Nederlandse basketballers willen naar EK en maken zich op voor cruciaal weekend, een gesprek met bondscaoch Buscaglia

Maurizio Buscaglia, bondscoach Oranje

Het wordt een belangrijk en misschien wel cruciaal weekend voor het Nederlandse basketbal. Oranje kan zich in Istanboel, ja weer in Turkije, plaatsen voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar.

De ploeg van Maurizio Buscaglia heeft alles in eigen hand en zelfs de ontsnappingsroutes lijken in het voordeel van Oranje. Winnen van Kroatië of Zweden en EK-deelname is een feit want met drie overwinningen is Oranje niet meer door twee poulegenoten te achterhalen. De vierde ploeg in de groep, waarvan er drie naar het EK gaan, is Turkije.

Morgen deel 2 met Maurizio Buscaglia dan blikken we vooruit.

De Turken, een topbasketballand in Europa, zitten in grote problemen. Ze moeten hoe dan ook winnen van Zweden. Die wedstrijd is zaterdag om 15u. Om 18u speelt Oranje in de intieme speelhal van Besiktas tegen Kroatië.

Scenario 1 zaterdag

Verliezen de Turken van Zweden dan is Nederland zeker van een EK-ticket, ook als er onverhoopt twee keer wordt verloren. Oranje staat nu op twee overwinningen. In het scenario dat de Turken verliezen van Zweden kunnen zij, met een wedstrijd tegen Kroatië in het verschiet, hooguit op twee overwinningen komen net als Nederland. Oranje is dan de betere van Turkije op basis van het onderlinge resultaat op doelsaldo (winst 72-65 en verlies 71-73).

Winnen de Turken, je zou het toch verwachten als je cruciale duels in eigen land kunt spelen, dan is er voor Oranje nog steeds weinig aan de hand.

Scenario 2 zaterdag

Want Nederland speelt zelf tegen het al geplaatste Kroatië. De Kroaten die bepaald niet met hun sterkste spelers naar Istanboel zijn afgereisd. Niet alleen missen ze zoals zoveel landen hun NBA-spelers, er zijn er veel meer niet:

  • Rogic is geblesseerd
  • Ramljak is geblesseerd
  • Ukic heeft afspraak om niet opgeroepen te worden
  • Een van hun vervangers heeft corona
  • En met Cibona Zagreb is afgesproken dat er maar twee spelers opgeroepen worden

Natuurlijk is het gemiddelde niveau in Kroatië best goed, maar het hoeft niet slecht te zijn voor Oranje dat de huidige Kroatische spelersgroep, met één debutant, eigenlijk nooit met elkaar heeft gespeeld. De kans is groot dat de verse krachten zichzelf willen laten gelden met het oog op het Olympisch kwalificatietoernooi later dit jaar dat Kroatië zelf organiseert en ook met het oog op het EK volgend jaar.

De kern van Oranje is al jaren bij elkaar en is goed op elkaar ingespeeld geraakt, dat kan het verschil maken. Al gold dat min of meer ook voor de thuiswedstrijd tegen Kroatië (59-69).

Ik geloof niet dat de Kroaten iets cadeau zullen doen (ten koste van Turkije), daarvoor is het land en zijn de spelers te eerzuchtig. Of zij echt alles zullen geven om Nederland van een overwinning af te houden, is een andere vraag.

De kans bestaat dat het een wedstrijd wordt zoals de laatste op het EK van 2015. Griekenland was toen de tegenstander van Oranje, dat bij winst de volgende ronde had bereikt. Spanoulis was in burger en de rest, inclusief Antetokounmpo van de Bucks, liep erbij met een houding: als jullie ons verslaan best, maar dan moet je wel je best doen. Dat lukte toen niet.

Morgen het vervolg met ook deel 2 van het gesprek met bondscoach Buscaglia.