Nicolas de Jong terug bij Oranje voor cruciale EK-kwalificatieduels

Nicolas de Jong

De voorlopige selectie van bondscoach Maurizio Buscaglia voor de aankomende EK-kwalificatieduels is bekend. Meest opvallende aanwezige Nicolas de Jong. Meest opvallende afwezige is Maarten Bouwknecht.

Nicolas de Jong was lang uit de running nadat hij in 2019 voor de tweede keer zijn kruisband scheurde. Begin dit seizoen maakte hij in Frankrijk zijn rentree bij Pau-Orthez , maar raakte hij geblesseerd aan zijn meniscus. De 32-jarige center (met driepunter in zijn repertoire) maakte begin deze maand opnieuw zijn rentree.

Maarten Bouwknecht behoort in principe tot de selectie, maar vanwege de coronasituatie in Engeland (waar hij speelt voor Worchester Wolves) moet hij in Turkije, waar de bubbel is, 10 dagen in quarantaine. Dit leidt tot een praktisch onwerkbare situatie.

Nederland speelt in de Turkse bubbel op 20 februari in Istanboel tegen Kroatië en op 22 februari tegen Zweden. Met één overwinning maakt Nederland een grote kans om het EK van volgend jaar te halen, voor het eerst sinds 2015. Drie landen uit de groep van vier gaan naar het EK. In het vorige window won Oranje van Zweden (78-76) en werd er (onnodig) verloren van de Turken (71-73).

De selectie

·       Boy van Vliet 
·       Charlon Kloof 
·       Emmanuel Nzekwesi 
·       Jito Kok 
·       Joey van Zegeren 
·       Keye van der Vuurst de Vries 
·       Leon Williams
·       Luuk van Bree 
·       Mohamed Kherrazi 
·       Nicolas de Jong 
·       Olaf Schaftenaar 
·       Roeland Schaftenaar 
·       Shane Hammink 
·       Thomas van der Mars 
·       Worthy de Jong 
·       Yannick Franke 
·       Yannick Kraag 
(Per abuis was ik in de eerste versie Jito Kok vergeten in de lijst te zetten)

Deze groep wordt binnenkort nog teruggebracht tot 14 man.

Jonge talenten als Nathan Kuta en Boyd van der Vuurst de Vries staan (helaas) niet op de voorlopige lijst.