Doet verandering van spijs eten? De Belgische en Nederlandse basketballers gaan samen (verder)

Laten we wel wezen. De DBL zou geen hoger niveau gaan halen door op de oude manier door te gaan. Natuurlijk is het de afgelopen jaren wel beter geworden, maar de landen om ons heen staan ook niet bepaald stil. Op en rond het veld niet.

Een stille getuige zijn de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa. De clubs kunnen in Europa geen structurele vuist maken en gezien het abonnement op de FIBA Europe Cup, in feite het vierde niveau van Europa, zit er weinig vooruitgang in.

Een BeNeLeague (met welke naam dan ook) zou hier verandering in kunnen brengen. Natuurlijk zie ik ook de gevaren qua identiteit, de levensvatbaarheid van de kleintjes en de rol van de Nederlandse basketballers. Bovendien moet ik ook nog zien hoe Heroes, Donar, ZZ Leiden (hoe is het eigenlijk met die nieuwe hal, die nu best wel noodzakelijk is) en ook Landstede gaan aanhaken bij de Belgische top. Dat gaat niet zomaar gebeuren, daar is geld voor nodig.

Hopen op betere tijden, zoals al ruim 20 jaar binnen de Nederlandse landsgrenzen het geval is, was ook een optie. De stap in het diepe is de andere. Misschien dat die stap de bibberitus bij een aantal clubs verklaarde. Want hoewel er door de 12 DBL-teams unaniem voor een BeneLeague werd gestemd, is er afgelopen week nog flink gesproken met een aantal Nederlandse teams die ineens alles bij het oude wilden laten.

Verandering van spijs doet eten. Het zou zomaar op kunnen gaan voor deze BeNeLeague. Vanuit Nederlands perspectief kan het alleen maar beter worden. De meeste hallen hebben tenslotte weinig ambiance, weinig publiek en over marketing en tv(gelden) hoeven we het eigenlijk niet te hebben.

Hopelijk komt er in de statuten ook een fatsoenlijke homegrown regeling, zodat we straks niet alleen Amerikanen zien rondspringen en Nederlanders en Belgen de bank zien warm houden.

Vanzelf kom je zo ook bij het opleiden van spelers en het bieden van perspectief aan Amerikavaarders die terugkomen van college.

Het gaat voor de Nederlandse teams niet makkelijk worden de komende jaren om structureel te presteren in de BeNeLeague. Anders gesteld: om geld te genereren. Om mee te kunnen, moet er best veel gebeuren. Daartoe worden de clubs nu min of meer gedwongen. Zoals zo vaak zal de tijd leren hoe het uitpakt, in ieder geval gebeurt er iets.

Een rondje langs de koppen over de BeneLeague:

Sporza: “De BeNe Liga basketbal zal niet vanaf het begin perfect zijn”

NOS: Er komt per komend seizoen een nieuwe basketbalcompetitie tussen Nederlandse en Belgische clubs. De liga’s van de profclubs uit de beide landen zijn dat donderdag overeengekomen.

RTBF: Beneleague de basket: “C’est historique et il y a un vrai potentiel”

NU.nl: Nederlandse basketbal krijgt vanaf volgend seizoen BeNe League

Sportwereld.be: BeNe-League basketbal gaat officieel van start in september 2021, maar aan ingewikkeldheid wordt (voorlopig) niet ingeboet

RTV Noord: ‘Betere spelers, meer toeschouwers, meer geld en een extra prijs’ met de BeNeLeague

L’Avenir sport: “Alors que le football en rêve depuis 10 ans, le basket-ball n’a mis que deux ans pour créer la BeNeleague”

De Stentor: Basketbalclubs uit België en Nederland kiezen voor invoering van BeNe League, ook Landstede Hammers enthousiast

1Limburg: BAL gaat BeNeLeague in: ‘Goed voor Limburgs basketbal’