‘Gewoon de beste’, de haai van de week ofwel het meest opvallende van een week Eredivisie basketbal

Tussen neus en lippen door werd op de DBL-site het speelformat van de play-offs gecommuniceerd. Op zich is dat format interessant.

De eerste ronde is een tweeluik met een uit- en thuiswedstrijd en zeker bij de nummers 4 en 5 gaat dat een gigantische clash opleveren. Op dit moment zou dat Heroes tegen Feyenoord zijn.

De halve finale is een best-of-three en de finale best-of-five en voor de finale vind ik dat al jaren meer dan genoeg. Zeven is vooral tijdvulling en interessant voor de penningmeester.

Mijn top 5 van opvallede zaken deze week:

5. Yoast en hun driepunters

De eerste must-win-test van Yoast liep op niets uit. Geen moment zat een overwinning tegen ZZ Leiden, opnieuw zonder de geblesseerde Nzekwesi, erin. Het ontbrak vast niet aan de wil, maar wat ik zag (wat gechargeerd) was een ploeg die alleen maar en snel ook driepunters wilde schieten. Veel te gehaast allemaal en Leiden lustte dat rauw.

Als ze vallen is het een sterk wapen, maar Yoast is op deze manier behoorlijk kwetsbaar al pakt de ploeg wel veel rebounds. Overigens is het driepuntspel van de ploeg uit Bemmel geen incident. Yoast heeft na 10 speelronden verreweg de meeste driepunters geschoten. Tegen een redelijk percentage dat wel.

Team3Pogingen3P%
1Yoast United3380.325
2Apollo 2920.322
3Almere Sailors2880.333
4BAL2790.405
5Feyenoord2570.304
6ZZ Leiden2550.400
7Heroes2480.399
8Landstede2430.358
9Aris2430.292
10Donar2410.378
11Suns2350.374
12The Hague Royals1970.213

4. Close games Den Bosch

Wat een vreemde ploeg is dat Heroes. Telkens als ze ‘dood en begraven’ lijken, staan ze weer op. Ongelofelijk haast hoeveel close games die ploeg dit seizoen al heeft gespeeld en gewonnen, veelal door van een achterstand terug te komen. Het is soms goed en bij vlagen niet best, maar karakter kun je ze niet ontzeggen.

  • Donar ondervond dat in de Europa Cup (99-98)
  • Thuis tegen Feyenoord (73-71)
  • Op bezoek bij BAL (88-89)
  • Midweeks tegen ZZ Leiden (88-87)
  • Bij Aris dit weekend (72-74)
  • In Zwolle was er eerder nog een nipte nederlaag (71-73).

Uiteindelijk telt natuurlijk maar één ding en dat is winnen en die spannende wedstrijden zijn leuk voor de kijkers (thuis, helaas).

Ik ben wel benieuwd hoe de Bossche ploeg donderdag met de must-win-situatie omgaat. Een nederlaag thuis tegen Yoast betekent hoogstwaarschijnlijk een plek in de Elite B. Dat zou betitelt moeten worden met zoiets als: schandalig of dramatisch. Het gekke (en het leuke van deze competitie) is dat als er gewonnen wordt, de ploeg heel dicht bij de eerste plek staat.

Bij winst is het zondagmiddag in de Maaspoort: Heroes tegen Donar (bij de NOS op tv).

3. Balinname Worthy de Jong

Een opmerkelijk moment voor mij afgelopen week was de laatste bal van ZZ Leiden in de verlenging bij Heroes op een halve seconde voor het einde. Wat mij daaraan eigenlijk het meest is opgevallen is dat Worthy de Jong op de zijlijn stond om de bal in te nemen. Ik had verwacht dat de aanvoerder en meest ervaren speler, die wel vaker toverballen heeft raak gegooid, juist de ontvanger zou zijn.

2. Boyd van der Vuurst de Vries

In het Nederlandse basketbalwalhalla genaamd DBL waar de buitenlandse spelers het grootste deel van de minuten maken (zo werd crunch time Heroes tegen Leiden grotendeels gespeeld met Worthy de Jong en 9 buitenlanders) is het best verademend om te zien dat Boyd van der Vuurst de Vries zijn ploeg Suns over het dode punt trekt op bezoek bij Apollo.

Het liep niet bij de Heldenaren en het was heel belangrijk dat Van der Vuurst de Vries opstond met in totaal 25p, 3r, 3a. Het spelen van Elite A zou voor deze groep van Suns goud waard zijn. Maar dan zullen ze de must-win game tegen Aris wel moeten winnen. En druk kan voor vreemde dingen zorgen.

1. Geen discussie mogelijk: Feyenoord!

De ploeg van Toon van Helfteren begint onoverwinnelijke trekjes te krijgen en is voor mij de beste ploeg van dit moment in de DBL. En ja ik weet wat er gebeurt als ik dit concludeer en ja ik weet ook dat de prijzen nu niet verdeeld worden.

Toch is het weer buitengewoon knap wat Van Helfteren met Feyenoord doet. Kijk eens naar zijn materiaal en dan is hij Kherrazi onderweg nog kwijtgeraakt. Ik had dit niet verwacht en ik schat zo in Feyenoord zelf ook niet.

Foto: Luka de Kruijf

Toch zijn ook zij, net als Heroes, nog niet helemaal zeker van de Elite A, zelfs niet als je in één week wint van Landstede (83-82) en bij Donar (67-85). Gewoon even winnen van BAL is geen makkelijke opdracht want underdogs, zoals Feyenoord, spelen vaak beter en vooral makkelijker tegen ‘hoger’ aangeslagen teams dan tegen kleintjes.

Nou is Van Helfteren een absolute grootmeester in het optimaal prepareren van underdogs. Hij laat ze niet alleen goed spelen en zeker verdedigen, keer op keer bewijst hij ook dat er een winnaarsmentaliteit te kweken is in een team. Het blijft knap en daarom krijgt Toon van Helfteren, die onlangs 70 jaar werd (precies op de dag dat Oranje zich plaatste voor het EK en waarvoor hij het fundament heeft gestort) deze week de eretitel Haai van de Week.