Donar tegen Heroes is vandaag gelijk cruciaal voor Nederlandse teams in de FIBA Europe Cup

Straks om 18u is het gelijk ‘do or die’ voor Donar of Heroes. Het onderlinge treffen in Den Bosch gaat bepalen wie er als nummer twee in deze groep van de FIBA Europe Cup doorgaat naar de volgende ronde. Althans ik verwacht dat het Russische Parma basket met een begroting van 3,3 miljoen euro een maat te groot is voor beide Nederlandse teams, normaal gesproken dan.

Normaal is deze tijd al lang niet meer en vreemd genoeg kan ik op de site van Parma heel weinig vinden over hun ambities in de FIBA Europe Cup. Een scenario dat Donar en Heroes samen doorgaan (en nog een bubbel organiseren) sluit ik ook helemaal niet uit.  

Omdat de Wit-Russen van Borisov kampen met een corona-uitbraak in hun team zijn ze niet afgereisd naar Den Bosch en bestaat deze groep uit slecht drie ploegen, waarvan er twee zeker doorgaan naar de volgende ronde (en nog de vier beste nummers 3 uit de zes groepen).

Gezien het spel in de eerste rondes van de hervatting van de DBL geef ik Donar in het treffen met Heroes iets meer kans, maar thuisvoordeel, ook in een lege hal, is er wel (een beetje). Ofwel de kans dat het een spannende partij wordt is groot, zoals in de (geschrapte) competitiewedstrijd van oktober toen Donar nipt won in Den Bosch (88-89).

Hele bespiegelingen loslaten op dit duel zijn zinloos omdat het seizoen in feite te pril is en omdat Heroes vier nieuwe spelers heeft (en Scott Thomas binnenkort nog aansluit) zodat niemand weet tot wat die ploeg in staat is.

Het mooie is dat alle wedstrijden goed te volgen zijn. De FIBA zendt alle duels uit Den Bosch, en ook de andere groepen, uit via hun Youtubekanaal. ZiggoSport zendt de duels van Donar en Heroes dinsdag, donderdag en vrijdag live uit.

De andere groep die in Den Bosch haar wedstrijden speelt bestaat uit:

  • Mons (België)
  • Kormend (Hongarije)
  • Iraklis (Griekenland)
  • Reggio Emilia (Italië)