Deze haai van de week is alweer uitblinker en moet deze week de eer van basketballend Nederland verdedigen

Het Nederlandse basketbal maakt zich op voor een heel belangrijk weekend. Oranje moet zich in Istanboel zaterdag via Kroatië of maandag ten koste van Zweden zien te plaatsen voor het EK. Dit is heel belangrijk voor het aanzien van het basketbal in de Nederlandse sportwereld en richting fans en sponsoren. En hopelijk kan de haai van de week een duit in het zakje doen, dat zou ook wat aangeven voor wat betreft de kracht van de DBL.

5. Op dit moment iets over de helft van de bepalende halve competitie staat debutant Yoast op een Elite A-plek. De ploeg rekende vakkundig af met Den Helder Suns (87-74) en won moeizaam bij Royals (68-73). Bemmel heeft nu vijf overwinningen op rij. Hun buitenlanders renderen goed en spelverdeler Austin Luke leidt zijn ploeg zoals dat hoort met een gemiddelde van 14p en 10a.

Hun resterende programma is niet makkelijk met: Feyenoord (T), Almere (U), Leiden (T), Den Bosch (U).

4. Wat een wedstrijd was dat afgelopen dinsdag. Een goed spelend BAL dat Heroes op een pak slaag leek te gaan trakteren. Uiteindelijk won Den Bosch na verlenging (88-89). Hierdoor sneeuwde de beresterke prestatie van Roel van Overbeek een beetje onder; 23p, 6r, 7a in 42 minuten.

De wedstrijd kende twee buzzerbeaters. Aan het eind van de reguliere speeltijd was het uitblinker Boy van Vliet (21p tegen 90%) die de rebound pakte na een misser van Lapornik en met een soort fade-away een verlenging uit het vuur sleept.

Aan het eind van de verlenging was het Lapornik met een driepunter (via het bord en dus met wat geluk) in de buzzer die Weert een kater bezorgde.

Spannend natuurlijk, maar de stand bij rust was natuurlijk ridicuul (40-20). Heel knap van BAL, maar het rood van de shirts van Heroes moet ook na drie kwarten nog op de kaken van de Bosschenaren gestaan hebben (57-37). Financieel is het gat tussen de twee zo groot dat dit echt niet kan. Verliezen in een spannende wedstrijd is één, dit was schandalig. Ik dacht zelfs even aan muiterij. 37 punten in het laatste kwart tekent de veerkracht van de Heroes en BAL liet daar toch een forse steek vallen.

Incidenteel, zoals de Europe Cup-wedstrijd tegen Donar, kan dit Heroes, en dan metname de kern van 5 à 6 man, boven zichzelf uitstijgen, maar structureel (in een play-offreeks) zie ik ze dit seizoen niet wedijveren met Donar, Landstede en ZZ Leiden.

3. Ik kan me niet heugen dat een speler in de Nederlandse Eredivisie ooit voor de rest van een maand is geschorst. Het overkwam Craig Osaikhwuwuomwan, notabene de aanvoerder van Aris. Bij elkaar mist hij vijf duels om disciplinaire redenen. Niemand wil nu praten, maar opmerkelijk is het wel.

2. Heeft iemand Landstede in de gaten? De ploeg won zaterdag zonder moeite bij Den Helder (71-81). Dat het niet opvalt is de afgelopen jaren typerend voor Zwolle geworden. Geen individuele uitblinkers, maar wel gewoon winnen. Hoewel Dahlman lekker bezig was bij Suns; 18p, 9r en efficiency van 26. Vergeet niet dat Landstede nog steeds de titelverdediger is en die moet je nooit onderschatten.

1. ZZ Leiden krijgt langzaam maar zeker kenmerken van een serieuze kampioenskandidaat, de nipte winst, maar wel winst, bij Feyenoord is een teken (84-87). Worthy de Jong flirtte in in meer dan 38 minuten met een triple-double 10p, 8r, 7a. Toch is voor mij Emmanuel Nzekwesi the key-factor. Nu 24p, 12r. Zijn seizoensgemiddelde is 23p (topscorer) en 10r tegen een gemiddelde efficiency van 32. Ongekend! Voor nu is Nzekwesi mijn haai van de week, alweer voor de tweede keer dit prille seizoen.

Foto: Luka de Kruijf

Blijft Nzekwesi zo dominant spelen, dan kan Leiden gaan dromen. Zover is het nog niet, ik hoop ook niet dat de laatste nieuweling Nick King veel van zijn minuten gaat afsnoepen. Ik hoop ook dat Nzekwesi dit ook met Oranje komend weekend tegen Kroatië en zeker tegen Zweden kan laten zien, zou heel mooi en welkom zijn.

Na de interlandbreak heeft Leiden nog een opwarmertje tegen Almere voordat er duels volgen tegen Heroes (U), Yoast (U) en Landstede (T).