‘Een voor allen, allen voor de DBL’ nou ja als het uitkomt dan, blijkt uit een week Nederlandse basketbal Eredivisie

Opvallende zaken deze week, zonder opvallende uitslagen.

5. Den Haag Royals heeft, na mede competitiedebutant Almere, ook haar eerste overwinningen in de Eredivisie binnen. Niet geheel onverwachts tegen Almere Sailors (85-78). Ook in dit geval geldt: mooi, je kunt ‘m maar binnen hebben. Kumelis was topscorer met 21 punten in bijna 37 minuten, aanvoerder Eric Kibi had een double-double met 18p, 12r.

4. Donar maakte midden vorige week gehakt van Heroes (87-70) in het competitietreffen nadat Den Bosch de Groningers in de Europe Cup had verslagen. Op veel plekken las ik: revanche. Nou dat is maar relatief want Heroes speelt nog Europees en Donar, waar Europees basketbal een hoge prioriteit heeft, niet.

Evenwel deelde een goed spelend Donar een forse tik uit aan Heroes, dat chronisch problemen begint te krijgen met het goed starten van belangrijke competitiewedstrijden.

3. Overigens was de winst van Heroes op Feyenoord (73-71) zaterdag ontzettend belangrijk in de strijd om een plek in de Elite A. Stel dat Feyenoord had gewonnen, dan had Den Bosch een serieus probleem gehad.

Zoals ik het nu inschat vechten Feyenoord, Heroes en Yoast om twee plekken in de Elite A. Helaas Aris, als je mee had willen tellen had je in het Kalverdijkje geen pak slaag moeten krijgen van de ploeg uit Bemmel (60-89).

Om de onderlinge strijd van de drie in de gaten te houden:

  • Alle drie spelen ze nog thuis tegen ZZ Leiden
  • 28 februari Yoast – Feyenoord
  • 11 maart Heroes – Yoast (laatste speelronde)

2. ZZ Leiden blijft als enige ongeslagen in de Eredivisie. Op bezoek bij, de toen nog mede ongeslagen Suns, werden in de tweede helft de puntjes op de i gezet (85-93). Suns leidde bij rust (53-46), maar ZZ won het tweede deel ruim (32-47).

Worthy de Jong speelde bijna 39 minuten met 15p, 10a en nog 6r. Emmanuel Nzekwesi was topscorer met 27p. Marijn Ververs continueert zijn goede reeks met 40 minuten speeltijd en 20p tegen 100%!

Opvallend is verder dat Leiden maar 5 driepunters raak schoot (op 11 pogingen) en Suns 12 rake driepunters had (op 26). Met als logisch gevolg een groot inside verschil. Suns 38p in de paint en Leiden maar liefst 62. Weten we gelijk iets meer over sterktes en zwaktes.

Overigens ontvangt Suns zaterdag Landstede en heeft de ploeg in een halve competitie die alles bepalend is thuisgespeeld tegen: Heroes, Feyenoord, ZZ Leiden en Landstede. Goed geregeld zou ik zeggen.

1. De eensgezindheid binnen de Dutch Basketball League, uch uch.

Het advies was om zaterdagavond niet de weg op te gaan. Het DBL-bestuur adviseerde aan iedereen om de duels te vervroegen. Alle duels gingen naar de middag, behalve die in Weert. De Limburgers wilden per se om 20u spelen. Donar had de mogelijkheid tot zaterdag 12u om af te zeggen. De Groningers wilden spelen en hadden in geval van nood op de terugweg een hotel gepakt. Uiteindelijk kwam iedereen veilig thuis.

Ik vraag me toch af waarom BAL zo nodig ‘s avonds wilde spelen? Zouden er ‘s avonds meer Groningers naar de betaalde stream kijken dan ‘s middags. En ik snap ook niet echt waarom Donar het risico nam gezien de verwachte ijzel en sneeuw.

Maar goed het meest opvallende aan dit geval is dat er geen sprake is van eenduidig beleid. Het poldermodel van de DBL-clubs is leuk en aardig, maar heeft wel vaak een vrije interpretatie of uitgang. Bij de totstandkoming van de Beneliga moesten na tig keren vergaderen op het laatste moment nog wat DBL-clubs overgehaald worden. Bij de streams en de tarieven is het ieder voor zich. Dit speelweekend vulden BAL en ook Donar naar eigen inzicht in.

Een harde hand om zaken af te dwingen, zoals de commissioner in de NBA, ontbreekt binnen de DBL omdat de clubs dat zo niet hebben afgesproken. Ik ben benieuwd wat er dit seizoen nog meer gaat gebeuren (coronaproblemen) en of de Beneliga, met de Belgen erbij, verandering brengt in dit poldermodeldenken?