Geen geld voor verzekering dus kan Nicolas de Jong niet meedoen in beslissende EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje basketballers

Nicolas de Jong

Hmmm raar, dacht ik toen ik de 14-koppige selectie van bondscoach Buscaglia zag voor de twee aanstaande en beslissende EK-kwalificatieduels. Geen Nicolas de Jong, hoezo niet? En waarom meldt de basketbalbond niets hierover in hun bekendmaking van de selectie, aangezien hij wel in de voorlopige selectie zat.

De Jong (2.10m) komt in Frankrijk uit voor Pau-Orthez in de Pro A en speelde alle drie de duels sinds begin januari. Daarvoor lag de 32-jarige center er maanden uit met een kapotte meniscus. Een probleem dat in oktober opspeelde net na zijn rentree nadat hij er een jaar uit was geweest na een afgescheurde kruisband (de tweede in zijn carrière).

En dus contact gezocht met Nico. Hij vertelde mij dat hij te horen heeft gekregen dat hij niet is geselecteerd voor de duels tegen Kroatië en Zweden omdat de Nederlandse Basketbalbond geen geld heeft om hem te verzekeren. En dat doet hem veel pijn.

“Ik ben er kapot van dat ik niet bij het Nederlands team kan zijn. De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt ook om weer bij Oranje te komen. Ik verheugde me er echt op om dat Oranjeshirt weer aan te trekken. Ik snap het geldprobleem wel, helaas gaat het altijd om geld. Het is voor mij hartverscheurend.”

Verzekeringskosten

De verzekering van zo’n speler, die in Frankrijk een bedrag verdient dat eindigt op …ton, is met zijn (recente) blessuregeschiedenis niet mis, maar ook niet onoverkomelijk; denk aan 10.000 euro. Omdat hij recent geblesseerd is geweest valt De Jong niet onder de standaard verzekering van de FIBA.

Technisch directeur Okke te Velde van de NBB noemt het besluit over Nicolas de Jong enorm lastig.

“Het is een groot dilemma. De kosten zijn zo hoog, nog meer dan jij stelt, dat we een afweging hebben moeten maken tussen het geld en de speler. Daarbij van invloed is zijn fitheid geweest. Kan hij in korte tijd wel twee wedstrijden spelen? Door corona hebben we als bond veel extra kosten en dit kon er niet bij.”

Ergens snap ik wel dat de NBB dit bedrag niet zomaar kan ophoesten, aan de andere kant zijn de Oranjemannen wel het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal. Het bereiken van het EK is heel belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse basketbal, zeker met het debacle van de vrouwen nog vers in het geheugen.

In dit soort gevallen gebeuren er bij clubs vaak mooie dingen in de businessclub. De belangrijkste leden worden bij elkaar gehaald en samen wordt zo’n bedrag (meestal voor een extra speler aan het eind van het seizoen) opgehoest. Probleem opgelost. Dit is (schijnbaar) niet mogelijk bij Oranje en dat is jammer, heel erg jammer.

Nicolas de Jong voor zijn kruisbandblessure met zijn club op bezoek bij de latere Champions League-winnaar Burgos.

Nicolas de Jong is nou net het type speler dat Oranje mist. Opgeleid en gehard in Frankrijk en een seizoen Spanje, een fysiek sterke insidespeler die weet hoe het spel gespeeld wordt en met ook nog een driepunter in huis. Misschien nog niet helemaal op niveau gezien zijn afgelopen jaar, maar heel goed bruikbaar volgende week in Istanboel.

Niet gezegd dat Oranje zich niet kwalificeert, dat zou de anderen tekort doen en Nicolas de Jong was er tenslotte tot nu toe in de kwalificatie ook niet bij, maar met de gelouterde De Jong erbij zou de kans op succes (één overwinning is waarschijnlijk nodig) tegen Kroatië en Zweden wel (een stuk) groter zijn.