Zweden wordt taaie klus; kenners over Oranje basketballers in EK-kwalificatie

Bondscoach Maurizio Buscaglia kan vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden beschikken over al zijn spelers. Woensdag bleek dat iedereen negatief is getest op corona. De wedstrijden worden gespeeld in de bubbel van Istanboel. Zondag speelt Oranje daar tegen Turkije. Daarna moet Oranje in februari nog op bezoek in Kroatië en Zweden.

Mede basketballiefhebber Aart Dekker benaderde een aantal kenners, we stelden deze vragen.

In hoeverre bepaalt kwalificatie voor het EK van 2022 de toekomst van het Nederlandse basketbal?

Arik Shivek, oud-coach van Amsterdam en nu coach van de Oranje opleidingsacademie: Ik denk inderdaad dat kwalificatie het Nederlandse basketbal een boost kan geven. Ik denk graag positief; dus we wensen Oranje veel succes bij het bereiken van dat belangrijke doel.

Ermay Duran, Turkse basketbalconsultant en scout die al lang in Nederland woont: Ik denk zeker dat de komende 4-5 jaar bepalend zullen zijn voor de Nederlandse basketballcommunity als geheel. De kans om op het hoogste bereikbare niveau het beste van jezelf te laten zien met het Nationale Team zorgt ervoor dat spelers ook bij hun clubs hard werken om zich te bewijzen. Door Corona en het systeem van de kwalificatiewindows zijn de omstandigheden zo veranderd dat nu meer dan ooit voorheen dominante landen zoals Turkije onverwachte nederlagen kunnen lijden.

Arie in ’t Veld, basketballiefhebber en Nederlands beste basketbalstreamer: Nee, zo bepalend is deze kwalificatie niet. Ik herinner me dat in 2015 iets verwacht werd van aandacht voor het basketbal in de massamedia. De NOS liet het volledig afweten (geen TV-rechten !!), alsmede vrijwel alle dagbladen. Ook werd in 2015 gesproken van een groeiend ledenaantal bij de clubs, als Oranje op het EK geëtaleerd zou worden, met een verwijzing naar honkbal, volleybal en handbal. Quod non. De sensationele winst van Oranje op Georgië? Die ging vrijwel geruisloos voorbij. Hoe het wel moet? Wellicht kan de NOS eens bellen met de zuiderburen van Sporza.

Aart Dekker: Ik weet dat er ook zonder deelname in 2022 er een programma is voor Oranje via pre-qualifiers voor het WK bijvoorbeeld. Maar jezelf niet kwalificeren voor Eurobasket betekent dat de route naar een kleiner aantal beschikbare plaatsen op een WK wel erg lastig. Voor de veteranen in de selectie is een eindtoernooi spelen toch wel erg ver weg zo. Verder zien we dat het momentum van 2015 in de algemene media voor een groot deel weggezakt is, weer een aantal jaren meer afwezig zijn maakt alles lastiger.

Leon Kersten: Corona heeft veel meer invloed op de toekomst. Wordt er dit seizoen nog gespeeld en zo ja wanneer? Mag er publiek bij? Ik ben geen zwartdenker, maar stel je nou eens voor dat dit seizoen weer niet afgemaakt wordt. Dan zullen de gevolgen veel groter zijn dan het missen van het EK.

Matthijs Groot, basketballiefhebber en werkte als teammanager bij Oranje: Leon heeft helemaal gelijk dat Corona een groter impact heeft dan het wel of niet halen van het EK. Vervelend voor het Nationaal Team en de spelers die het verdienen om op zo’n toernooi te staan, maar we stromen dan een jaar later weer in bij het pre-qualification tournament voor de World Cup. Dus wedstrijden worden er sowieso gespeeld en dus ook kansen voor de Nederlandse spelers om zich te ontwikkelen.

Hoe hangt de Oranjevlag er volgens jou bij?

Matthijs Groot: Je ziet aan de selectie die bondscoach Buscaglia heeft samengesteld, dat hij kiest voor een vaste groep met spelers, zonder veel wisselingen. Gelukkig is Charlon Kloof inmiddels weer fit. Misschien is de belangrijkste speler die we al een aantal jaren missen Nicholas de Jong, omdat we inside naar mijn mening wel wat body missen tegen de toplanden.

Ze zullen net als in het eerste window met ontzettend veel energie moeten spelen in de wedstrijden, druk zetten in de defense op de guards, zodat er vanuit de transitie makkelijke baskets gescoord kunnen worden. Dat is de grote kracht van dit oranje met spelers als Kloof, Worthy de Jong, Keye van der Vuurst, Yannick Franke en Shane Hammink. Ik hoop dat als het tempo uit de wedstrijd wordt gehaald (of laag ligt), dat het team de bal goed rond laat gaan en dat de bovengenoemde guards niet te veel gaan forceren, want dat is de afgelopen jaren nog wel eens de achilleshiel van het Nederlands Team gebleken.

Leon Kersten: Omdat ze in Istanboel zijn kan ik dus helaas geen trainingen bezoeken. Groot voordeel voor Oranje is dat de kern al best lang samen is en dus weet wat ze aan elkaar hebben en belangrijker ze weten wat nodig is om te winnen. Wedstrijdritme is belangrijk, vooral in de aanval. Nou moet Nederland het vooral hebben van de verdediging, dus dat komt goed uit. Overigens vrees ik de coronatesten. Hoe goed zou het de Turken uitkomen als bijvoorbeeld Van de Vuurst de Vries en Kloof zaterdag ineens positief blijken te zijn. Ik vertrouw de boel daar niet.

Foto: Rene Vlaanderen

Ermay Duran: Omdat Oranje klant is van mijn bedrijf InStat Basketball (we leveren de post-game video-analyse) heb ik inderdaad aardig zicht op de Nederlandse selectie. Met het huidige format waar je in korte tijd twee wedstrijden back-to-back speelt is het lastig te voorspellen wie het meest bepalend zullen zijn, maar eigenlijk moet de hele spelersgroep er samen staan als één geheel. Dat was tijdens het eerste window  – vooral tegen Turkije –  het geval; toen was de chemistry goed en dat leidde tot winst tegen een groot basketballand.

Als ik er één speler uit zou moeten pikken, dan is dat volgens mij zeker een gezonde Charlon Kloof als leider van het team. De speler die gemist zal worden is Nicholas de Jong met zijn aanwezigheid en beweeglijkheid Inside.

Arie Int Veld: Hopelijk is Charlon Kloof voldoende hersteld van zijn zware dijbeenblessure. In Turkije in februari was hij fenomenaal, het zou wel eens kunnen dat we díe Kloof voorlopig nog niet gaan zien. Als Kloof wellicht wat minder dominant is qua scores, wie kan dan voor de punten zorgen? Franke speelt in Frankrijk tot nu toe 13 minuten per wedstrijd. Is Van der Vuurst er al klaar voor? Hij lijkt me momenteel vooral een spelmaker, meer dan een scorer. De bigs Schaftenaar (Roeland) en Van Zegeren scoren in Spanje in de dubbele cijfers, kunnen zij dat meenemen naar Istanbul? Oranje is in vergelijking met Zweden (en ook in vergelijking met Turkije) een atletisch team. Als het lukt om de rebound te controleren en van daaruit ook af en toe te rennen, liggen er zeker kansen. Als het 40 minuten lang een loopgravenoorlog wordt zoals tegen Kroatië, zal het een stuk lastiger worden.

Aart Dekker: Ik had heel graag Nicholas de Jong erbij gezien, dat geeft inside meer mogelijkheden. Maar al met al denk ik wel dat Oranje groeit, op een goede dag moet iedereen Nederland serieus nemen. Er komt steeds meer jeugd aan en als de harde kern een goede dag heeft en de rest van het team gewoon zijn mannetje staat, dan zijn de tegenstanders in deze groep te pakken. Je weet alleen nog niet altijd wat je kunt verwachten; er zijn uitschieters naar boven en naar beneden. Ik hoop dat het team veel energie kan opbrengen, als dat zo is heb ik een goed gevoel.

Hoe schat je Zweden op dit moment in?

Arik Shivek: Als ik naar de statistieken kijk, dan zie ik een team dat veel driepunters schiet tegen een hoog percentage en dat veel naar de vrijeworplijn gaat. Aan de andere kant speelt Oranje sneller en valt Nederland de ring meer aan en speelt het meer inside. Wat ook opvalt is dat Zweden meer turnovers heeft (meer dan 20 per wedstrijd) wat betekent dat we met goede druk op de man met de bal Zweeds balverlies kunnen forceren en gemakkelijke punten kunnen maken uit de fast-breaks die daaruit resulteren.

Aart Dekker: Van de informatie die ik inmiddels heb gezien, denk ik dat Zweden en Nederland veel op elkaar lijken en in dezelfde categorie landen vallen. Mijn indruk is dat er bij Zweden meer mensen ontbreken dan bij Nederland. Maar eigenlijk is het vrij simpel: als je naar het EK wilt dan moet je gewoon van Zweden winnen. Met veel energie verdedigen, veel druk geven en hun verdediging aanvallen; dan zou het moeten kunnen. Overigens staat ook de optie om je te kwalificeren door Turkije achter je te houden gewoon nog open.

Arie In ‘t Veld: Ik heb eens gekeken naar de cijfers van Zweden (dat in 2013 voor het laatst een EK haalde) uit het februari-venster. Ze waren toen sterk in de rebound, en die moet Oranje juist zien te winnen. Tegen Kroatië waren ze nog kanslozer dan Nederland was, en maakten ze slechts 56 punten met slechts 2 man in de dubbele cijfers. Klinkt dat bekend?

Ik vind Zwedens roster (op papier dus) imposanter dan dat van Oranje. Zelfs nu PG Ludde Hakanson ontbreekt, staan er twee man op die in de loeisterke Spaanse ACB spelen, Tobias Borg en Cristopher Czerapowicz. Denzel Andersson is net ontslagen bij zijn ploeg, Varese, waar hij met ex-NBA’ers Luis Scola en Toney Douglas speelde. Gelukkig speelt de Zweedse ster Jonas Jerebko in de EuroLeague (Khimki) en niet voor zijn vaderland. De Zweedse internationals die in eigen land spelen, hebben trouwens al 7 wedstrijden achter de kiezen.

Ermay Duran: Dat Ludde Hakansson niet kan spelen in Istanbul is voor Nederland een plus,  hij is positief getest op corona en ik wens hem beterschap. Wat mij betreft zijn er drie spelers om voor uit te kijken: Nic Spires, Tobias Borg en Carl Engstrom. Alle drie zijn ze in staat aanvallend een goede wedstrijd neer te zetten en op een goede dag gevaarlijk voor de Orange Lions.

Matthijs Groot: Zweden heeft in theorie met een aantal Euroleaguespelers die voor het Nationaal Team kunnen spelen (Jerebko van Khimki, Taylor van Real Madrid) natuurlijk potentieel een team dat minimaal gelijkwaardig, zo niet beter, is dan het Nederlands team. De huidige opzet met de windows en de hoopoplopende strijd tussen de FIBA en de Euroleague, waardoor de Europese topteams weigeren om zich te committeren aan de windows voor de Nationale Teams, zorgt ervoor dat we zeer waarschijnlijk bij zowel Zweden als Turkije niet de beste spelers zullen treffen. Dit kan in ons voordeel werken en hopelijk kunnen we daarvan profiteren.

Leon Kersten. Zweden won in de vorige window net als Nederland met 7 punten verschil van Turkije. Nou is dat natuurlijk toeval, maar ik schat Zweden in op hetzelfde niveau als Nederland. De vorm van de dag gaat het verschil maken. Al scheelt het misschien wel dat hun startende pointguard, die in Spanje speelt, positief is getest op corona. Tegelijk kan dat Oranje ook overkomen.