Jason Dourisseau weg bij Donar, het is een keus.

Jason bedankt en sorry ook want ik vrees dat je slachtoffer bent van de DBL- en FIBA-regeltjes.

Op veel plekken was het al te zien en te lezen, Dourisseau heeft bij Donar een schitterende carrière gehad, met onder andere vijf landskampioenschappen en een naar hem vernoemde tribune.

Jammer dat ik qua werkgever in de verleden tijd moet praten want in mijn ogen kan hij makkelijk nog een paar jaar door op Eredivisieniveau. Ja natuurlijk wordt hij ouder en 30 minuten gemiddeld dat zit er niet meer in. Maar Dourisseau is een op en top topsporter die goed voor zijn lichaam heeft gezorgd. Hij ziet er nog 100% in shape uit.

Dat is wat hij zelf ook zegt in een soort afscheidsgesprek met Teddy Gipson op Youtube.

Ik haal even wat citaten uit die video.

I’m at peace,

I still wanna play,

I’m in shape, can help somebody,

I’m not retiring!

Dat laatste is goed om te horen. Want Jason Dourissaeu is een harde werker, een uitstekende verdediger, een echte teamspeler, ervaren, slim en heeft een neusje om op het juiste moment op de juiste plek te staan, vooral op cruciale momenten en is ook nog een aardige vent.

En dat hij 36 jaar is, zegt me weinig. Vince Carter is 43 en dichter bij huis is de Amerikaan Ricky Paulding van Oldenburg 37. Toon van Helfteren speelde tot zijn veertigste.

Waar Dourisseau alleen niets aan kan doen is de ‘homegrown-regel’ die sinds vorig seizoen gehanteerd wordt in de DBL. Hoewel Dourisseau een Nederlands paspoort heeft, nadat hij alle trajecten heeft doorlopen, is hij niet homegrown. Dan had hij tussen zijn twaalfde en twintigste levensjaar minimaal 3 jaar ingeschreven moeten staan bij de NBB.

En dus is Dourisseau, voor Donar en hun nieuwe coach, een buitenlander (dat was hij vorig seizoen ook al). Gezien zijn kennis, kunde en staat van dienst heeft Dourisseau recht op een mooi salaris, maar de minuten die gevraagd zullen worden van een buitenlander kan hij misschien niet meer brengen.

Dat is de keus die Donar heeft gemaakt.

Ik denk zo dat als de homegrown-regel niet had bestaan in de DBL en dat er bijvoorbeeld was afgesproken (zoals vroeger) om met vier of vijf buitenlanders te spelen, Jason Dourisseau tot het einde van zijn actieve loopbaan in Groningen had gespeeld. Iets wat in mijn beleving ook hoort.

Ik weet ook zeker dat er coaches in Nederland zijn die niet met een maximum aantal buitenlanders zullen gaan spelen en een plekje reserveren voor de voormalige MVP.

Kortom tot ziens Jason, op naar het volgende winnende schot in Martiniplaza.