Hey Aart, hey Leon. Over de toekomst van het Nederlandse basketbal na de coronacrisis. Een Eredivisie met veel Nederlanders?

Zoals gezegd spraken Aart Dekker en ik elkaar uitgebreid over het Nederlandse basketbal. Eerder hadden we het vooral over de huidige situatie, nu blikken we wat verder vooruit.

Hey Aart,

Europees basketbal is een dingetje. De Champions Leaguefinale van de FIBA is al opgeschoven naar eind september. Nou kun je zo’n final four nog wel spelen op neutraal terrein zonder publiek. Een heel Europees seizoen met plaatsingswedstrijden, groepsfase en reizen door hele Europa lijkt mij voor dit kalenderjaar geen gewenste situatie. Tenminste met de kennis van nu.

Als het RIVM in de zomer zegt dat het kan, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Rest de vraag in het verlengde van de competitie of er dit jaar nog wel Europees gebasketbald wordt en of daar dan publiek bij mag zijn. Ik denk dat het een lastig verhaal wordt en jij?

Hey Leon,

Inderdaad; ontzettend lastig. Nu heb ik begrepen dat FIBA diepe zakken heeft, misschien moet daar een financiële injectie vandaan komen om een en ander mogelijk te maken..? Ook hier weer zullen de digitale media misschien wel een deel van de oplossing moeten of kunnen zijn. Als de finale van Europese Toernooien in september plaats zouden vinden, dan vind ik het moeilijk voorstelbaar dat het nieuwe seizoen dan pas in 2021 van start zou gaan.

Het plannen van het nieuwe Europese seizoen in de huidige onzekerheid lijkt me voor veel clubs extreem lastig; stel dat het een maand van tevoren beslist wordt dat het gaat starten. Hoe stel je dan je team samen…bereid je je er op voor..? En hoe financier je dat met zo weinig tijd? Want voor de meeste sponsoren geldt natuurlijk precies hetzelfde…

Aan de andere kant: iedereen zit in hetzelfde schuitje en de play-ins voor de FIBA-competities begonnen de laatste jaren ook ‘gewoon’ heel vroeg en slechts een paar dagen na het laatste Qualifier-window voor de Nationale Teams. Uiteindelijk is het voor zowel bonden als clubs een kwestie van ‘to be, or not to be’. Ik vermoed dus dat er op het eerst mogelijke moment gespeeld zal gaan worden; hoe dan ook…en misschien valt het straks een beetje mee, omdat er nu heel fors is beperkt; de slinger moet dus haast wel de andere kant om gaan zwaaien…

Terug naar het al dan niet zonder publiek spelen, en hoe dan… Misschien dat er creatieve wijze toch een ‘nood breekt wet-formule’ ontwikkeld kan worden; om en om een deel van het publiek live in de zaal, de rest volgt de wedstrijden dan via de luxe- en extra-aangeklede stream. Omdat het aanbod van ander entertainment navenant beperkt zal zijn…misschien kan het werken…

Hey Aart,

Terug naar Nederland. Ik verwacht dat de Nederlandse spelers en zeker de belangrijkste in Nederland bij hun clubs zullen blijven. Enerzijds omdat de meeste het goed naar hun zin hebben. Anderzijds is voor de meeste het buitenland geen optie en binnen Nederland verkassen überhaupt niet vaak spelers.

Wel ben ik erg benieuwd wat de Nederlanders gaan doen die afgelopen seizoen in het buitenland speelden. Bouwknecht, de broers Schaftenaar, Franke, Dijkstra, Kuiper, Alberts, Van Zegeren, Van Wijk etc. Gaan hun competities wel door? Is er dan geld?

Of, wat een voordeel zou kunnen zijn, gaan zij in Nederland spelen om dichtbij familie te kunnen zijn? Misschien dat Donar of Heroes zelfs een poging kan doen om Charlon Kloof binnen te halen? Er zijn best scenario’s denkbaar waarin dit mogelijk is, zeker in het geval van een Beneliga. Dat zou nog eens een voordeel zijn hè. Wat denk je?

Hey Leon,

Je schetst hier precies waar ik het in het begin al over had; de (potentiële) problemen zijn talrijk en massief, maar daar staat tegenover dat er in zo’n penibele situatie wellicht ook weer ongedachte kansen zouden kunnen ontstaan. Charlon Kloof naar Nederland halen; dat was voor duidelijk werd dat corona heftig toesloeg al een optie waarvan ik graag zag dat Nederlandse clubs daar toch eens naar zou kijken, en dat geldt ook voor de andere namen die je noemt.

Thomas van der Mars werd ook een tijdlang als onhaalbaar gezien, maar hij kwam toch naar Heroes Den Bosch. Zulke Nederlanders zijn toch te prefereren boven de zoveelste ’13-in-een-dozijn buitenlander’!?!

Het is niet helemaal vergelijkbaar, maar ik roep weleens dat een klasbak als Charlon niet alleen als speler meerwaarde heeft; ik denk ook dat het hele Nederlandse basketbal zou kunnen profiteren van de uitstraling die hij heeft, zeg maar een ‘soort van ‘Churandy Martina-effect’; zo’n speler moet toch te marketen zijn(?), en zou een uithangbord voor het Nederlandse basketbal kunnen zijn.

Hey Leon,

Nog een kwestie die in de coronaberichtgeving prominenter wordt; je durft er bijna niet aan te denken, maar wat als er in het najaar een ‘tweede golf’ zou komen, wellicht zelfs erger dan de huidige? Wat als de berichten over herhaalde besmettingen waar zijn (wat impliceert dat effectieve vaccins misschien lastiger te maken zijn dan gedacht)? Over horrorscenario’s gesproken. Ik wil er niet te veel bij stilstaan, leven met de dag maakt alles nog een beetje behapbaar… Wat denk je daarvan?

Hey Aart,

Speculeren in deze is heel lastig. Een werkend vaccin lost veel zo niet alle problemen op. Zolang dat vaccin er niet is, blijft alles, en zeker in de sport (en andere evenementen), omgeven met vraagtekens. Het is dus best een reëel scenario dat het coronavirus op een moment terugkeert en dan kan het best zijn dat volgend basketbalseizoen weer onderbroken wordt.  

Vraag is alleen of het gebeurt, in welke mate het dan toeslaat en of de samenleving alle maatregelen nog een keer accepteert? Ik durf daar niet over te speculeren. Ik wil het in ieder geval niet op mijn geweten hebben dat ik in de toekomst iemand besmet met mogelijk kwalijke gevolgen.

Dan is er ook nog het economische aspect. Want thuiszitten en werken legt de economie voor een groot gedeelte plat. Een economie die voor wat betreft het Nederlandse basketbal best belangrijk is aangezien het lokale en regionale midden- en kleinbedrijf, dat nu zo wordt getroffen, grotendeels de basketbalclubs financiert. Als dat geld wegvalt, kun je profbasketbal in Nederland wel opdoeken.

Dat is wel het zwartste scenario. Reëler is dat Nederlanders flexibel zijn en wel een weg weten te vinden. Dat gaat ook gelden voor het (prof)basketbal in Nederland, al dan niet in een Beneliga.