Basketballers Heroes en Max Verstappen worden familie van elkaar onder de hoede van Red Bull

Red Bull is een nieuwe sponsor van het basketbal in Den Bosch. Het klinkt als een klapper en het is ook best een grote vis, maar Red Bull wordt niet de clubnaam en dat geeft de grootte van de deal wel aan. Het Oostenrijkse energiedrankje wordt een partner en zal zeker prominent aanwezig zijn in de Maaspoort.

Red Bull is als sponsor natuurlijk bekend van de Formule 1-wagen van Max Verstappen. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 6 miljard euro en sponsort veel sporten en sporters. Er zitten voetbalclubs bij, maar meer richt de maker van het energiedrankje zich op de ‘urban’ sports die volop in trek zijn bij jongeren.

Voor drie jaar heeft het Oostenrijkse bedrijf zich verbonden aan de club van Bob van Oosterhout. Om welke bedragen het gaat, is niet bekend. Aangezien het bedrijf geen naamsponsor wordt zullen de bedragen wel meevallen. Heroes heeft nu een begroting van ruim 1,5 miljoen euro.

In Amerika sponsort Red Bull de nationale basketbalbond en daarmee hun 3×3 teams. De stap naar het basketbal is niet onlogisch. Tot nu toe was Red Bull in Nederland nog maar amper actief in de teamsporten, wel is het bedrijf betrokken als innovatiepartner bij de Jumbo Visma schaats- en wielerploeg. Op dit front kan het basketbal (in Nederland) best nog wat stappen zetten natuurlijk.

Historie

Ruim anderhalf jaar geleden toen er geen nieuwe grote hoofdsponsor in Den Bosch kwam, zei Van Oosterhout, die de club in 2016 in overnam, tegen me dat er in de naam die voortaan gedragen zou worden in Den Bosch ook niet snel meer iets zou veranderen. Heroes werd het.

Met één klein voorbehoud; als hij een klapper kon maken met een echte grote sponsor dan kon er natuurlijk over de naam gepraat worden. Je bent tenslotte commercieel of niet. Daar is nu geen sprake van, al wordt er niets uitgesloten voor wat betreft de toekomst.

Bob van Oosterhout voegt hier nog aan toe dat de naamskoppeljng met een hoofdsponsor denkbaar is (mits passend & meerjarig), maar dat het altijd in combinatie zal zijn zijn met naam, huisstijl en kleuren Heroes.

Voor nu is het een prima opsteker voor het basketbal in Den Bosch, zeker met het oog op de Beneliga die komend seizoen start (en wat vast ook een katalysator is geweest). Zo’n sponsor als Red Bull aan de haak slaan heeft natuurlijk alles te maken met Bob van Oosterhout de marketeer. Misschien maakt het ook wat los bij (en voor?) andere clubs wat goed zou zijn voor het Nederlandse basketbal als geheel.

Sponsornamen van het Bossche basketbal:

 1. 1974-β€˜77 Sperry Remington
 2. 1977-β€˜78 Falcon Jeans
 3. 1978-β€˜79 EBBC (geen sponsornaam)
 4. 1979-β€˜91 Nashua Den Bosch
 5. 1991-β€˜92 Pro-Specs Den Bosch
 6. 1992-β€˜95 Canoe Jeans Den Bosch
 7. 1995-β€˜96 America Today
 8. 1996-β€˜97 Libertel Den Bosch
 9. 1997-β€˜99 Libertel Dolphins Den Bosch
 10. 1999-β€˜01 Canoe Jeans Den Bosch
 11. 2001-’03 EBBC (geen sponsornaam)
 12. 2003-β€˜05 Tulip
 13. 2005-β€˜13 EiffelTowers Den Bosch
 14. 2013-β€˜16 SPM Shoeters Den Bosch
 15. 2016-β€˜19 New Heroes Den Bosch
 16. 2019- nu Heroes (geen sponsornaam)