Geen doorsnee week in de Nederlandse basketbal Eredivisie, ofwel de haai van de week!

Mijn top 5 van deze week.

5. Almere won midweeks voor het eerst een Eredivisiewedstrijd sinds de rentree, het ging na verlenging ten koste van Apollo (74-67). Mooi zo’n overwinning want anders wordt het toch iets waar je tegenaan gaat hikken.

4. Landstede won de midweekse topper tegen Heroes (73-71) op een tyische Landstede-manier (of Duits voor wie blieft), dat houdt in: de hele wedstrijd achter de feiten aanlopen en dan in de slotminuut op voorsprong komen en winnen. Dat is voor teams van Herman van den Belt geen toeval. Ofwel vlak deze ploeg nooit uit.

3. Laki Lakner. Levert na het pak slaag tegen ZZ Leiden (76-103) ineens zijn contract in bij Apollo. Althans ineens. Ik heb de indruk dat zijn onvrede al wat langer sluimert. Maar dat het houtje-touwtje is bij Apollo mag toch geen verrassing zijn. Beetje raar om dan nu de handdoek in de ring te gooien.

2. Florian Rijkers debuteerde op 15-jarige leeftijd voor Heroes in de Eredivisie als jongste ooit, in de wel heel makkelijke winst op Den Haag Royals (92-46). Het talent uit Vught zit nog op school, maar is 2.04 lang en groeit nog. Hij droomt van een grote carrière en zo hoort het. Voorlopig ligt hij deze dagen in de Bossche Europa Cup-bubbel op één hotelkamer met Henk Norel. Veel beter kan niet.

1. Den Helder Suns is door de winst op Feyenoord (85-78) koploper van de Eredivisie, ok met ZZ Leiden en pas na 3 duels, maar toch. Het is niet alleen knap, het is ook goed voor het Nederlandse basketbal dat deze grootmacht van weleer in de picture staat.

Mooi gedaan van deze voornamelijk Nederlandse selectie onder leiding van Peter van Noord. Met drie overwinningen heeft de ploeg ook al een flinke stap gezet in de richting van de Elite A, gezien de halve competitie die gespeeld wordt. Ik ben wel benieuwd hoe de ploeg zich gaat houden onder de verwachtingen, want dat is de volgende stap. Voor nu is Den Helder Suns mijn haai van de week in de DBL.

Gek genoeg (of niet) gaat een van mijn associaties met Den Helder als koploper naar Bob Gonnen. De Amerikaans Israëlische coach die Den Helder in 1998 voor het laatst kampioen van Nederland maakte (dat gaat dit jaar niet gebeuren, sorry). Wat een figuur was die Gonnen! Later was hij ook nog bondscoach van Oranje en werkte hij succesvol in Oostenrijk.

Gonnen is nu 79 en woont in Israël in een kibboets. Hij doet niets meer in het basketbal. Vier jaar geleden werd hij bij Gmünden nog geëerd als meest succesvolle coach in de geschiedenis van de Oostenrijkse club.

”Here, they are more than just emotional. They exaggerate everything 500 percent,” said Bob Gonnen, who moved to Israel 23 years ago from Riverside, Ill.

Gonnen coached a professional team for a while, but decided he couldn`t stand the pressure.

In 1989 stond er in de Chicago Tribune een interview met Amerikanen die naar Israël waren geëmigreerd, met onder andere Bob Gonnen.