennis dat de contracten in Nederland meestal zijn afgesloten op ongeveer negen maanden (sommigen ploegen gaan voor minder want die gaan niet uit van het halen van finales). Ook niet onbelangrijk is dat de clubs geen eigenaar zijn van de speelhallen, dus wedstrijden zullen niet onbeperkt ingepland kunnen worden.

Enfin.

Het zou gaan om de finale. Die hoeft niet in zeven duels, kan ook in vijf of minder. Nood breekt wetten. Dat is anderhalve week.

Dan de halve finales. Ook best-of-five. Nog eens anderhalve week. Nog drie weken over.

Feyenoord verdient een kans op basis van dit seizoen. Een kwartfinale best-off-three zou een week kosten. Kan, maar wat doe je in die twee weken die vooraf nog resteren?

Het zal een boel gemekker opleveren. Los nog even van het feit dat een boel Amerikanen op stel en sprong naar huis willen. Waarbij ik me gelijk afvraag of ze nog terugkomen? In dit kader vind ik het afscheid van Burch-Manning bij BAL raar. het moet tot ziens zijn.

NEE DOE HET ANDERS

De top vijf, de enige reële kanshebbers op een titel (sorry andere vier), spelen een hele competitie uit en thuis tegen elkaar, zeg maar een kampioenspoule. Na ieder acht duels te hebben gespeeld spelen de nummer één en twee nog een best-of-three tegen elkaar.

In vijf weken acht duels moet kunnen en dan nog een week voor de play-offfinale. Mocht de tijd voor de finale er niet blijken te  zijn dan is de nummer één van de kampioenspoule de kampioen.

Het zou zelfs betekenen dat er nog ruimte is voor de bekerfinale (in het begin na de hervatting), al is die voor mij ondergeschikt aan het kampioenschap. Als de beker het wisselgeld is, so be it.

Natuurlijk is het niet optimaal, maar het is niet anders. De DBL is geen NBA die het geld heeft om langer door te gaan.

Overigens snap ik heel goed dat veel Amerikaanse basketballers uit de Nederlandse competitie naar huis willen. De meeste zijn eerstejaars ofwel nog nooit weggeweest uit een beschermde omgeving. Als het thuisfront dan aan je trekt in deze Coronatijden dan gaat het wringen, dat snap ik. Tegelijk ben ik benieuwd wie nog terugkomt, want niet terugkerende spelers dat zou consequenties hebben voor de afloop van de competitie.

Nogmaals ik ga ervan uit dat er nog tijd overblijft. Mochten de gezondheidsrisico’s uiteindelijk te goot blijken te zijn, dan is er maar geen kampioen. Al zie ik zover niet snel komen omdat er nog tijd is. Bovenal hoop ik natuurlijk dat iedereen gevrijwaard blijft van het virus en de mogelijke gevolgen.

Ik sprak hier vanavond ook over in de podcast van Wouter van der Maden.