Voorlopig geen Eredivisiebasketbal in Nederland, 10 gedachten bij dit besluit.

Het blijft een groot vraagteken wanneer het seizoen 2020-2021 gaat beginnen. De DBL heeft besloten dat er niet gespeeld gaat worden zonder publiek. Een logisch besluit. Want sport, en zeker basketbal in Nederland waar niet veel geld in omgaat, wordt gespeeld voor het publiek.

Wat mij zoal opvalt in het besluit en de bekendmaking ervan:

  1. De DBL neemt het initiatief in deze coronacrisis en dat is wel eens anders geweest. Vergeleken met andere sporten is het in deze tijd bijna vooruitstrevend te noemen.
  2. Opmerkelijk is dat het nieuws door alle media werd opgepikt, ik hoorde het zelfs in het NOS-journaal. Ik zou zeggen: houd het initiatief (vast)!
  3. Minister De Jonge suggereerde gisteren dat evenementen (en het betaald voetbal) misschien wel een jaar lang zonder publiek georganiseerd moeten gaan worden, totdat er een vaccin is. Door te stellen dat het basketbal niet gaat spelen zonder publiek, legt de DBL zich wel (erg) vast.
  4. Geen begindatum voor de start van de competitie prikken begin mei is logisch en ook niet nodig. Maar wat gaat er gebeuren met de ploegen die Europees (willen) spelen? De kans is groot dat die in oktober of november in actie moeten komen.
  5. Wanneer begin je überhaupt met trainen en het spelen van oefenwedstrijden? Tot 1 september mag het op dit moment sowieso niet.
  6. Op welk moment laat je Amerikanen invliegen?
  7. Door Amerikanen zo laat mogelijk in te vliegen verdienen ze relatief meer geld in een korte periode. Bovendien is de gezondheidszorg in Nederland een stuk beter dan in ‘verre’ landen. Plus de Nederlandse clubs zijn over het algemeen financieel betrouwbaar en dat is een stukje zekerheid in coronatijden. Dus hopelijk komt er dan ook meer Amerikaanse kwaliteit naar Nederland (in plaats van kwantiteit).
  8. De inschrijftermijn wordt verschoven van 1 mei naar 1 september en de eisen worden ook versoepeld. De DBL verpakt het mooi, maar het is natuurlijk pure noodzaak. Apollo was al (tijdelijk, denk ik) afgehaakt en meer -kleine- broeders hebben het benauwd. Om überhaupt tot een fatsoenlijke competitie te komen moet er wel water bij de wijn worden gedaan. Dus Den Haag en Nijmegen, kom er maar in! Nu is je kans! Al ben ik wel benieuwd wat er gaat gebeuren als over een jaar de Beneliga gaat beginnen.
  9. De DBL komt met idee van een League Pass. Aardig. Maar menig stream was het afgelopen seizoen het aanzien niet waard. Om tot professionele (ogende) streams te komen zal er geïnvesteerd moeten worden. Waar komt dat geld vandaan?
  10. Ik mis wat er voor de fans/liefhebbers gedaan wordt. Want behalve van Donar en Heroes hoor, lees en zie ik bitter weinig van de andere clubs richting hun fans.