Hey Aart, hey Leon zomereditie. Corona, uitbreidingsplannen en nog meer over de Nederlandse basketbal eredivisie.

Het is voor heel Nederland een bijzondere vakantieperiode. Niet in het minst door de coronasituatie. Maar het is zoals het is. En over basketbal valt altijd te praten, misschien juist wel meer in deze tijd. Zeker met het nieuws dat de competitie op 3 oktober gaat beginnen.

Het blijven onvoorspelbare tijden, dus weinig regelmatigs in onze uitwisselingen de laatste maanden, overigens ook mede te wijten aan mijn eigen verhuisproject – waar trouwens dankzij het betere kluswerk van good old Lace Strong nu eindelijk zichtbaar progressie in zit – ik heb nog een flinke weg te gaan, maar ik maak goede stappen.

Hey Leon. Hoe gaat het met jouzelf en de familie? Ongeschonden Golf-1 doorgekomen?

Hey Aart. Alles wel hier. Het was een aparte periode, zoals iedereen dat zal hebben ervaren, maar we passen ons aan en gaan door.

DBL en corona

Met het verlichten van de corona-maatregelen en de voorbereiding op het seizoen 2020-2021 die rap nadert, begint er een beetje beeld te ontstaan van wat er gaat gebeuren. Toch zou ik nog niet graag in de schoenen van de DBL-bestuurders, die van de clubs de NBB en FIBA en andere betrokken verantwoordelijken staan – aan de andere kant; als je ideeën en meningen verkondigt, soms zelfs positief kritisch – zoals ik – dan moet niet bang zijn om je nek uit te steken, maar goed; dat is niet aan de orde…

Even snel een aantal punten langslopen. Begin mei kwam de DBL met het statement ‘dbl-start-niet-zonder-publiek‘, een verklaring die met een voor het Nederlandse Basketball zelden vertoond staaltje van unanimiteit door vrijwel alle clubs in alle toonaarden werd herhaald.

Jij reageerde daar toen in eerste instantie op met “De DBL heeft besloten dat er niet gespeeld gaat worden zonder publiek. Een logisch besluit.” Mijn eerste (niet gepubliceerde) reactie was: “Dit vind ik dus een hele slechte zaak, hoe begrijpelijk ook. Waarom? Omdat je het volgens mij nooit waar kan maken; ten eerste kan je jezelf niet voor lange tijd bevriezen – dat overleef je gewoon niet! – ten tweede zou (veel) langer ‘on hold’ gaan dan de concurrentie in andere landen dodelijk zijn voor je Nederlandse Spelers, en al helemaal voor de Jonge Talenten die die Talent-ontwikkeltijd gewoonweg niet kunnen missen, ten derde vind ik dat je alle gelegenheid te baat moet nemen om dan maar alternatieven te ontwikkelen.

Ik zou zeggen ‘maak de vlucht vooruit!’ Je zult dus moeten dealen met de omstandigheden, jezelf continu aanpassen, en voortdurend zeer creatief moeten zijn; en van de nood een deugd maken dus.

Jij kwam al snel na je eerste reactie met een leuke beschouwing ‘Voorlopig-geen-eredivisiebasketbal-in-nederland-10-gedachten-bij-dit-besluit‘. Hey Leon, ik hoor graag in aanvulling daarop en als reactie op mijn verhandeling jouw gedachten op dit moment in roerige tijden.

Hey Aart,

Ik vind het nog steeds een verstandig besluit van de DBL om hardop te verkondigen dat er in coronatijd niet gespeeld zou gaan worden zonder publiek. Om te beginnen maakten de Eredivisieclubs gezamenlijk een stevig punt, eentje die landelijke aandacht kreeg. Positief voor het basketbal. Vergelijk het eens met die met elkaar rommelende voetbalclubs. En laten we wel zijn professionele sportwedstrijden zijn er in de basis voor het publiek.

Ok je kunt het nog hebben over livestreams, maar dat is gezien de situatie bij de meeste Eredivisieclubs geen reële optie en al helemaal geen verdienmodel.

Het was ook een verstandig besluit omdat de kans in maart groot was dat corona medio september, oktober voor een stuk minder problemen zou gaan zorgen. Het lijkt die kant ook nog steeds op te gaan. Intussen mag er weer publiek in zalen, rekening houdend met de RIVM-voorschriften natuurlijk (anderhalvemeter afstand), dus op dit moment medio juli, lijkt dat besluit van maart goed uit te pakken. Want het lijkt erop dat er straks publiek in de zalen zal zijn. En laten we wel zijn, op Donar en Leiden na, heeft de rest toch niet genoeg publiek om zalen 100% te vullen, dus verspreiden in de zaal is even geen probleem.

Maar.

Ik denk dat chaos op de loer ligt. Want de kans op terugkeer van maatregelen door een heropleving van corona in de herfst en winter lijkt mij aanzienlijk. En wat dan? Blijft het DBL-bestuur staan achter haar eigen standpunt om niet te spelen zonder publiek als dat bijvooorbeeld in januari en of februari 2021 zou moeten? Wat gebeurt er dan met de clubs en vooral hun inkomsten.

En wat als spelers of misschien zelfs teams getroffen worden door corona?Ik hoop het natuurlijk niet, maar ik vrees dat het een raar seizoen kan worden. Al staat Nederland en het basketbal daar niet alleen in.

Uitbreidingsplannen DBL

Waar we in vorige crisissen vaak harde klappen zagen in het Nederlandse profbasketball, lijkt er nu iets opmerkelijks te gebeuren; de geluiden die ik hoor zijn dat Apollo Amsterdam na een aanvankelijke beslissing niet in te schrijven, alsnog mee zal gaan doen dit seizoen.

De DBL zou ook de aanmeldingscriteria fors hebben verlaagd, zodanig dat ook Dragons, The Hague Royals en naar verluidt zelfs Almere wellicht zullen toetreden tot de DBL.

Op zichzelf natuurlijk hartstikke positief! Maar toch ook wel een beetje wrang als we terugkijken naar wat er vorig seizoen met Dutch Windmills en de inschrijving van Dragons gebeurde, terwijl dat echt niet de enige clubs waren die toen niet aan de criteria konden voldoen. Het versterkt ook het beeld van een toch ietwat wispelturige organisatie.

Hey Leon, wat vind jij?

Hey Aart,

Over de uitbreiding van de DBL heb ik gemengde gevoelens. Natuurlijk juich ik het toe als Apollo blijft en Den Haag, Gelderland (waar dan ook) en Almere erbij zouden komen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.Althans.Leuk voor de teams onderin. Kunnen zij ook van elkaar winnen en ziet het er niet zo lelijk uit in de stand. Maar of het serieus zoden een de dijk zet? Mwoi.

Door de coronasituatie zijn de toelatingseisen fors versoepeld. Met een krat bier en schone shirt kun je zo ongeveer Eredivisie spelen.

Dan komt bij mij de vraag op wat dit nog te maken heeft met professioneel basketbal. Nou zou je best een boompje op kunnen zetten over de houdbaarheid van profbasketbal in Nederland, maar daar is nu het moment (nog) niet voor.Zeker niet omdat de kans groot is dat over een jaar de Beneliga begint.

Ik vraag me af wat de grotere Nederlandse teams (Donar, Heroes, Landstede en ZZ Leiden) in die competitie kunnen betekenen. Vooralsnog niet zoveel vrees ik. Financieel zijn er behoorlijke verschillen.

Kijk ook even naar de Europacups. Antwerpen in de Euro Cup (EC 2), dat is een natte droom voor Nederlandse teams. Oostende al zeker van de Champions League.

Over een aantal jaren kan dat vanuit Nederlands perspectief wel bijtrekken. Historie, status en fatsoenlijke sporthallen kunnen wat teweeg gaan brengen. Dan kunnen een aantal Nederlandse organisaties groeien richting de Belgen.

Maar wat met die Nederlandse kleintjes die het al jaren niet voor elkaar krijgen om voor Eredivisie-begrippen fatsoenlijk geld (paar ton) bij elkaar te krijgen? Hoezo zou dat binnen een paar jaar anders worden. En dan laat ik voor het gemak de economische situatie door de coronacrisis maar even buiten beschouwing.

Om nog even terug te komen op de groei van een paar Nederlandse teams. Met vier of vijf echt goede Nederlandse teams (ook qua organisatie) in een Beneliga zou het Nederlandse basketbal best geholpen kunnen zijn. Het kan voor Nederlandse talenten een perspectief zijn in hun carrière op weg naar betere competities. Dat ontbreekt er nu aan.

De grootste jonge talenten blijven toch verkassen naar Amerika, dat gaat niet veranderen. Je kunt hun droom niet afpakken. Alleen als zij van college afkomen, en in de meeste gevallen de NBA niet halen, moeten Nederland de volgende stap zijn.

Neem bijvoorbeeld Derrik Smits. Klaar op school, (nog) niet goed genoeg voor de NBA. Zou toch mooi zijn als hij bijvoorbeeld in Den Bosch gaat spelen op een half uur van opa Ad. En wat het in dit geval extra bijzonder zou maken is dat pa Rik, de beste Nederlandse basketballer aller tijden, in de Maaspoort op piepjonge leeftijd werd afgetest en dat zijn zoon dat dus wel voor elkaar kan krijgen.

Enfin de afgelopen vele jaren is het niet gelukt om die doorstroom voor elkaar te krijgen, misschien dat een Beneliga gaat helpen.

Kort door de bocht kunnen Nederlandse talenten zich bij de Nederlandse topclubs in de Beneliga ontwikkelen. De clubs kunnen mooie prestaties neerzetten, ook in de diverse Europa Cups. Talenten zich ontwikkelen en daarna bij mooie clubs in Europa terechtkomen. Goed voor het aanzien van het basketbal en ook goed voor Oranje.

Uiteindelijk staat of valt dit met geld. In de BBL (Bundesliga) is de ondergrens voor de begroting 3 miljoen euro. Als Nederlandse clubs een ondergrens krijgen van één miljoen zou dat al heel wat zijn. Maar dat gaat niet gebeuren, zeker niet op grote schaal bij meer dan vier of vijf teams.

Overigens denk ik dat als dat Beneligaplan niet doorgaat er vast en zeker toekomst blijft voor het Eredivisiebasketbal in Nederland alleen met een andere betekenis (semi-pro)..

Zijn ze op tijd?

De DBL-clubs leunen voor een aanzienlijk deel op Amerikaanse Spelers. Nu de rollen in de wereld door het waanzinnig falende coronabeleid van Trump aan het omdraaien zijn – en heel veel landen de grenzen sluiten voor Amerikanen, zo ook de EU en zeker Nederland – kon het nog weleens lastig worden die mannen tijdig het land in te krijgen.

Ik schreef er al eerder kort over. Zeker voor clubs die alweer vroeg Europees aan de bak moeten zou dat weleens lastig kunnen worden.

Hey Leon, hoe schat jij het tackelen van al deze praktische problemen in? Een oplossing zou natuurlijk kunnen zijn: ‘dan maar geen Yanks; we nemen Europese Spelers’, maar van die oplossingsrichting zie ik nog weinig. Wat denk jij?

Hey Aart,

De softbalcompetitie is nog kleiner in Nederland dan het basketbal, maar zij beginnen zonder de gebruikelijke Amerikaanse speelsters. Die mogen vanwege de coronasituatie simpelweg Europa niet in.

Donar wil begin augustus gaan trainen, nou ik ben benieuwd wie er dan aanwezig zijn met zes buitenlandse spelers en een Kroatische coach.

Het Europese seizoen van Donar begint half september dus ze hebben nog even, maar om enig kans te hebben zullen ze hun tijd hard nodig hebben. De start van de competitie is dus 3 oktober. nog niets bekend, maar die zal op z’n vroegst in oktober zijn. Al

Enfin dat is allemaal nog zover weg in deze coronatijd dat het teveel speculeren is over de komst van de Amerikanen. Duidelijk is wel dat er qua buitenlanders een probleem kan ontstaan.

Afgeleid hiervan. Als de vele Amerikaanse college-gangers uit Nederland in Amerika niet kunnen spelen (afgelasting van de college-competities ligt op de loer) zouden zij dan niet de Eredivisie kunnen bevolken?

Het Dagblad van het Noorden belde mij afgelopen week.

Nog één keer Dutch Windmills vorig seizoen

Wat maakt sport (nou eigenlijk zo) leuk, waarom zijn hele volksstammen zo betrokken bij sport? Iedereen heeft daarvoor zijn eigen redenen, maar volgens mij zijn naast het – soms al van jongs af aan – vergroeid zijn met een bepaalde sport: attractiviteit, en spanning, maar zeker ook de voor- en napret.

Dat laatste houdt onder andere in: het bespreken van wat gaat komen en wat is geweest, en het hoe en waarom daarvan.

Kortom; praten, discussiëren en debatteren over verwachtingen, hoop, successen en teleurstellingen. Kijken we naar het Nederlandse Basketball, dan weten jij en ik – en nog (ik schat tenminste enkele) honderden mensen – dat ook de relatief Jonge Sport Basketball in Nederland veel Verhalen heeft die de moeite van het kennen waard zijn, maar dat wij er met zijn allen niet erg goed in zijn om die verhalen voor het voetlicht te krijgen en te houden. Terwijl juist jij en ik – maar ook een aantal anderen evenzo – er best wel veel moeite voor doen om daar verandering in te brengen.

Een mooi voorbeeld van die moeite: de manier waarop jij een waardig eind probeerde te breien aan het gekortwiekte Seizoen 2019-2020; je regelde dat CQM – een Data Science bedrijf in Eindhoven – haar al bestaande software voor het simuleren van sportcompetities uitbreidde met het Play-offs-systeem van de DBL, en dat leidde tot het virtueel afronden van het seizoen 2019-2020: simulatie voor de mogelijke Einduitkomst voor de door Corona voortijdig beeindigde DBL- en DWBL-Seizoenen 2019-2020!

Vorig Seizoen, 2018-2019 werd de DBL als geheel afgewikkeld met Landstede Hammers Zwolle voor het eerst als dik verdiende Kampioen. Toch kende ook dat seizoen een unieke ingreep waardoor er een goed draaiend team helaas niet tot het einde kon doorspelen en laten zien wat het waard was – je weet dat het mij nog steeds dwars in de keel zit.

Ik bedoel natuurlijk dat Dutch Windmills Dordrecht kort voor de Play-offs uit de DBL werd gewipt, met als achtergrond flinke financiële perikelen van eigen makelij, maar uiteindelijk toch ook wel door een bizarre – mijns inziens nogal politiek getinte – ingreep van het DBL-bestuur namens (tenminste een deel van de andere clubs) werden ze uit de competitie gezet.

Ikzelf, en met mij zeker nog enkele Insiders, hebben het idee dat 2018-2019 – vermits ‘gewoon’ uitgespeeld – zomaar zou hebben kunnen eindigen met debutant Dutch Windmills als Kampioen van de DBL, maar zo goed als zeker als een echte ‘Cinderella’ die het ver had kunnen schoppen in de Play-offs van 2019.

Hey Leon, vandaar mijn verzoek: zou jij die mensen van CQM willen vragen of ze ook niet eens een simulatie kunnen doen met als startpunt het moment waarop Dordrecht in lucht opging? Het zo wellicht het kriebelende gevoel van ‘What if?’ een beetje kunnen wegnemen, en zou ook voor Team & Staf van Windmills een klein pleister op de wonde kunnen betekenen, en omdat het puur hypothetisch is doet het ook niemand kwaad; Landstede is en blijft de Ware Kampioen van 2018-2019.

Hey Aart,

De mensen van CQM hebben de competitie van vorig seizoen verwerkt.

Vanaf het moment dat Windmills uit de competitie werd genomen.

Dat levert wel wat aardigs op.

Al zou Windmills niet ver komen.

Wel opvallend, en wat pleit voor het model, is dat Leiden de competitie als eerste zou gaan afsluiten maar dat Landstede in hun voorspelling wel kampioen zou gaan worden.

Zoals is gebeurd.

De uitkomst van de simulatie van het seizoen 2018-2019 is als volgt:

Hey Leon,

Ik had je dit al eerder willen vragen, maar toen Dutch Windmills-coach Geert Hammink – naar aanleiding van zijn aanstelling als coach bij Zorg en Zekerheid Leiden voor het aankomende seizoen – in AD De Dordtenaar alsnog een soort van verlaat exit-interview kreeg met Arco Bomgaars – ‘Deze formatie had echt potentie; had zomaar Kampioen kunnen worden… – Hammink over tijd bij Windmills in Dordrecht, vroeg ik me af wat jij denkt dat had kunnen gebeuren met Windmills?

Hey Aart.

Dit situatie van Dutch Windmills van het seizoen 2018-2019 was uniek en misschien ook wel wrang en vreemd.

Onlangs na de versoepeling van de coronamaatregelen ben ik bij CQM geweest en heb ik uitgebreid gesproken over hun statistische model. Ik heb ook een duidelijk inkijkje gehad in hun methodiek en ja ik ben zeker ook liefhebber van dit soort statistieken en modellen.

Evenwel is het een rekenmodel en geen realiteit. Als geen ander weet ik dat de theorie en praktijk van elkaar kunnen afwijken, zeker in individuele gevallen. De statistieken zeggen in mijn ogen zeker wat in grote lijnen, of met terugwerkende analyserende kracht. Voorspellen is moeilijk, zeker niet met zekerheid. Helemaal niet in de sport waar een boel factoren van invloed zijn op de prestaties. Maar dit soort modellen geven wel duidelijk weer wat de kansen zijn.

Terug naar Dutch Windmills. Ik acht de kans klein dat de ploeg van Geert Hammink kampioen was geworden. Klinkt heel leuk, maar het is niet reëel. Om te beginnen was Landstede simpelweg het sterkste team dat seizoen, verreweg.

Een finaleplek had gekund, maar ik denk dat Windmills ook niet voorbij Donar zou zijn gekomen. Hoewel het spel en de spirit goed waren in Dordrecht, gaat het in de play-offs ook om andere zaken. Ervaring is dan heel belangrijk. Ervaring als team met het omgaan van vooral druk in play-offsituaties.

Landstede bijvoorbeeld moest eerst de play-offfinale verliezen om later kampioen te worden.

Zulke situaties had Windmills als team nog niet ervaren. Uitzondering zou kunnen zijn als een team er kwalitatief met kop en schouders bovenuit steekt, maar daar was geen sprake van.

Kortom de cijfers van CQM onderschrijven mijn gevoel. Misschien had Windmills de finale gehaald, al denk ik dus van niet, kampioen waren ze hoogstwaarschijnlijk nooit geworden. We zullen het alleen nooit zeker weten.