Eredivisiebasketballers mogen weer samen het veld op, maar zo simpel is dat niet.

Het is niet vanzelfsprekend dat alle DBL-teams weer (gaan) trainen en over een maand competitiewedstrijden gaan spelen. 17 december werd vorige week door het kabinet aangewezen als de dag dat alle teamsporten op Eredivisieniveau weer mochten gaan trainen en spelen. Alles, behalve het betaalde voetbal, lag stil sinds half oktober om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Aan trainen en spelen is één grote voorwaarde van NOC*NSF verbonden: er moet twee keer per week getest worden op corona.

Dat hoeft niet met de dure PCR-test van ongeveer 100 euro, het kan en mag met een antigeentest van ongeveer 5 euro. Dat scheelt een boel geld, maar toch kost een half jaar basketbal per ploeg (spelers inclusief begeleiding) ongeveer 4000 euro.

Die antigeentesten worden in de Belgische basketbalcompetitie al enige tijd gebruikt. Deze sneltest is minder nauwkeurig dan de PCR-test, maar zou in meer dan 90 procent van de gevallen uitsluiten of iemand besmet is met corona. De test moet wel afgenomen worden door een bevoegd persoon op een speciale locatie en daar zullen de clubs ook aan moeten voldoen.

NOC*NSF heeft nog een, niet onbelangrijke, voorwaarde gesteld: als er in een selectie een positieve coronatest is dan moet de hele selectie vijf dagen in quarantaine. Dat is een opvallende afwijking ten opzichte van het betaalde voetbal en daar wordt niet allen door het basketbal nog over gesproken.

Evenwel zal het gevolg zijn dat het competitieschema van de DBL vanaf 16 januari een bijzonder verloop zou kunnen krijgen, die voorspelling durf ik wel aan. Om over de play-offs nog maar niet te spreken.

Anderzijds schreef ik al eerder dat alle 12 teams in de DBL zich flexibel zullen moeten opstellen om van het seizoen wat te maken. Want dat is toch wat ze zelf willen.