Door corona beginnen Oranje basketballers nu al (of toch) aan voorbereiding op EK-kwalificatieduels

Hoewel het raar is om in deze coronatijd interlands te spelen, moet Oranje eind deze maand toch in actie komen voor twee EK-kwalificatiewedstrijden. Het is een verplichting van de FIBA waar Nederland niet (zonder consequenties) onderuit gaat komen. Nou valt niet uit te sluiten dat als de toplanden gaan klagen er nog wat verandert, maar zover is het in ieder geval nog niet. Dus is vandaag de eerste stap gezet in de voorbereiding, wat concreet inhoudt dat er getest is op corona.

Dat geldt voor de spelers die in Nederland zijn en op de 24-koppige lijst staan die bij de FIBA is ingediend voor dit window.

1.     Leon Williams
2.     Boy van Vliet
3.     Keye van der Vuurst
4.     Bryan Alberts
5.     Morgan Stilma
6.     Yannick Kraag
7.     Maarten Bouwknecht
8.     Worthy De Jong
9.     Shane Hammink
10.   Charlon Kloof
11.   Willem Brandwijk
12.   Yannick Franke
13.   Mohammed Kherrazi
14.   Luuk van Bree
15.   Olaf Schaftenaar
16.   Lucas N’Guessan
17.   Thomas van der Mars
18.   Terrence Bieshaar
19.   Jito Kok
20.   Derrik Smits
21.   Joey Van Zegeren
22.   Roeland Schaftenaar
23.   Emmanuel Nzekwesi
24.   Nathan Kuta

Vanaf zaterdag gaat er in Amsterdam getraind worden door de spelers die in Nederland zijn. Een absolute noodzaak voor de spelers uit de Eredivisie omdat de competitie en de teamtrainingen al meer dan drie weken stilliggen. In eerste instantie staan de trainingen onder leiding van assistent-bondscoach Matthew Otten. Maurizio Buscaglia is er vanaf 14 november bij, mits het qua reizen allemaal kan.

De NBB heeft over de Oranje-voorbereiding contact gehad met NOC*NSF en omdat het nationaal team wordt aangemerkt als topsport, mag er als team getraind worden. De situatie is vergelijkbaar met het Nederlands handbalteam dat nu (ondanks een huiverig gevoel) in een kwalificatiereeks zit.

Bij de NBB vinden ze de situatie wrang, voor een aantal betrokkenen druist spelen in tegen het gevoel. Ook omdat dat veel spelers niet wedstrijdfit zijn. Evenwel is afzeggen geen optie want de FIBA zal niet mild reageren.

Oorspronkelijk ging het voor Oranje om twee duels in Almere tegen Zweden en Turkije.

De FIBA heeft begin oktober al besloten dat alle duels in groep D in deze window gespeeld gaan worden in Istanboel.

Oranje won de eerste wedstrijd in en tegen Turkije (65-72) en verloor thuis van Kroatië (59-69). De Turken verloren later ook in Zweden en verkeren dus in flinke problemen. Het zal ze niet slecht uitkomen dat er nu in Istanboel gespeeld gaat worden. Waarbij ik aanteken dat Oranje de afgelopen jaren, vreemd genoeg, buitenshuis beter presteert dan in Nederland.