Geen Eredivisie basketbal in Nederland door corona, maar hoe zit het in de landen om ons heen?

Om met de deur in huis te vallen voor zover ik kon achterhalen wordt er overal gebasketbald of gaat er gespeeld worden. Overal zonder publiek en her en der wat extra maatregelen, zo krijgen de basketballers in Oostenrijk al sneltesten.

Überhaupt staat Nederland vrij alleen als het gaat om het schrappen van top-teamsporten. Wel zijn overal de bekende problemen met uitgestelde wedstrijden vanwege coronagevallen bij spelers of staf.

Een 1 op 1 vergelijking met de ons omringende landen is niet zomaar mogelijk. De coronasituatie is niet overal hetzelfde en ook de situatie in de ziekenhuizen is anders, maar toch. Het kabinetsbesluit om tot december alleen het betaald voetbal door te laten te gaan en al het andere niet is uniek te noemen.

Een overzicht van maatregelen in grote en kleine (basketbal) landen:

  • Nederland. Voorlopig tot december geen sport dus ook geen basketbal, alleen betaald voetbal.
  • België. Wel topsport. Start Euromillions League op 7 november. Zonder publiek. Clubs mogen wedstrijden uitstellen.
  • Duitsland. Alleen topsport. In het basketbal is een bekercompetitie gaande, met beoogde finale komend weekend. In november verder wedstrijden zonder publiek.

In den anderen Profi-Ligen sieht es dagegen bereits jetzt düsterer aus. Im Basketball, Handball, Eishockey oder Volleyball sind die deutschen Vereine deutlich stärker auf die Zuschauereinnahmen angewiesen.

  • Frankrijk. Topsporters mogen in Frankrijk in actie blijven komen tijdens de lockdown die vanaf vrijdag wordt ingevoerd om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. De Franse hoogste divisie en het tweede niveau hebben de duels voor dit weekend uitgesteld. Steeds meer clubs willen niet spelen zonder publiek.

Fermé jusqu’à nouvel ordre.

  • Denemarken. Basketbal gaat door, zonder fans van de bezoekende ploeg. Per stad kunnen andere regels gelden. Regelmatig afgelastingen wegens corona.

2 kampe aflyst på grund af COVID-19.

  • Spanje. Er wordt gebasketbald zonder publiek. De spelers zijn het beu dat er constant wedstrijden in de ACB en in de Europa Cups verplaatst worden en duidelijk is dat hun geduld bijna op is.

The Spanish Players Union (ABP) is becoming the first major players’ union in Europe to take a stance and asks the total change of the European basketball calendar on all competition due to COVID-19.

  • Oostenrijk. Wordt gespeeld zonder publiek. Ze hebben daar sneltesten.

BASKETBALL SUPERLIGA ALS VORREITER: SCHNELLTESTS SOLLEN SPIELBETRIEB SICHERN!

  • Engeland. Daar begint dit weekend de bekercompetitie in plaats van de gewone competitie vanwege corona, zonder publiek.

In de Telegraaf zegt Bob van Oosterhout het volgende:

„Die topsportbedrijfjes of -bedrijven gaan bij bosjes omvallen en het is echt niet zo dat die in augustus allemaal weer vrolijk aan de start verschijnen. Dan is er ook nog de negatieve psychologische impact op mensen die leven van en voor de sport. Denk ook aan de vele honderdduizenden fans, sponsors en vrijwilligers. Zij willen hun club in actie zien, al is het maar via de livestream.”

„Mijn eigen club Heroes Den Bosch is een professionele basketbalorganisatie met een begroting van 1,6 miljoen euro en 25 mensen op de payroll. Maar ik heb nu het idee dat wij – en ook de mensen uit al die andere topcompetities – worden gezien als een stel Cypriotische postbodes die het er allemaal maar een beetje bij doen. Als ik een optelsom maak, dan is er sprake van enorme schade, ook op lange termijn. Wanneer er niet enig perspectief is om weer te beginnen, zullen sponsors hun geld terugvragen, want zij willen ook niet de rekening van de schade betalen. Als dat gebeurt, gaat het helemaal fout.”

„Ik wil mezelf niet plaatsen in de categorie zeurende en zeikende Nederlanders die op de vierkante millimeter hun eigen belang verdedigen. Ik realiseer me ook in wat voor onmogelijke positie het kabinet zich bevindt. Ik snap de complexiteit, maar ik vertrouw erop dat er wordt geschakeld op basis van voortschrijdend inzicht. Het lijkt mij duidelijk dat het stilleggen van dit deel van de topsport meer kwaad aanricht dan goed doet. Ik zou echt het kabinet willen oproepen: Geef de sport perspectief!”