EK voor Oranje basketbalsters dichtbij, maar problemen liggen op de loer

Hoewel de Oranjebasketbalsters vanavond niet spelen staat er in de bubbel van het Slowaakse Piestany voor Oranje een misschien wel belangrijk duel op het programma als Slowakije en Hongarije het zonder publiek tegen elkaar opnemen.

Voor het eerst sinds 1989 kunnen de Nederlandse vrouwen het Europees Kampioenschap bereiken. Kwalificatie voor het toernooi later dit jaar in Frankrijk en Spanje hebben ze in eigen hand. Maar de wedstrijd vanavond (1800u) in Slowakije tussen het thuisland en Hongarije kan wel van invloed zijn, best veel zelfs.

Wint Oranje zaterdag (1730u) van Slowakije (in Amsterdam was er een forse nederlaag 84-64) dan plaatst Nederland zich voor het EK. Bij een nederlaag (zoals in november toen Oranje een kans liet liggen) wordt het tricky, al is er zeker een scenario denkbaar dat Oranje met slechts twee overwinningen tweede wordt in de groep en uiteindelijk bij de vijf beste nummers twee hoort van de negen groepen. Dat wordt dan wel rekenen.

Voordat ik de mogelijke scenario’s ga beschrijven, eerst even bellen met de bondscoach in Piestany.

Hakim Salem hoe is het daar?

“De omstandigheden zijn redelijk goed, niks te klagen. Het hotel is goed en het eten voldoende. De zaal ziet er prachtig uit.”

Dan de orde van de dag, hoe zijn de coronatesten verlopen?

“Iedereen is negatief getest.”

In vergelijking met de vorige bubbel is Loyce Bettonvil hersteld van corona en zijn Courtney Treffers en Janis Ndiba-Boonstra er weer bij, dat is opvallend?

“Met Courtney is er in december contact geweest. Ze volgt een opleiding bij de marine. Samen hebben we een heel goed schema gemaakt zodat ze de meeste trainingen in Amsterdam kan volgen. En Janis scheurde bijna een jaar geleden haar achillespees af, maar kan weer spelen.”

De afgelopen jaren heeft de basketbalbond veel geld geïnvesteerd in het vrouwenbasketbal, er moet een keer geoogst worden. Voel jij druk?

“Ik snap dat de link wordt gelegd en ja de druk is er, maar die druk was er het vorige window ook al. Er is veel geïnvesteerd al is er geen correlatie met presteren. We hebben de afgelopen jaren de voorwaarden bij Oranje veranderd. Wil je meedoen, moet je fulltime trainen. Ik denk dat dat ons heeft geholpen. Deze groep is heel erg met het EK bezig, we hebben ook maar één doel en dat is het ticket behalen.”

WAT KAN ER GEBEUREN?

Scenario 1.

Slowakije wint van Hongarije.

Dan komen de Slowaakse op twee overwinningen.

Hongarije blijft steken op één winstpartij. Ze hebben beide duels van Oranje verloren. Oranje is minimaal tweede en de Hongaarse zijn dus zeker laatste in de groep.

En dan.

Als Oranje zaterdag wint van Slowakije zijn ze groepswinnaar met drie winstpartijen en blijft Slowakije staan op twee overwinningen.

Verliest Oranje dan blijft het tweede in de groep met twee overwinningen. En dan wordt het rekenen.

Dan wordt van alle negen groepen de stand opgemaakt. De nummers één zijn dan bekend.

Daarna wordt de stand opnieuw opgemaakt voor de nummers twee.

Omdat er groepen van drie landen en vier landen zijn, vervallen in de groepen van vier de resultaten tegen de nummer laatst. Dan komt er dus een nieuwe stand op basis van vier gespeelde wedstrijden die vergeleken kan worden met alle negen groepen.

De ranglijst van negen nummers twee wordt dan opgemaakt (vijf gaan er naar het EK).

Eerst op basis van het aantal overwinningen.

Dan het doelsaldo.

Is dat doelsaldo gelijk, dan geeft het aantal gescoorde punten de doorslag.

Is het dan nog gelijk, dan wordt er geloot.

Nederland staat in dit scenario met twee overwinningen nu op een doelsaldo van -5, de marge van de nederlaag tegen Slowakije komt er dan nog bovenop. Dat maakt het niet makkelijker en het maakt dat de grote nederlaag in Amsterdam tegen Slowakije (64-84) heel vervelend kan uitpakken.

Scenario 2.

Hongarije wint van Slowakije. Het eerste treffen werd door Hongarije gewonnen (73-59).

Hongarije komt op twee overwinningen. Slowakije blijft steken op één.

En dan.

Als Oranje wint van Slowakije zijn ze groepswinnaar met drie overwinningen, het doelsaldo doet er dan helemaal niet toe.

Verliest Oranje van Slowakije dan is in het geval van scenario 2 het gevolg dat alle drie de teams in deze groep eindigen op twee overwinningen. Het doelsaldo van de onderlinge duels tussen Oranje, Slowakije en Hongarije gaat dan de doorslag geven.

De marge van het duel tussen Slowakije en Hongarije is dan van invloed en de marge van Slowakije tegen Oranje. Oranje staat nu op -5, Slowakije op +6 en Hongarije op -1.

Als de Hongaarse winnen komen zij minimaal op saldo van 0. Voor Oranje is het welhaast een must dat als Hongarije wint het met een grote marge is, op zijn minst groter dan 15. In dat geval komt Slowakije op saldo van -8. Winnen zij dan met 1 punt van Oranje dan hebben zij twee overwinningen en een saldo van -7 en Oranje van -6. In dit scenario zijn op dit moment nog veel onzekere factoren.

Kortom voor Oranje is het het meest gunstig als Slowakije wint van Hongarije. Dan betekent elke overwinning van Oranje zaterdag tegen Slowakije een ticket voor het EK.

De Slowaakse bondscoach Suja zei in een krant het volgende over deze bubbel:

Het is de laatste fase. We merken niet dat we thuis zijn. Er zullen hier geen toeschouwers zijn, we willen er niet over praten zodat we onszelf niet onder druk zetten. De sleutel tot succes is om goed te spelen en te winnen (glimlach). We moeten alles afstaan ​​en hebben een zekere mate van geluk, het gaat niet zonder. Alle drie de teams in de groep zijn van goede kwaliteit. Veel zal afhangen van de huidige stand van de dag en de huidige vorm. Het zal nodig zijn om in wedstrijden op het veld te ‘sterven’ om het te redden.”