Haai van de week ofwel: wie viel op in de (nieuwe) eerste speelronde van de Nederlandse basketbal Eredivisie DBL?

Een nieuw begin van de competitie met lege hallen, maar dat is niets nieuws. Er wordt gebasketbald en we zullen zien hoe het verder gaat. Wat viel mij op dit weekend.

5. Dante Lombardi van Almere Sailors verloor van BAL (64-81) maar was sterk bezig; 32p in 30 minuten, 7/15 FG en 15/17 F met efficiency van 33.

4. Twee torens van Aris met double-double in de winst bij Den Haag Royals (66-86): Craig Osaikhwuwuomwan 24p, 10r en Giannis Dimakopoulos 10p, 10r.

3. Jeroen de Baat van Feyenoord, de overschrijving van de 31-jarige forward kwam op het laatste moment rond, hij startte tegen Apollo (90-54) en was 14 minuten nuttig. Typisch Toon van Helfteren die ergens (in dit geval bij CobraNova) een speler vindt (als opvolger van Mo Kherrazi) en hem ook nog eens goed laat functioneren.

2. Stan van den Elzen die met Den Helder Suns verraste tegen zijn oude werkgever Heroes Den Bosch (94-86); 23p, 8a, 5r. Deze plek moet hij wel delen met Boyd Van der Vuurst de Vries die 40 minuten speelde; 16p, 7a, 5r

1. Luuk van Bree debuteerde verdienstelijk voor ZZ Leiden in de Eredivisie in de verrassend ruime winst op Donar (98-67); 19p (7/9 FG). Toch is de eretitel van haai van de week voor Emmanuel Nzekwesi; 25p, 11r, 4st en een efficiency van 36!

Emmanuel Nzekwesi (23 jaar geleden geboren in Den Haag) tekende afgelopen zomer een contract voor één jaar in Leiden. Hij debuteerde in november voor Oranje.

Nzekwesi (2.03m) zette op jonge leeftijd de stap om in Amerika zijn basketbalopleiding te krijgen. Twee seizoenen lang speelde hij voor de Byron Nelson Trophy Club (high school) in Texas. Nzekwesi zou daarna in eerste instantie bij Weber State gaan spelen, maar dat ging niet door. Uiteindelijk ging hij naar Oral Roberts. Hij studeerde daar ‘computer information technology’ en ‘Christian caregiving’.