Het basketbal en ook de andere sporten moeten niet langer wachten (op NOC*NSF) en in actie komen!

Ik heb zo mijn vraagtekens bij het lobbywerk in Den Haag van het basketbal en tegelijk ook van de hockeyers, volleyballers, handballers, zaalvoetballers, waterpoloërs, ijshockeyers en alle andere sporten die al lang stilliggen.

Dinsdagavond gaat premier Rutte ons allemaal vertellen dat er niets gaat veranderen aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die sinds half oktober gelden voor de topsport. Het is bekend dat er sindsdien in Nederland alleen betaald voetbal is en verder geen competitiesport.

Dat terwijl in heel Europa de competities doorgaan, met de nodige hindernissen, maar de basketbalcompetities zijn nergens stilgelegd.

Hoe kan dat nou? En hoe kan dat veranderd worden?

Het antwoord op mijn eerste vraag kan eigenlijk alleen maar zijn dat het kabinet totaal niet sportminded is, hoewel ze na succes op de Olympische Spelen wel vooraan zullen staan. Enfin het ‘handje vol’ topteamsporters zie ik niet in staat om het coronavirus op grote schaal te verspreiden. Procentueel gaat het om zo weinig mensen die topsport bedrijven.

Het antwoord op de tweede vraag begint mij ook steeds meer te dagen. Kijk, het kabinet kan zonder goede argumenten niet zomaar terugkeren op haar eigen besluit. De ministers willen hun geloofwaardigheid niet (nog meer) op het spel zetten.

De argumenten om de sport weer te hervatten zouden uit de sport moeten komen. Nou was de KNVB maandagochtend op het Malieveld om namens amateurvoetbalclubs duidelijk te maken dat er vanaf januari weer gevoetbald moet gaan worden.

Waar waren de basketballers en alle andere bonden?

Eendracht maakt macht, toch?

De KNVB heeft zelfs al naar buiten toe gecommuniceerd hoe de competities er vanaf medio januari uit gaan zien. Ik ben wel op de hoogte van wat er in het basketbal mogelijk is, maar ik lees het nergens en ik hoor of zie ook niets van die andere sporten. Misschien is het wel nutteloos, evenwel is het wel een signaal.

De afgelopen weken hebben al die andere sporten hun lot in handen gelegd van NOC*NSF. Zij praten met de verantwoordelijken in Den Haag.

Daar begint het bij mij steeds meer te wringen. Want maakt NOC*NSF zich wel echt hard voor de andere sportcompetities? Hun doel is alom bekend: medailles halen op de Spelen.

Als dat je doel is, wil je dan je uiterste best doen om bijvoorbeeld de DBL te laten herstarten? DBL-voorzitter Ramses Braakman is overtuigd van de goede wil van NOC*NSF.

NOC*NSF dat voor financiering van alles toch echt voor een groot deel afhankelijk is van Den Haag.

In het huidige beleid mogen nationale teams trainen en spelen, dat komt NOC*NSF niet slecht uit (met het oog op Tokio).

Ramses Braakman en de andere voorzitters mogen niet aanschuiven bij de gesprekken met de minister. Hoe het er daar aan tafel precies aan toegaat, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de sporters zelf heel graag willen (ik mis een sportersbond in dit alles), maar is dat heilige vuur wel aanwezig bij de bobo’s?

Ik hoor ze wel af en toe en ze hopen vast op betere tijden, maar ik zie alleen dat alle topsportcompetities stilliggen en dat er niks verandert. En ik vrees dat er voorlopig ook niks gaat veranderen.

De DBL kan, zoals ik al lang geleden schreef, tot medio februari hervat worden. Alleen, als dat al gebeurt, dan kunnen de Europese aspiraties van Donar en Heroes de prullenbak in. Toch moeten die teams zich überhaupt afvragen of Europees basketbal spelen nog wel zin heeft.

Voor wie doen ze dat nog? Waar de FIBA Europe Cup-bubbel ook zal zijn, fans zijn niet welkom en geld wordt er in Nederland niet verdiend aan basketbal op tv. Voor eigen eer en glorie is een legitieme reden, maar het kost ook geld wat in het Nederlandse basketbal niet zo ruim aanwezig is.

En Europees spelen als er geen competitie is of zelfs niet meer komt (geen ondenkbeeldig scenario), lijkt me ook niet heel zinvol.

Ik ben trouwens benieuwd naar de inhoud van de reactie uit Den Haag op de gezamenlijk brief van Europees spelende teams uit alle sporten (in het basketbal Donar en Heroes) met hun pleidooi voor een uitzondering.

Alles staat en valt met wat er in Den Haag besloten wordt. Daar moeten de ‘andere’ sportbobo’s echt beter hun best gaan doen (om catastrofale gevolgen te voorkomen).