Eén voor allen, allen voor één; er moet op korte termijn wat gebeuren in en voor het Nederlandse basketbal.

Beste FIBA, NBB, DBL-clubs, Ramses Braakman, Bob van Oosterhout en Jannes Stokroos,

Op 26 januari zouden Donar Groningen en Heroes Den Bosch aan moeten treden in de FIBA Europe Cup. Dat is al over 57 dagen (vanaf maandag 30 november en we tellen verder af).

Nu heeft ons kabinet op 14 oktober in al haar wijsheid besloten dat er in Nederland vanwege het coronagevaar in competitieverband alleen nog maar gevoetbald mag worden, alle andere topteamsporten doen er schijnbaar niet toe. Ook mogen die sporten niet in teamverband trainen, hooguit in groepjes van vier. Dat duurt nu dus al zes weken.

We hoeven geen wetenschappers te zijn om te concluderen dat als er niet heel snel iets verandert aan het kabinetsstandpunt de Europese aspiraties van Donar en Heroes de prullenbak in kunnen. Dan laat ik de competitie voor het gemak even buiten beschouwing, maar dat is ook een dingetje natuurlijk.

Nou is er nog iets. Een maandje later op 20 en 22 februari strijden de Oranje-mannen om een EK-ticket in de laatste twee kwalificatieduels. Ze moeten op bezoek in Kroatië en Zweden. Twee belangrijke wedstrijden voor de toekomst van het Nederlandse basketbal.

Aangezien Oranje een flinke kern van spelers heeft die in de Eredivisie speelt, zou een concreet besluit om topteamsporten te hervatten uiterlijk in januari heel handig en verstandig zijn.

Omdat ik op korte termijn het kabinetsstandpunt niet zie veranderen, gezien ook de dagelijkse coronacijfers, moet er wel wat gebeuren. Als het niet het hervatten van de DBL is, dan maar iets radicaals anders.

Het lijkt mij verstandig, en een goed voorbeeld, als het Nederlandse basketbal het initiatief in eigen handen houdt, de handen ineenslaat en in plaats van twee clubteams één ‘Oranjeploeg’ de FIBA Europe Cup instuurt? Van de nood een deugd maken en de publiciteit zal ook niet tegenvallen.

Zo kunnen de belangrijkste Nederlandse spelers blijven trainen en in vorm blijven. Handig voor Oranje en handig voor de clubs als het seizoen ergens ooit nog hervat wordt. En, misschien nog veel belangrijker, de spelers die tegen Oranje aanzitten, kunnen op een goed niveau trainen en spelen.

Publiek mag er vast niet bijzijn, dat is jammer, maar een gezamenlijke oplossing kan alleen maar voor veel goodwill zorgen.

De selectie zou er zo uit kunnen zien:

 1. Leon Williams – Donar
 2. Willem Brandwijk – Donar
 3. Thomas van der Mars – Heroes
 4. Boy van Vliet – Heroes
 5. Morgan Stilma – Heroes
 6. Keime Helfrich – Yoast
 7. Worthy de Jong – ZZ Leiden
 8. Emmanuel Nzekwesi – ZZ Leiden
 9. Luuk van Bree – ZZ Leiden
 10. Mo Kherrazi – Feyenoord
 11. Mack Bruining – Feyenoord
 12. Boyd van der Vuurst de Vries – Suns
 13. Yarick Brussen – Suns
 14. Stan van den Elzen – Suns
 15. Sander Hollanders – BAL
 16. Kevin Bleeker – Landstede

Ik zal vast nog iemand vergeten, maar dat is nu niet zo belangrijk. Er kan getraind worden want voor Nationale teams wordt een uitzondering gemaakt in het kader van topsport, dat hebben we net gezien bij de Oranje mannen en vrouwen en ook in andere sporten als handbal.

Mocht er toch problemen zijn dan zou zelfs overwogen kunnen worden om in het buitenland (bij Buscaglia) te trainen en te spelen.

Gezien de situatie kan ik me niet voorstellen dat de FIBA dwars gaat liggen.

Als het nodig is noemen we het ‘Oranjeteam’: Donar Heroes. Bondscoach Buscaglia is behalve bij Oranje toch werkeloos en zo kan hij zijn -toekomstige- spelers goed leren kennen. Voldoende coaches in de Eredivisie om hem en Matthew Otten bij te staan, waar nodig.

De eerste ronde bubbel kan in Groningen of in Den Bosch georganiseerd worden. Mocht Donar Heroes de eerste ronde met het Russische Parma en het Wit-Russische Borisfen overleven dan kan van speelplaats veranderd worden. Gespeeld kan er worden met de sponsoren van de teams op het shirt, denk dan creatief aan uit en thuisshirts.

Huppakkee. Een voor allen, allen voor één.