Flinke impuls basketbal Eredivisie met komst Rudez en Stilma

De komst van Damjan Rudez naar Donar en Morgan Stilma naar Heroes Den Bosch is een aardige impuls voor de Eredivisie. Op papier zijn het twee goede aanwinsten.

Het mooie is dat Rudez en Stilma al een keer tegenover elkaar op het veld stonden. Dat was op 11 mei 2019. Het Murcia van Rudez ontving Malaga met Stilma. Murcia won (78-76). Rudez speelde bijna vier minuten met nul punten. Stilma speelde bijna elf minuten met nul punten en drie rebounds.

DAMJAN RUDEZ

De komst van de Kroaat Damjan Rudez naar Donar was voor mij niet zo verrassend. Het feit dat z’n oudere broer Ivan daar coach is, heeft er natuurlijk alles mee te maken. Evenwel is de komst van de ex-NBA’er door alle media in Nederland opgepikt.

Nou dat is mooi meegenomen. Want alle positieve publiciteit die de DBL kan pakken, moet gepakt worden.

Ik denk ook dat het behalve bij de -onwetende- media wat ogen opent voor andere buitenlandse spelers. Misschien is Nederland zo gek nog niet? Het leven is goed (corona is overal, maar hier toch niet zo erg als in veel landen), de basketbalvoorzieningen zijn in orde, je kunt Europees basketbal spelen en, niet onbelangrijk, het geld wordt ook daadwerkelijk overgemaakt (over het algemeen).

Tot wat de 34-jarige Damjan Rudez in staat is, zullen we in de loop van het nieuwe seizoen wel zien. Het is al heel wat dat hij zelf aangeeft niet in shape te zijn nadat hij een jaar niet heeft gespeeld, onder andere door te kiezen voor zijn zwangere vrouw (wat hem siert).

Ik heb het vaak genoeg anders meegemaakt met ex-NBA-spelers. Heel veel van hen zagen Nederland als appeltje eitje en bakten er eigenlijk niets van. Toegegeven dat waren meestal wel Amerikanen en geen Kroaten.

Wat me wel verbaast aan het contract van Damjan Rudez is de duur van twee jaar. Dat zal hij afgedwongen hebben, maar wat als het niet lukt. Dan zit Donar met een duurbetaalde 34-jarige speler, de broer van de coach ook nog. Het kan een recept voor problemen zijn.

MORGAN STILMA

De komst van Morgan Stilma naar Heroes Den Bosch is voor mij van dezelfde orde van grootte. Een minder aansprekende naam voor het grote publiek, maar wel een groot talent. Ooit ook in de picture van de Spaanse nationale jeugdteams, niet het minste land.

Stilma is pas 20 en heeft zijn carrière nog voor zich. Heeft het vak geleerd bij Malaga met onder andere Euro Cup-wedstrijden. Er zijn gewoon heel weinig Nederlandse basketballers op dat niveau. Henk Norel is er één van en van hem en zeker ook van positiegenoot Wessels kan Stilma nog veel leren.

Toch is de komst van een jonge international (Toon van Helfteren liet hem op 22 februari 2019 in en tegen Polen debuteren) niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Op het spotief gezien heel aardige tweede Spaanse niveau wordt meer betaald dan in Nederland en het zijn toch profs. Het siert Stilma (en zijn agent) dat hij ervoor kiest om te investeren in speeltijd, met Europa Cup als bonus.

Hier heeft het ongetwijfeld geholpen dat coach Jean Marc Jaumin zelf bij Malaga heeft gespeeld. Hij zal Stilma verteld hebben dat jonge gasten als hij amper een kans krijgen en dus stil komen te staan in hun ontwikkeling. Om daaraantoe te voegen dat hij later altijd nog naar Spanje kan, maar dan als een gevestigde naam. Ook in zijn geval ben ik benieuwd naar de ontwikkeling het komende seizoen (en de twee daarna in Den Bosch).

GEERT HAMMINK

Over ontwikkeling gesproken. Geert Hammink zorgde ervoor dat Dutch Windmills twee seizoenen geleden een sterke ontwikkeling doormaakte. Er waren zelfs mensen die dachten dat Dordrecht zou doorstoten naar de finale van de play-offs. Uiteindelijk werd die ploeg uit de competitie genomen, dus het antwoord zullen we nooit weten.

Dat Hammink goed werk leverde was duidelijk en dat bij een organisatie die toen kersvers was. Bij Leiden staat de organisatie en dat zal makkelijker werken zijn voor Hammink. Mooi dat hij daar een kans krijgt om zijn coach carrière nieuw leven in te blazen.

Overigens ben ik ook erg benieuwd naar Luuk van Bree. Hij heeft zeker potentie en het feit dat hij een jaar geleden geblesseerd raakte zal er zeker aan hebben bijgedragen dat hij komend seizoen Eredivisie speelt. Desalniettemin is het wel een speler die Eredivisie gaat spelen en niet in de Spaanse of Duitse tweede of derde divisie terecht komt, zoals zovelen voor hem.

Hopelijk volgen er meer, dat is goed voor het niveau en het aanzien van de DBL.

Overigens doemt er nog wel een probleem op aan de horizon. Want de EU en Amerika liggen wet elkaar overhoop over reizen heen en weer. Trump wil geen Europeanen toelaten in Amerika en andersom gebeurt hetzelfde. Blijft dit zo dan gaat dat absoluut gevolgen hebben voor de Amerikaanse basketballers die nu nog aan de andere kant van de oceaan zitten.