0.0001875 procent, ook Nederlandse basketballers hunkeren naar het veld.

Je zal maar een Eredivisie basketbalclub runnen. Het is al een piepkleine sport in Nederland, zeker vergeleken met de landen om ons heen waar trouwens overal in Europa wel gespeeld wordt (met de nodige problemen dat wel). In Nederland heeft de gemiddelde basketbalclub al problemen te over. Dan is er ook nog een coronavirus dat ervoor zorgt dat er in 2020 niet meer gebasketbald wordt, dat durf ik wel te stellen.

Dan had er dinsdag door premier Rutte een opening geboden moeten worden of op z’n minst concreet perspectief. Niet van dit alles. Betaald voetbal mag doorgaan. Alle andere teamsporten liggen op hun gat. De hockeyers die op de Olympische Spelen voor de medailles gaan, zullen ook niet happy zijn. Al zouden zij in de winter toch niet spelen.

Evenwel mag er ook door hen net als bij de basketballers nog steeds niet in teamverband getraind worden. Ik snap daar niets van. Wat kan een groep van 12 keer 12 basketballers, die aardig in de gaten worden gehouden, nou bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus?

Ik zie ook wel dat één sport niet zomaar voorrang kan krijgen. Maar om hoeveel teamsporters op het hoogste niveau hebben we het nou. 124 mannelijke basketballers, 90 vrouwen. Hockey, volleybal, handbal, zaalvoetbal, rugby, ijshockey de hele reutemeteut. Nou 3000 top teamsporters. Ik zal er niet ver naast zitten.

3000 op 16 miljoen Nederlanders is 0.0001875 procent. Zij leven grotendeels voor hun sport en worden dan ook nog aardig medisch in de gaten gehouden. En dan heb ik het nog niet over wedstrijden spelen, nee in eerste instantie heb ik het over trainen als team. In voorbereiding op -hopelijk- betere tijden waarin weer gespeeld kan gaan worden met wie weet ooit nog publiek, maar dat is nog niet aan de orde.

Want elke week van inactiviteit moet welhaast verdubbeld worden om die periode weer in te halen. Kortom iedereen kan straks weer helemaal opnieuw beginnen met trainen. Die sporters zijn geen robots en staan ook niet zomaar weer 100% aan.

Voor wat betreft het basketbal is er natuurlijk een groot probleem. Oranje moet over anderhalve week EK-kwalificatie spelen en de Eredivisie ligt al meer dan een maand stil. Den Bosch en Donar zouden in januari Europa Cup moeten spelen. Zonder training is dat onmogelijk en beide clubs hebben bijna geen andere optie meer dan terugtrekken.

Lekker voor het aanzien van Nederland bij de FIBA. Natuurlijk kunnen de clubs er niets aan doen, maar toch. Vrijdag is er nog een gesprek tussen NOC*NSF en de wijze mannen in Den Haag. Tot nu toe wordt daar elke boot afgehouden, dus ik zie dat niet veranderen.

Kijk de competitie kan niet meer gespeeld worden zoals gedacht. Dat was een hele competitie met Elite en play-offs. Daar kan echt een streep doorheen. Nou denk ik nog steeds dat er theoretisch van vanaf half februari, zoals ik eerder schreef, een hele competitie gespeeld kan worden met play-offs. Toch zal er dan wel een perspectief qua trainen geboden moeten gaan worden.  

Hoewel we nog midden in de tweede coronagolf zitten, is er ook nog de dreiging van de derde golf. Dat valt echt niet uit te sluiten. Wat dan?

Ik begrijp van Ramses Braakman de voorzitter van de DBL dat de spirit bij de clubs, die zaterdag met elkaar aan tafel zitten om te praten over dit seizoen (of wat er nog van over gaat zijn), goed is en de wil om te gaan trainen en later te gaan spelen is er absoluut. Financieel kan iedereen, vooral door de NOW-regeling, het nu nog bolwerken. In tegenstelling tot België waar Luik op omvallen staat en het roemruchte Charleroi preventief een soort van surseance van betaling heeft aangevraagd.

Maar ja wat gaat er hier gebeuren als seizoenkaarthouders hun geld terug willen of als sponsoren aan de bel trekken. Daarbij komt de vraag wat er op lange termijn gaat gebeuren? Dat is niet te voorzien, maar zelfs een helderziende zal niet voorspellen dat het rozengeur en maneschijn wordt.