Zo! Twaalf ploegen in de Eredivisie. Het is even geleden.

Dat is even geleden. Twaalf ploegen in de Eredivisie. Dat was voor het laatst twintig jaar geleden in het seizoen 2000-2001.

Dat was toen dit gezelschap met daarbij opmerkelijk genoeg teams uit Almere, Den Haag en Nijmegen die nu terugkeren:   

De totale lijst van Eredivisieteams in het seizoen 2000-2001.

BC Omniworld Almere
C3 Cobra’s Den Haag
Canoe Jeans EBBC ‘s-Hertogenbosch
Conesco Den Helder Den Helder
EiffelTowers Nijmegen uit Nijmegen
Gunco Rotterdam Rotterdam
Image Center Werkendam
Landstede Zwolle Zwolle
MPC Donar Groningen
NAC Basketbal Breda
Vanilla Weert Weert
Ricoh Astronauts Amsterdam

Wat feiten uit die tijd, met mooie namen:

Kampioen: Amsterdam door in Weert de zesde wedstrijd in de finale te winnen, 62-78.

Bekerwinnaar: Image Center Werkendam won van Vanilla Weert, 88-87.

MVP: Chris McGuthrie

Topscorer: Omar Sneed

All-Starteam: Chris McGuthrie (Amsterdam), Jeremy Veal (Werkendam), Joe Spinks (Amsterdam), Hakeem Ward (Dem Helder), Angelo Flanders (Werkendam).

Rookie: Sydmill Harris

Dat aantal van twaalf duurde niet lang want een seizoen later haakte Werkendam halverwege af. Het seizoen 2002-2003 waren er nog maar negen over.

HET NIEUWE SEIZOEN

Nu is dus duidelijk dat na Gelderland/Bemmel en Apollo Amsterdam (terug van nooit weggeweest) ook Almere Sailors en Den Haag Royals in principe Eredivisie gaan spelen. Ze hebben een voorlopige licentie..

Ik ga uit van het goede, maar ik ben Dutch Windmills niet vergeten en hoop dat iedereen het seizoen ook afmaakt.

Dat die clubs erbij zouden komen zat er al wel aan te komen gezien de mededelingen op het personele vlak. Je trekt geen hoofdcoach aan (Bert Samson in Den Haag, Eric Kropf in Almere en eerder al Laki Lakner bij Apollo) om vervolgens geen Eredivisie te gaan spelen.

Wat de komst van de drie nieuwelingen gaat brengen is de vraag? Dat zal vooral ook de tijd uitwijzen. Op korte termijn, zeg maar dit seizoen, is het vooral leuk en dan vooral voor de strijd onderin. Want deze ‘kleine’ broeders gaan ervoor zorgen dat het onderin niet zo eenzaam wordt, zoals BAL het jaren had. Tegen elkaar gaan ze punten pakken en misschien een stuntje af en toe tegen een middenmoter als Apollo, Aris of BAL.

En natuurlijk ziet een Eredivisie met twaalf ploegen er gewoon beter uit.

SPELERS

Gelderland heeft al Amerikanen gehaald en ik ga ervan uit dat de rest dat ook gaat doen. Verder zie ik vooralsnog promotiedivisiespelers op de lijsten verschijnen. Niet verrassend, het is zoals het is.

Toch vraag ik me nog steeds af of de kleine Eredivisieclubs, eigenlijk alle teams minus Donar, Heroes, Landstede, Zorg en Zekerheid en ook Feyenoord, over een jaar meekunnen (beginnen) in de Beneliga. Want dat die er komt is nog steeds de bedoeling.

Duidelijk is dat voor komend seizoen de toelatingseisen voor de DBL fors versoepeld zijn. Een begroting van 150.000 euro is voldoende en dat hoeft geen cash geld te zijn (ook barters tellen). Dat is ongeveer de helft van de oude toelatingseisen. Maar laten we reëel zijn met zulke bedragen hebben clubs niets te zoeken in een Beneliga. Eigenlijk moet er een nul achter die begrotingscijfers.

Maar dat is voor de volgende zomer. Overgens ben ik erg benieuwd naar het verloop van het seizoen met corona dat op de loer ligt om het verloop te verstoren. Ik kan me niet voorstellen dat het normaal gaat verlopen, de vraag is meer in hoeverre het verloop verstoord wordt.

Enfin. Twaalf is een mooi aantal. We krijgen een hele competitie en daarna een Elita A en B. Ofwel de bovenste zes spelen na de reguliere competitie spelen nog twee keer tegen elkaar en de onderste zes doen dat ook. Dan gaan er acht teams naar de play-offs. Een heldere constructie.

Eindstand

Op dit moment met de kennis van nu, eind augustus, is dit mijn verwachting:

Heroes Den Bosch en Donar strijden om plek 1.

Landstede Zwolle, Zorg en Zekerheid Leiden en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord verdelen de plekken 3,4 en 5.

Den Helder Suns, BAL, Apollo en Aris gaan in gevecht om de laatste play-offplekken.

Gelderland/Bemmel, The Hague Royals en Almere Sailors verdelen de onderste plekken.