Daar gaan we: corona en/in de Nederlandse Basketbal Eredivisie

“Spelen zonder publiek onthoofdt de sport. Het basketbal levensvatbaar houden. Alles is opgetuigd en van uitstel komt afstel. Leuk is anders.” Het zijn wat reacties die ik heb opgepikt bij de Eredivisieclubs.

En het is ook lastig. Eredivisiebasketbal is zoals alle andere topsport bedoeld voor het publiek. Op het moment dat zij er niet bij -mogen- zijn, tsja wat moet je dan, wat heb je dan?

In het Nederlandse basketbal gaat er ongeveer nul euro om in de tv-gelden, dus daar hoeft men het niet voor te doen. Anders was een bubbel wellicht een optie geweest. De streams die komen, nou ja we kennen ze. Sommige heel aardig, andere meer nuttig voor de echte liefhebbers.

SCHIETGEBEDJE

Wat nu rest is spelen voor hoop. Hoop op betere tijden.

Door te spelen komt het competitieschema niet in de war. Het was een van de argumenten van de DBL om wel te beginnen. Niet onbelangrijk, maar ook niet heel belangrijk. Want uiteindelijk gaat het om de play-offs en drie van de vier halvefinalisten weet ik nu al zeker (in alfabetische volgorde: Donar, Heroes en Landstede) en voor plek vier doen twee teams hun best (alfabetisch: Feyenoord en ZZ Leiden). Dus ach ja.

Publiek is belangrijk en misschien zijn ze er wel weer bij over drie weken. Vooropgesteld ik hoop het ook en dan voeg ik er gelijk aan toe dat ik er niet op reken, voor zover ze in sommige hallen überhaupt al kwamen. Over drie weken is het half oktober, herfstvakantie, in die periode is meestal het halve land verkouden.

Alle teams zijn zo vlak voor de start van de Eredivisie in zekere zin ready to go. Ze staan te trappelen in de wei. Dat is een argument om te gaan spelen. Maar de meeste spelers hadden in maart ook kunnen spelen, alleen kwam het toen een boel clubs beter uit om de contracten op te blazen en spelers naar huis te sturen. Want als er geen inkomsten zijn, kun je maar beter ook geen uitgaven hebben.

Dat is een extra dilemma nu. Kijk ik geloof Ramses Braakman als hij zegt dat de DBL met diverse momenten van onderbreking door het coronavirus rekening heeft gehouden, maar eigenlijk niet nu bij de start. Dat is ook balen, maar de kans is reuzegroot dat de echte onderbrekingen nog komen.

Een werkend vaccin is er nog niet en dus ligt het gevaar voor zolang op de loer. Ramses Braakman ziet die scenario’s ook. “Dan moeten we kijken naar de consequenties. Dan moeten we ook kijken naar steun van overheid.”

OVER GEVAAR GESPROKEN

Zo vlak voor de competitie heb ik de voorzitter van de DBL gevraagd wat de regels zijn omtrent corona en de teams en vooral hun spelers, trainers en begeleiders.

 • Met tien man op de sheet wordt er gespeeld (inclusief en niet onbelangrijk vier home-grownspelers)
 • In geval van nood aangevuld met jeugdspelers om tot tien te komen
 • Eén coronageval in de selectie is gewoon spelen
 • De speler moet in quarantaine
 • Dan komt er een bron en contact onderzoek.

In het betaalde voetbal worden de spelers voor elke speelronde getest. De DBL is ook bezig met partijen die dat kunnen. Volgens Ramses Braakman zijn er contacten met een bedrijf waar oud-basketballers zitten die een coronatest kunnen afnemen en met een zekerheid van 98,2% binnen een half uur uitslag kunnen geven.

Maar wat als er meerdere spelers, bijvoorbeeld de Amerikanen die vaak een woning delen, besmet zouden zijn?

 • Als het echt niet gaat wordt het duel later ingehaald
 • Teams kunnen een aanvraag indienen om twee weken niet te spelen
 • Maar dat moet, volgens Braakman, niet te vaak gebeuren

IN GOED VERTROUWEN

Nou geloof ik dat iedereen de beste bedoelingen heeft. Maar er zijn scenario’s denkbaar dat het teams beter uit kan komen om niet te spelen, er zijn vreemdere dingen gebeurd (plasje van de een bij de ander om dopingcontrole in de finale van de play-offs te omzeilen, om maar wat te noemen en er nog mee wegkomen ook). Stel dat de twee topscorers ziek zijn of geblesseerd en er een cruciale wedstrijd is, bijvoorbeeld om plek zes net voor de scheiding in Elite A en B.

 • Bovenal moet er een test overlegd worden
 • Daarna gaat Braakman uit van de sportieve integriteit.
 • Hij sluit niets uit, maar gaat er niet vanuit dat het gebeurt
 • AVG sluit ook uit dat er goed gecontroleerd kan worden

Financieel hebben de meeste clubs niet direct een probleem. Volgens Braakman hebben de clubs defensief begroot. “Ze hebben rekening gehouden met tegenvallers, maar niemand heeft rekening gehouden met nul inkomsten uit recettes. We kunnen nog wat lijden, maar het houdt een keer op.”