Twee keer winnen en dan gaan de Oranje basketbalsters voor het eerst in mensheugenis naar het EK.

Beter kun je het niet hebben. Thuis spelen om het EK te bereiken. Het rare is dat het coronavirus in dit geval een positieve rol speelt. Want eigenlijk moesten de Oranjevrouwen uitwedstrijden spelen in Slowakije en in Hongarije.

De FIBA heeft vanwege de dreiging van het coronavirus voor deze window gezocht naar speelsteden waar een bubbel mogelijk is. Amsterdam is een speelstad geworden en beter kan Oranje het natuurlijk niet hebben.

Het is makkelijk gezegd: twee keer winnen. Eerst donderdag van Slowakije en dan zaterdag van Hongarije. Op papier dus twee uitwedstrijden, maar beide duels worden wel (mooi) in Amsterdam gespeeld. Evenwel is er natuurlijk ook druk om het -eindelijk- eens waar te maken.

Alle voorzorgsmaatregelen in verband met corona kennen we. De vrouwen hebben hun eigen ingang en eigen etage in een hotel. Loyce Bettonvil en Noor Driessen zijn positief getest.

Voor Omroep Brabant sprak ik op (ruime) afstand met Chatilla van Grinsven en Jill Bettonvil. Van de miniquiz maakte ik deze video.

De wedstrijd is donderdag te zien via het Youtubekanaal van de FIBA of bij ZiggoSport.

Het EK voor vrouwen is volgend jaar van 17 tot 27 juni in Frankrijk en Spanje.