Basketbal Eredivisie hangt aan een zijden draadje door corona.

Ik vrees met grote vreze voor het basketbalseizoen 2020-2021. Dat het normaal zou verlopen, had ik al niet verwacht. Nu houd ik er serieus rekening mee dat we het huidige seizoen, nu al, in de prullenmand moeten gooien.

Even een rekensommetje.

Dinsdagavond werd duidelijk dat de coronamaatregelen tot in december gaan gelden. Tegen die tijd ligt de competitie zes weken stil. Dan moet er eigenlijk een volledige voorbereiding gedraaid gaan worden om alle spelers weer wedstrijdfit te krijgen. Laat ik aan de krappe kant gaan zitten en er vier weken voor pakken. Dan is het januari.

Dan ga ik er voor het gemak vanuit dat corona de komende weken nagenoeg verdwijnt en dat de kerstperiode door iedereen gebruikt wordt om te trainen.

Metname het verdwijnen van corona op korte termijn lijkt me een utopie. Een verlenging van de maatregelen lijkt me reëler. Zeker ook met de situatie van begin dit jaar in het achterhoofd en het feit dat virussen zich in de winter makkelijker verspreiden.

Mogelijkheden

Nu wil natuurlijk niemand zomaar een seizoen weggooien. Er is ook nog tijd. Grofweg tot half juni. Een maand play-offs eraf en het is half mei. Met 12 teams een dubbele competitie is 22 speelronden. Grofweg ruim 11 weken. Dus theoretisch kun je half februari aan een nog enigszins fatsoenlijk seizoen beginnen.

Dat is in mijn ogen een serieus ijkpunt en tegelijk een point of no return.

Kan iedereen nu zijn ding gaan doen en na de jaarwisseling opnieuw beginnen aan de voorbereiding. Het is niet anders.

Met natuurlijk het grote gevaar dat corona begin volgend jaar niet weg is. Maar tot medio januari kan dan besloten worden of het seizoen een nieuwe kans krijgt.

Centjes

Bij deze grove berekening met ‘fingers crossed’ houdt evenwel het niet op.

De kans is erg groot dat de zelfbenoemde ‘profsporten’ of wat ervoor doorgaat in Nederland straks allemaal officiële coronatesten moeten gaan overleggen voor wedstrijden, zoals nu in het voetbal. Even los van het feit of het terecht is of zij spelen of niet, ze testen wel en het levert opvallend veel positieve gevallen op, in hun fopbubbel. Wat het legitiem maakt om te testen.

Want natuurlijk wil geen enkele sporter en ook geen basketballer ziek worden en zijn collega’s of familie aansteken, want ook zij hebben kinderen, vaders en oma’s.

Dus straks geen papieren gezondheidschecks bij de basketbalclubs, maar echte testen. Ga ik weer even rekenen. 100 euro per test. 12 spelers inclusief 3 begeleiders is 1500 euro per club per wedstrijd. Dat zijn er 22 ofwel 33.000 euro, nog zonder play-offs. Laat de basketballers 50% korting krijgen en dan nog kan geen enkele club dit ophoesten.

Ook niet omdat de recettes echt geen rol gaan spelen. Wonderen bestaan natuurlijk, maar de kans is klein dat als er gespeeld gaat worden er ook nog volop fans aanwezig mogen (en willen) zijn in de hallen.

Dat sommige clubs denken geld te verdienen aan livestreams is leuk, maar ik vrees dat het hooguit een (klein) doekje voor het bloeden is.

Aangezien de uitgaven voor de clubs (salarissen, hoewel veelal op minimum niveau) op dit moment gewoon doorgaan, komt vroeg of laat voor elke club de vraag op of het nog wel rendabel is om te (gaan) spelen? Of dat het überhaupt mogelijk is om te overleven? En of het niet verstandig is om het geld te sparen en te overleven voor het volgende seizoen?

Ik vraag me ook af hoe trouw seizoenkaarthouders en sponsoren blijven als zij niets voor hun geld terugkrijgen of zelf op de centjes moeten gaan letten.

Bubbel

Een bubbel zoals in de NBA zal als optie vast ter sprake komen. Theoretisch een goed plan, maar niet realistisch. Twee maanden (schatting) een hal afhuren om een competitie te spelen zal misschien nog lukken. Alle spelers, begeleiders, scheidsrechters, technici en anderhalve journalist al die tijd op één plek in quarantaine onderbrengen is financieel onhaalbaar, zelfs voor de DBL. Los nog van het feit of mannen als Worthy de Jong, Thomas Koenis en Stefan Wessels voor hun salaris twee maanden hun vrouw en kinderen willen achterlaten.

Europees Kampioenschap

Wat ook klote is, is dat Oranje eronder gaat lijden in de kwalificatie voor het EK na een veelbelovende start. Want er spelen nogal wat internationals in de Eredivisie. De bondscoach zou dus eigenlijk voor de windows eind november en eind februari moeten gaan zoeken naar Nederlanders in buitenlandse competities die wel in actie komen. Maar ja Worthy de Jong, Mo Kherrazi, Thomas van der Mars, Shane Hammink, Morgan Stilma en Leon Williams horen er bijna zeker bij en veel alternatieven zijn er ook niet.

Hopelijk komen ze (de mannen, maar evengoed de vrouwen) wel snel samen om in ieder geval te trainen. Het hockey mag dat ook omdat zij door NOC*NSF zijn aangemerkt als topsport en dan geldt een uitzondering. Al ben ik benieuwd of de NBB kan en wil opdraaien voor de kosten van het testen.

Pfffffffff

Het is niet rooskleurig, maar ik vrees dat het niet anders is.

Een werkend coronavaccin of een wonder, zou ook het basketbal, net zoals zoveel branches, in Nederland redden. Aan beide opties zou ik me niet durven vastklampen.