Een listig weekend voor de Haai van de Week, de uitblinker in de Eredivisie basketbal

Geen verrassende uitslagen na de interlandbreak. Nee, voor mij was het ook niet verrassend dat Feyenoord won in Bemmel. Simpelweg omdat de Rotterdammers verdedigend beter in elkaar zitten. Belangrijke winst ook voor de ploeg van Toon van Helfteren met oog op Elite A.

De splitsing is na volgende week donderdagavond een feit. Den Helder Suns en Yoast strijden om plek 6, al zie ik nog een rol voor BAL weggelegd en in dat geval zijn Feyenoord en Heroes ook nog niet zeker.

5. Gelukkig komt de Elite eraan want het verschil tussen groot en klein blijft gigantisch groot.

 • 124-79
 • 97-47
 • 67-95

Op zulke enorme uitslagen zit toch niemand te wachten. Individuele prestatie zoals die van Payne met 32p voor Heroes en 26p van Dunn voor Landstede zijn aardig, maar geen echte graadmeters. Net als dat ZZ Leiden maar liefst 7 spelers in de dubbele cijfers had.

4. Leuke ontknoping eerste deel DBL

Het is een beetje schijn bedriegt qua stand. Je zou zeggen dat Suns en Yoast om de laatste Elite plekken strijden. Omdat het slechts een enkele competitie is, heeft het speelschema best veel invloed.

Zo is het resterende programma van Suns relatief makkelijk, net als van BAL. Dat van Yoast en Feyenoord is een stuk lastiger.

Laat ik van onderaf beginnen, eerst BAL dat nu drie overwinningen heeft.

 • Donderdag bij Suns
 • Zondag is Den Haag
 • Volgende week bij Feyenoord

Die zouden ze alle drie kunnen winnen zonder dat daar een wonder voor nodig is. Duidelijk is dat het eerste duel van groot belang is. De Limburgers kunnen op 6 overwinningen komen.

Dan Suns dat nu 4 overwinningen heeft.

 • Donderdag thuis tegen BAL
 • Zaterdag bij Apollo
 • Volgende week thuis tegen Aris

Je mag aannemen dat Den Helder er zeker twee wint en misschien wel drie. Die eindigen dan op 6 of 7 overwinningen

Yoast heeft nu 5 overwinningen

 • Donderdag bij Almere
 • Zondag tegen Leiden
 • Volgende week bij Den Bosch

Dat moet zeker één overwinning zijn en voor wat betreft de laatste twee duels is het niet raar als ze die verliezen. Dan eindigt de ploeg uit Bemmel ook op 6 overwinningen.

Feyenoord heeft nu 5 winstpartijen en een zwaar programma voor de boeg:

 • Donderdag Zwolle thuis
 • Zaterdag Donar uit
 • Volgende week thuis tegen BAL

Ja zeg het maar, de kans dat de Rotterdammers ook op 6 overwinningen eindigen is aanzienlijk.

Heroes Den Bosch staat ook op vijf overwinningen:

 • Donderdag thuis tegen Leiden
 • Zaterdag naar Aris
 • Volgende week thuis tegen Yoast

Dit worden normaal gesproken minstens zes overwinningen, maar de Bossche formatie moet het vooral thuis waarmaken anders kunnen ook zij zomaar op 6 overwinningen eindigen.

Het zou wat zijn vijf teams met allemaal zes overwinningen. Om de stand op te maken tellen dan alleen de onderlinge resultaten van deze vijf teams. Met dan eerst een ranglijst op basis van winst en verlies en dan het doelsaldo. Het gaat me te ver om dat nu uit te rekenen, maar het is geen ondenkbeeldig scenario.

3. Heroes Den Bosch blijft een doorgeefluik qua spelers. Wordt het daar nog rustig op spelersfront, zou je je kunnen afvragen? Nu komt Jonathon Williams (terug). Een type speler dat de ploeg heel hard nodig heeft. Evenwel heeft hij anderhalf seizoen niet gespeeld! Na een voor hem best succesvol seizoen in Den Bosch koos hij in 2019 voor zijn familie. Heroes krijgt er een hand van om spelers met een deuk(je) op te pikken en een tweede kans te geven. Het kan ook een keer goed uitpakken natuurlijk, Williams heeft de potentie in ieder geval.

2. Sander Hollanders heeft een goed seizoen en had een heerlijke avond met BAL tegen Aris. Zaterdag was het in Weert nooit een wedstrijd (81-58), mede omdat Hollanders acht op twaalf driepunters raakschoot. Lekker zeg.  

1. Feyenoord won dus een best belangrijke wedstrijd bij Yoast (69-78) met vijf spelers in de dubbele cijfers. Feyenoord had een fieldgoalpercentage van 48%, Yoast 38% en dat verschil werd niet goed gemaakt in het aantal genomen schoten.

Aanvoerder Jeroen van der List was de ‘grote’ man met 24p tegen 81% en nog 10r tegen efficiency van 30. En hierbij krijgt de 32-jarige Van der list voor de tweede keer (na anderhalf jaar) de eretitel van Haai van de Week.

Van der List die dit seizoen sterk bezig is.

Met 16,5 punten gemiddeld is hij de meest scorende center in de DBL en is hij op vier na überhaupt de gemiddeld meest scorende speler.

Gemiddeld aantal punten alle spelersTeamPPG
1Emmanuel NzekwesiZZL23.8
2Miha LapornikHER21.7
3Dante LombardiALM18.1
4Arunas MikalauskasFEY16.9
5Jeroen van der ListFEY16.5
6Boyd van der Vuurst de VriesSUN16.5
7Jhonathan DunnLAN16.2
8Kaleb WarnerYOA16.0
9Sander HollandersBAL15.9
10Jarred Ogungbemi-JacksonDON15.6

Met 8,2 rebounds gemiddeld staat Van der List derde onder de centers en zesde in het algemeen.

PlayerGemiddeld aantal rebounds alle spelersTeamRPG
1Emmanuel NzekwesiZZL9.5
2Andres IbarguenYOA9.4
3Juan Davis, Jr.FEY9.2
4Yarick BrussenSUN9.1
5Thomas Van Der MarsHER8.7
6Jeroen van der ListFEY8.2
7Eric KibiHAG8.1
8Jean-Victor MukamaARI7.8
9Giannis DimakopoulosARI7.7
10Quatarrius WilsonBAL7.6