Johan Roijakkers aan de slag bij Duitse topclub Brose Bamberg

Het aanzien van het Nederlandse basketbal krijgt er wat streepjes bij. Johan Roijakkers is de nieuwe coach van Brose Bamberg, de 9-voudig kampioen van Duitsland. Hij volgt daar de Belg Roel Moors op die na één seizoen is bedankt.

Roijakkers werkte de afgelopen acht jaar bij Göttingen. In 2014 werd hij kampioen met die ploeg in de Pro A en promoveerde Göttingen naar de Bundesliga. Daarvoor werd hij met Priviedza kampioen van Slowakije.

Anderhalve week geleden werd Göttingen in het kampioenstoernooi, dat door de coronacrisis in München werd gespeeld, in de kwartfinale uitgeschakeld door Alba Berlijn (88-85), de latere kampioen van Duitsland. Bamberg werkt met een begroting van ongeveer 13 miljoen euro (kun je pak ’m beet vier keer de DBL voor kopen).

Johannes Cornelius Maria Josef Roijakkers werd op 15 september 1980 geboren in Deurna. Hij speelde voor Deurne Pioneers en PSV/Almonte in Eindhoven. In Belgie kwam hij als speler uit voor Bree. Zijn trainerscarrière begon in 2002 bij de jeugd van Bree, twee jaar later werd hij daar assistent bij het eerste team. Op zijn 23e was Roijakkers heel even interim hoofdcoach van Bree. Hij werkte in Nederland nog nooit op het hoogste niveau.

In het buitenland en zeker niet bij topclubs waren amper Nederlandse coaches actief. Ton Boot coachte Oostende, werkte daar drie jaar en werd één keer kampioen. Maarten van Gent werkte ook bij Oostende en bij Gent, Brussel en Houthalen, hij werd in Estland kampioen met Kalev Tallin.

Randy Wiel coachte overal van Mexico tot China. Erik Braal coachte in Oostenrijk, Marco van den Berg even in de Bundesliga, maar vooral op het tweede Duitse niveau. Erik Buis won met Leuven de beker, bij die club werkte Peter van Noord ook. Jan Willem Jansen coachte in Gent, Jan Janbroers in Antwerpen. Michael Schuurs in Hongarije, Jan Eggens werkte in Oostenrijk en België en Hein Gert Triemstra in Luxemburg.

Ik dank mijn Facebookvolgers voor de input bij de namen van coaches die in het buitenland hebben gewerkt.