Dubbele uitblinkers uit de Eredivisie basketbal in de haai van de week.

Een basketbalweek met weer opvallende prestaties:

5. Yoast is volgens de Gelderlander te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Toch was er grote moeite om te winnen van het puntloze Apollo (89-81), dat deze week ook nog een nieuwe trainer kreeg in Edwin van der Hart. Uitblinker was Kaleb Warner (vorig jaar aan komen waaien en de stap van promotiedivisie naar Eredivisie gaat hem ogenschijnlijk vrij makkelijk af) met 27 punten (topscorer van deze speelronde) en nog 6 rebounds, 2 assists en 2 steals.

Door de goede prestaties van Den Helder en het feit dat het moeilijk winnen is van Feyenoord, wordt het wel dringen voor een plek in de Elite A. De beste zes na een halve competitie gaan onderling verder. Yoast en Aris lijken het op dit moment uit te moeten gaan vechten met Heroes, dat woensdag in Groningen op bezoek gaat. Er zijn daarna nog 8 speelronden, maar ik denk dat er her en der wel wat mensen een beetje gespannen zijn.

4. Den Helder Suns blijft winnen in de aanloop naar de kraker zaterdag tegen het eveneens ongeslagen ZZ Leiden, al was het bij Almere moeizamer dan gedacht (84-98). Opmerkelijk was dat de vijf Helderse starters allemaal in de dubbele cijfers zaten met een hoofdrol voor Yarick Brussen met 25 punten en 15 rebounds.

3. Feyenoord won van Den Haag Royals en vrij royaal (68-46). Niet zozeer de uitslag is opvallend, ook niet dat Royals maar 46 punten maakte want dat overkwam ze onlangs ook in Den Bosch (92-46). Nee, het geringe aantal tegenpunten in Rotterdam blijkt geen toeval. Het is het bekende Toon van Helfteren-effect want na vier speelronden is Feyenoord met gemiddeld (maar) 62 punten tegen het best verdedigende team in de DBL.

2. Zonder de plotseling vertrokken Carrington Love, alweer de derde Amerikaan die dit seizoen tussentijds vertrekt (na Buie en Stith), moest Marijn Ververs aan de bak voor ZZ Leiden tegen Aris (75-63). 40 minuten speelde Ververs met verve met 21 punten tegen 60%, met nog 6 rebounds, 3 assists en een efficiency van 27. Vandaag is Riley LaChance aangetrokken als vervanger van Love.

1. Woensdag (1830u) staan Donar en Heroes voor de competitie in Groningen tegenover elkaar, met gezien de stand op de ranglijst een aardige inzet. Want de verliezer zit toch even met samengeknepen billen aangezien de Elite A wordt bepaald na een halve competitie (al zie ik het niet snel misgaan voor deze twee teams, maar er zijn ook externe omstandigheden als corona).

Een weekje geleden zetten deze twee teams voor de FIBA Europe Cup een fantastisch schouwspel neer op het parket van de Maaspoort (99-98 na verlenging). Echt een van de mooiste wedstrijden die ik in jaren heb gezien. Omdat ik ervan uitga of hoop dat dit een prelude was op de play-offs, roep ik beide DBL-teams uit tot haai van de week. Ik denk trouwens ook dat het niveau van deze wedstrijd niet misstaat in de aanstaande Beneliga.

Met de toevoeging dat de Europa Cup-bubbel in Den Bosch goed georganiseerd was door Heroes en Donar samen (los van de rellen, maar daar kon het basketbal niets aan doen. Overigens komt de reactie van de week op naam van Iraklis Saloniki. De Grieken lieten bij Omroep Brabant weten dat zij wel erger hadden meegemaakt).

Qua hal en evenement had ik bij vlagen hetzelfde gevoel als in 2015 toen ik in Zagreb aanwezig was op het EK. Het zou mooi zijn om vaker dit soort basketbalevenementen in Nederland te hebben. Nou is dat ook het streven van Bob van Oosterhout, die ook nog droomt van een HBW, wat natuurlijk ook een schitterend evenement was.