Het seizoen is voorbij, op naar het basketbalseizoen 2020-2021.

Voortschrijdend inzicht. Zo noem ik het. Een week geleden zag ik nog kansen om het basketbalseizoen in afgeslankte vorm af te maken. Nu lijkt het mij logisch dat er op het seizoen 2019-2020 zo snel mogelijk een klap wordt gegeven.    

Het heeft simpelweg geen zin meer. Wie wil er de komende twee, drie maanden nou nog grote groepen mensen bij elkaar hebben? Niemand toch mag ik aannemen en sport is vooral bedoeld voor de fans. Vandaar ook dat de GP van Zandvoort wordt afgelast, er geen gravelseizoen in het tennis is en het Engels voetbal zeker tot mei stilligt.

AMERIKANEN

Voor het Nederlandse Eredivisiebasketbal speelt nog heel erg mee dat een heleboel bepalende Amerikaanse basketballers naar huis zijn en zij mogen de komende 30 dagen Europa niet meer in.

De door het kabinet gevolgde strategie om het coronavirus te bestrijden is logisch, maar heeft ook tot gevolg dat het nog wel even kan duren.

Tijd die basketbal in Nederland simpelweg niet heeft en dus is er maar één conclusie: stoppen (dit sijpelt overigens ook door als uitkomst uit de diverse overleggen). Geen kampioen uitroepen. Want wat die Belgen vorige week hebben gedaan met Oostende slaat nergens op.

EUROPEES BASKETBAL

Wat mij betreft is de ranglijst van de Eredivisie verder wel bepalend voor de Europese tickets, de verhoudingen op de ranglijst kloppen globaal toch wel. Dan mogen de clubs onderling uitvechten wie de voorronde Champions League ingaat. Al heeft Donar wat mij betreft ‘oudste’ rechten. Overigens is Heroes het enige alternatief want de hallen in Zwolle en Leiden zijn niet toereikend.

Het gevolg van nu stoppen heeft natuurlijk financiële gevolgen. Er zijn clubs die -veel- verdienen aan volle hallen (in de play-offs) en die inkomsten ook begroot hebben. Het is helaas niet anders. Gezondheid staat voorop en iedereen kampt met de negatieve gevolgen van de coronacrisis.

TOEKOMST

De bekerfinale tussen Aris en Donar zou de ‘officiële’ opening van het nieuwe seizoen kunnen worden.

Voor alle andere niveaus zou ik zeggen: NBB laat alles voor volgend seizoen zoals het dit seizoen was.