Henk Norel de beste Nederlandse basketballer van de laatste 10 jaar is gestopt. Een overzicht in beelden.

Het is eigenlijk best een bijzonder lijstje de NBA-draft van 2009. Als eerste werd Blake Griffin gekozen, James Harden als derde en Stephen Curry als zevende. De lijst kent nog meer namen die hun sporen in de NBA en in Europa hebben verdiend, bijvoorbeeld de man die op plek 47 staat. We kennen hem want de laatste Nederlander die werd gedraft (door de Minnesota Timberwolves) maakte onlangs bekend dat hij stopt; Henk Norel.

Een logisch besluit omdat hij zelf door zijn knieklachten niet meer het gevoel had dat nodig is om topsport te bedrijven. Ik heb hem gesproken en gezien zijn karakter snap ik het besluit.

Norel heeft bij zijn laatste werkgever Heroes Den Bosch uitgelegd hoe het zit en bij de NOS deed hij op de radio nog eens uitgebreid zijn verhaal.

Maar het is ook mooi om aan de hand van, in ieder geval voor mij, veel onbekende foto’s en video’s zijn carrière nog eens te bekijken.

Deze bijvoorbeeld uit het begin van zijn carrière in Spanje, die begon in 2005.

Wat rijper ging Norel spelen voor het ‘grote’Badalona.

Of deze met een piepjonge Ricky Rubio die ook in de draft van 2009 zat en nu speelt voor de Phoenix Suns.

Na Badalona kwam Norel in 2012 terecht in Zaragoza.

Twee gescheurde kruisbanden (2011 en 2013) zorgden ervoor dat de NBA onhaalbaar werd. In Spanje waar hij 14 jaar speelde, waarvan 11 in de ACB, was Norel een echte meneer, zoveel blijkt wel uit dit filmpje.

In 2017 ging Norel spelen bij Gipuzkoa BC San Sebastian. Dat werd een van zijn beste seizoenen ooit, met uiteindelijk de verkiezing in het beste team van de Spaanse competitie samen met Luka Doncic.

Daarna stond Norel nog een seizoen onder contract bij CB Breogán.

De ACB maakte bij het horen van het stoppen van Norel het volgende overzichtsfilmje en maakt fijntjes duidelijk hoe goed hij was.