Deze haai heeft er werkelijk een achter de kiezen

Op en naast de Eredivisievelden gebeurde weer van alles. Het volgende viel mij op:

5. Apollo – BAL

Heren toch!

Een Eredivisiewedstrijd met een kwartstand (2e) van 7-4 dat kan echt niet.

Na 40 minuten een stand van 50-50 is bedenkelijk.

Na verlenging werd het 59-64.

21/72 en 22/72 schoten van het veld (29%), pffffff

4. Seizoenkaarten Donar

Bijna driekwart van de seizoenkaarthouders van Donar hoeft hun geld niet terug. Mooi die trouw en loyaliteit van zoveel mensen.

Evenwel staat het overal breed uitgemeten en melden veel seizoenkaarthouders dat ook op social media. Je zal maar tot die andere kwart behoren en een goede reden hebben om je geld wel terug te vragen. Sta je dan, met ook nog de mededeling: “Daarmee is er uitzicht op een aantrekkelijk team voor 2021-2022, dat weer om de prijzen kan meespelen.”

Overigens vind ik een pop-up op de site van Donar waarin om geld wordt gevraagd een redelijk hoog bedelgehalte hebben.

3. Miha Lapornik

Heroes is de ploeg in vorm met de zesde winstpartij op rij tegen Landstede (99-76). Den Bosch speelde drie en een halve kwart economisch en sloeg toe als een sluipmoordenaar toen het kon met een 21-0 run in de laatste vijf minuten.

Opvallend slot, maar wat mij echt opviel was de wissel van Miha Lapornik in het tweede kwart. Hij begon slecht aan de wedstrijd en dat had veel te maken met het gameplan van Zwolle dat duidelijk op (of tegen) hem gericht was.

Dat het niet loopt kan, maar tot nu toe leek topscorer Lapornik redelijk onaantastbaar in Den Bosch. Toen hij in het 2e kwart begon te kloten, greep coach Jaumin in en zette Sloveen op de bank. Hij keek ronduit verbouwereerd. Toch was het iets dat moest gebeuren; voor het teamproces en voor de geloofwaardigheid van de coach. En het hielp want in de spannende fase van het vierde kwart forceerde Lapornik niet meer en vond hij zijn teamgenoten wel (weer).

2. ZZ Leiden

Pats boem. Aanvallend is het bij ZZ Leiden om de vingers bij af te likken. De Leidse formatie begint altijd op vol vermogen met een hoog tempo en het leek alsof Donar dat zaterdag niet wist. Na het eerste kwart was het duel in Martiniplaza ook al gespeeld (15-33).

LaChance kwam van de bank en schoot 7/10 driepunters en werd met 25p topscorer. Nou is Leiden überhaupt een ploeg die makkelijk driepunters schiet (17/33 in Martiniplaza).

Leiden neemt de meeste driepunters, schiet ook de meeste raak en dat tegen het hoogste percentage van de Elite A-ploegen. Onderstaand overzicht van de driepunter (gerangschikt op basis van %) geeft inzicht.

Team3PM3PA3P%
1ZZ Leiden10.726.20.408
2Heroes9.323.80.389
3Den Helder Suns8.923.40.382
4Landstede Zwolle8.622.60.380
5Donar8.924.40.366
6Feyenoord8.9260.344

Zaterdag ontvangt ZZ Leiden in de Vijf Meihal Heroes. De twee beste ploegen op dit moment in de DBL. Dat wordt interessant. Leiden is bij winst zeker van thuisvoordeel in de hele play-offs. Een nederlaag van Leiden zou betekenen dat het verschil nog maar één overwinning is. Leiden moet op de laatste speeldag naar Zwolle en Den Bosch ontvangt Den Helder.

1. Coach Ivan Rudez weg bij Donar

Mijn gedachten hierbij:

 • Waarom mag Jan Stalman het seizoen niet afmaken als hoofdcoach? Hij kent de groep door en door en lijkt mij goed in staat om met dit team de eindstreep te halen. Als hij om een of andere reden medeverantwoordelijk zou worden gehouden voor de sportieve malaise dan zou hij eigenlijk ook niet kunnen blijven. Nu mag hij de 69-jarige Pete Miller gaan vertellen hoe alles zit
 • Het contract van Ivan Rudez voor drie jaar voor een boel euro’s gaat 1-2-3 de prullenbak in (zie punt 4 van deze week)
 • Damjan de broer van de coach staat nu en ook volgend seizoen nog onder contract
 • Pete Miller coachte van 2008 tot 2011 bij Aris voor het laatst Eredivisie en is nu coach van RTC Noord en het DTL team van Donar
 • Hij staat vooral bekend als opleider en heeft in zijn carrière ook vooral met jeugd gewerkt en niet als hoofdcoach op het hoogste niveau
 • Waarom kreeg een in de DBL totaal onbekende coach eigenlijk een contract voor drie jaar
 • En van de buitenlandse spelers is, op Ogungbemi-Jackson na, niemand onder de indruk en daar verandert Pete Miller niets aan. Ik ben ook benieuwd in hoeverre Ivan Rudez verantwoordelijk was voor de samenstelling van deze groep
 • Over een maandje beginnen de play-offs dus het wegsturen van de Kroaat is laat, maar niet te laat want het kampioenschap wordt pas in mei vergeven
 • Hamvraag onder de vele duizenden fans is natuurlijk of Donar nog kampioen kan worden? Alles kan, maar ik acht de kans niet groot want de concurrentie in Zwolle, Leiden en Den Bosch zit niet stil. En Feyenoord zal best een treffen willen met Donar in de 1e ronde van de play-offs (uit en thuiswedstrijd)
 • In de verklaring van Donar staat, niet toevallig, dat Ivan Rudez van zijn taken is ontheven. Dat is wat anders dan ontslagen. De ervaring leert dat de formulering belangrijk is voor de onvermijdelijke afkoopsom.
 • De keus die Donar maakt of de gok die Donar neemt, kies maar, om de zo zorgvuldig uitgekozen coach weg te sturen in de hoop op succes, maakt het bestuur van de Groningers, metname het trio Jannnes Stokroos, Ronald Arkema en Martin de Vries voor mij de haai van de week