Is deze reeks een voorbode? (met schaars geklede basketballers)

Met drie vrijwel complete speelrondes in de DBL was er veel te kiezen afgelopen week. Mijn vijf meest opvallende zaken:

5. Rik van Waes

De fysiotherapeut en strength en conditioning coach van Heroes hielp een klein weekje geleden ‘tegenstander’ Boyd van der Vuurst de Vries met een schouder uit de kom. De guard van Suns, die aan een sterk seizoen bezig was, probeerde met zijn arm Thomas van der Mars aan de grond te houden. Dat lukte niet. Het gevolg was een schouder die niet op de plek zat waar hij hoort te zitten en dat zag er vreselijk uit. Van Waes handelde snel en sportief. Hij legde Boyd op de grond en zorgde dat de schouder snel weer op de juiste plek zat.

Uit foto’s is gebleken dat er niets structureels kapot is bij Van der Vuurst de Vries. De play-offs zijn een groot twijfelgeval voor de guard. Hij is zo belangrijk voor Suns dat ik vrees dat in feite het seizoen voorbij is voor de ploeg uit Den Helder. Evenwel hulde voor het snelle handelen van Van Waes.

4. BAL naar playoffs

Een bescheiden feestje zaterdag in Weert want BAL plaatste zich door een ruime overwinning (96-58) op Almere voor de play-offs. Geen verrassing natuurlijk, maar het was alweer van 2013 dat Weert zich voor het laatst geplaatst had voor de play-offs. Mooi ook voor Radenko Varagic die nu vijf jaar in Nederland werkt. Hij heeft alle inburgeringsexamens achter de rug en wacht alleen nog op de uitslagen. Hoop voor hem dat het snel en goed komt.

Wie de tegenstander wordt van BAL in de eerste ronde, die bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd, is nog niet bekend. ZZ Leiden zou het op dit moment zijn, maar Heroes rammelt aan de poort. Gezien de recente historie tussen BAL en Den Bosch zou dat interessant kunnen zijn.

3. 100% Bart Bijnsdorp

Den Haag Royals pakte de eerste uitoverwinning van het seizoen bij Almere (73-95). De Haagse center Bart Bijnsdorp scoorde 21 punten en miste niet. 9/9 van het veld en 3/3 vrije worpen. Plus in 24 minuten 8 rebounds en nog 3 assists met een efficiency van 33. Dat het allemaal ruim boven zijn gemiddelde (21 min, 6p, 4r, 1a) is moge duidelijk zijn.

2. Buzzerbeater Emmanuel Nzekwesi

Zou Nederland een sportcultuur hebben gehad en geen voetbalcultuur dan was de buzzerbeater van Emmanuel Nzekwesi tegen Landstede (96-93) vast en zeker een dag lang in alle sporthoogtepunten te zien geweest. Helaas speelt basketbal een bijrol in de Nederlandse sport, maar omdat hij zo mooi was staat de buzzerbeater van de aanstaande MVP op 2 in mijn lijst.

1. Streak Heroes

Vijf op een rij! Wie drie weken geleden had voorspeld dat Heroes alle tegenstanders in de Elite A achtereenvolgens zou verslaan, was voor gek verklaard. Suns (uit), Donar (uit) en Feyenoord (thuis) werden de afgelopen 6 dagen verslagen en daarom is het team van Heroes voor mij de haai van de week.

Foto: FIBA

Wat een paar uur open en eerlijk praten met elkaar kan doen. Bizar.

Nou speelt de Bossche ploeg nog geen hele wedstrijden perfect basketbal, maar dat doet in de DBL geen enkele ploeg. Bij vlagen ziet het er bij Den Bosch echt goed uit, maar soms is het ook onbegrijpelijk wat er gebeurt.

Zo ook tweede Paasdag tegen Feyenoord. De Rotterdammers hadden in de eerste helft niets te vertellen, maar in de tweede helft met hun zoneverdediging kreeg Feyenoord de thuisploeg bijna op hun knieën. Bijna (83-79). Want Heroes is de afgelopen wedstrijden een ander team geworden (dat op 17 maart nog een pak slaag kreeg van Feyenoord 106-87). Een team waar wel samenhang in blijkt te zitten en een team dat verdedigende stops kan maken, ook als het nodig is.

En dus hoort Heroes weer thuis in het rijtje titelkandidaten en vrij bovenaan ook. Landstede is voor mij nog steeds de te kloppen titelverdediger (waar de afwezigen, inclusief de o zo belangrijke Dahlman, binnenkort hun rentree gaan maken).

Het bereiken van de eerste plek heeft Heroes niet in eigen hand, maar die plek is wel binnen schootsafstand (twee overwinningen verschil). Mede vanwege het onderlinge treffen met Leiden dat nog op het programma staat.

Programma

SpeelrondeZZ LeidenHeroes
18ZZL – Sunsal gespeeld tegen Feyenoord
19Donar – ZZLHeroes – Landstede
20ZZL – HeroesZZL – Heroes
21 (laatste)Landstede – ZZLHeroes – Suns

De streak van Heroes is niet de langste. Yoast is bezig aan een reeks van 7, maar wel in de Elite B. ZZ Leiden begon het seizoen met een reeks van 8, al zaten daar ook ‘kleintjes’ tussen.

Nou valt de wederopstanding van Heroes samen met de komst van Jonathon Williams. Hij brengt de dreiging onder het bord die de ploeg nodig had en zijn aanwezigheid maakt het voor andere spelers makkelijker. Anderhalf jaar niet gespeeld en dan zo instromen. 100% is hij nog niet, maar tegen Feyenoord (83-79) opvallend sterk met 26p.

En als Heroes de uitverkiezing niet op sportieve gronden had gekregen dan was de reclamefilm voor ondergoed met schaars geklede Bossche basketballers een goede kandidaat geweest.