Matchfixing, de reacties van de betrokkenen op een rijtje

Matchfixing

De matchfixingzaak bij Aris Leeuwarden maakte nogal wat los vandaag. Voor mij kwam het niet uit de lucht vallen, schreef ik eerder al: Matchfixing in de Nederlandse basketbal eredivisie kan dat (zo makkelijk)?.

Dit zijn de reacties van de betrokken partijen op een rij:

Bureaumanager Henk van Aller van het ISR, dat de zaak onderzocht.

“Het onderzoek is stilgelegd, maar is niet definitief gestopt. Het kan weer worden opgepakt als er nieuwe informatie komt. Onze instrumenten zijn niet verreikend genoeg, zoals bijvoorbeeld de politie of justitie. Wij kunnen bijvoorbeeld niet aftappen. Onderzoeken van matchfixing worden vaak gekoppeld aan onderzoeken naar witwassen. Zodra dat vermoeden er is, geldt ineens een geheimhoudingsplicht bij de opsporingsinstanties. Dan is het voor ons heel moeilijk om informatie te verkrijgen.”

Simone Volmer-Van den Biggelaar, algemeen directeur van de Nederlandse Basketball Bond.

“We nemen dit serieus. Dit willen we niet in het basketbal. Samen staan we voor eerlijke sport. Los van de uitkomsten van het onderzoek is het belangrijk dat we voorkomen dat matchfixing een bedreiging wordt voor onze sport. Basketbal is een sport die gevoelig is voor matchfixing, omdat er – zeker in deze tijd – veel wordt gestreamd en je overal in de wereld naar onze wedstrijden kunt kijken en er op kunt gokken, helemaal met de aanstaande liberalisering van de gokmarkt. Ook al is dit pas de eerste keer dat we er mee worden geconfronteerd, we nemen elk signaal over mogelijke matchfixing uiterst serieus.”

Ramses Braakman, voorzitter van de DBL.

“Jammer dat dit in onze sport gebeurt. We hopen dat dit een wake-upcall is. Dit wil je natuurlijk niet. Er wordt gereageerd op een signaal dat er schijnbaar op een specifieke wedstrijd is ingezet. Het is goed dat het opgemerkt wordt. De integriteitsonderzoekers zien het als een incident.”

Algemeen directeur Sierd Dijkman van Aris Leeuwarden

“Wij zijn als club erg geschrokken dat er mogelijk sprake is geweest van matchfixing. Aris Leeuwarden is al jarenlang een gerespecteerde, stabiele club en een goede werkgever. Wij staan voor een eerlijke sport. Als je dan dit nieuws krijgt, is dat een klap in het gezicht van de spelers, de technische staf, de organisatie, de fans en de sponsoren. Het is van groot belang, voor de sport en onze club, dat er snel duidelijkheid komt betreft de voortgang van het onderzoek. Vanzelfsprekend hebben wij tot dusverre onze volledige medewerking verleend aan het onderzoek en dat zullen wij blijven doen.”