Nieuwe coronamaatregelen bedreigen start Nederlandse basketbal Eredivisie.

En toen zei de appgroep BOEM. Dat gebeurde maandagmiddag in de app-groep van de DBL-voorzitters toen uitlekte dat het kabinet voorlopig geen sportwedstrijden met publiek wil vanwege de coronasituatie in Nederland. Officieel wordt dat vanavond pas bekend gemaakt. Vanavond is er ook spoedoverleg tussen het DBL-bestuur en de twaalf voorzitters.

De keus vanavond voor de DBL is helder. Spelen zonder publiek of niet. Een tussenweg is er niet op dit moment. Hoelang dit kabinetsbesluit gaat duren is nog onbekend, maar het zal eerder om weken gaan dan om dagen. Dat terwijl de Eredivisie komend weekend zou gaan beginnen.

“Het past niet bij basketbal om te spelen zonder toeschouwers. Clubs spelen voor het publiek”, lieten de clubs in mei nog weten.

Ik acht de kans dat het dit weekend begint heel klein. Simpelweg omdat de belangrijkste clubs in de DBL de recettes nodig hebben. En omdat er eerder keihard gesteld is dat de DBL niet zou gaan spelen zonder publiek. Al komt er dan gelijk een dilemma.

Want nagenoeg alle selecties zijn op orde en klaar om te spelen. Bij de meeste ploegen zijn er Amerikanen en alle spelers onder contract moeten wel betaald worden of er nou gespeeld wordt of niet.

DBL-voorzitter Ramses Braakman was maandagmiddag niet geheel verrast door het kabinetsbesluit gezien de corona-ontwikkelingen in Nederland. De DBL had wel rekening gehouden met dit scenario, maar dan later in het seizoen.

Sportief gezien kan het een scenario worden dat er alleen een hele competitie gespeeld gaat worden en dan play-offs. Dan zou er dus geen splitsing halverwege zijn in Elite A en B. Al is het nog vroeg om hier besluiten over te nemen.

Van Ramses Braakman begreep ik ook dat er nagedacht is over een verdienmodel met livestreams. Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit veel zoden aan de dijk in het Nederlands basketbal. Bij Donar, Heroes en ZZ Leiden waar normaal gesproken redelijk wat publiek komt kijken, maar ook bij de andere clubs, is het hooguit een doekje voor het bloeden.

Maandagavond praat de DBL dus verder, maar ik denk niet dat er op korte termijn gespeeld gaat worden. Hoe het verder gaat met de seizoenkaarthouders is ook een vraag en die is ook afhankelijk van de duur van de coronamaatregelen.