Acht gedachtes bij het Europa Cup-duel van Heroes Den Bosch tegen Polen

Het is mooi dat er nog een Nederlandse ploeg Europees speelt. Het is ook mooi dat er een FIBA Europe Cup-bubbel in Den Bosch is. Of het resultaat voor Heroes ook mooi wordt (en de kwartfinale van donderdag wordt bereikt) is een heel ander verhaal.

1. Financieel zijn de Polen van BM Slam Stal Ostrow een heel stuk verder dan de Bosschenaren. Naar schatting een begroting van meer dan het dubbele (van 1,5 miljoen).

2. Leuk weetje is dat de Polen lekker met de bus zijn gekomen. Was een stukje rijden (1000 kilometer), maar dan heb je ook wat na een rit van een dag. Corona, maar ook het financiรซle aspect heeft hier vast een rol in gespeeld.

3. Heroes. Tsja. Labiel, het is een woord dat past bij de ploeg. Opsteker was de goede verdedigende partij in Zwolle die tegen alle verwachtingen in makkelijk werd gewonnen. Maar wat zegt het? Dat is de grote vraag. Er is doordringend met elkaar gesproken. Maar wat zegt het? Ballen kunnen de Bosschenaren wel, maar staan nu (en voortaan) alle neuzen dezelfde kant op? Veel vragen dus.

4. Zowel in de Poolse competitie waar Ostrow 3e staat als in de 1e ronde van de FIBA Europe Cup scoren de Polen en lustig op los, gemiddeld 90 punten in Europa en 85 in de competitie. Verdedigend is het evenwel niet super met in Europa 83 punten gemiddeld tegen en in de competitie 80.

5. Cijfers zijn verder eigenlijk niet los te laten op Heroes omdat de ploeg zo ongelofelijk wisselvallig is. Mentaal dat is het ding dinsdag.

6. Opmerkelijk trouwens dat de Polen dit seizoen al 19 spelers hebben gebruikt en flink hebben gewisseld van Amerikanen. Bij de FIBA staan nu ingeschreven: 5 Amerikanen, 1 Kroaat, 1 Zweed (Andersson die recent nog tegen Oranje speelde) en 8 Polen. Dit is hun redelijk evenwichtige verdeling van de scores ofwel het gevaar komt van veel kanten.

1Jakub Garbacz16.6
2Chris Smith16.5
3Trey Kell16.2
4James Florence12.6
5Denzel Andersson10.2
6Josip Sobin9.6
7Taurean Green9.3
8Armani Moore8.8

7. Hoewel de Poolse competitie van een andere orde is dan de DBL, toch even een blik op de efficiencycijfers. Dan is gelijk duidelijk waar Heroes op moet letten: bovenal haar verdediging. Plus, gezien het verschil in balbezit, rebounds (de Polen pakken er gemiddeld 33 en geven er 26 weg) en Heroes moet ook zuinig zijn op de bal (de Polen verliezen gemiddeld 16 keer de bal en hun tegenstanders 15 keer).

BalbezitAanv EffVerd Eff
Slam74.3113.8106.6
Heroes71.3107.1121.0

8. De Polen zijn een goed team, maar geen wonderploeg. Ze spelen Europe Cup en zijn van het niveau zoals er de afgelopen jaren meerdere goede teams in Nederland zijn geweest. Op een goede dag kan een Nederlandse ploeg van dat soort teams winnen. Of Heroes op dit moment als team een perfecte wedstrijd kan spelen, zal dinsdagavond moeten blijken.