De kans op het kampioenschap is groot geworden door deze uitblinker

Eerst Emese Hof. Ze speelde zondagavond met Parfumeria Avenida de finale van de Euroleague voor vrouwen. Hof verloor met haar Spaanse werkgever van de het Russische Jekaterinnenburg, 68-78. Jammer van het resultaat, maar toch erg knap dat een Nederlandse op dit podium meedoet.

Mijn meest opvallende vijf momenten in de DBL:

5. Intrigerend slot

Ik weet nu al dat ik donderdag met drie schermen voor mijn neus zit, nogmaals dank DBL-bestuur voor het Elite-besluit. Want de laatste speelronde van de Elite A nadert en alle drie duels zijn van groot belang. Hoe mooi kun je het hebben?

ZZ Leiden verdedigt op bezoek bij Landstede de eerste plek in de eindstand. Winnen betekent thuisvoordeel tot en met de finale. Landstede kan bij winst nog van de vierde naar de derde plek opschuiven en de ploeg zal met een goed gevoel het reguliere seizoen af willen sluiten.

Als Leiden verliest kan Heroes (dat dit seizoen drie keer won van Leiden) de eerste plek overnemen bij winst thuis op het gehavende Den Helder Suns, dat zaterdag de kwartfinale van de beker speelt thuis tegen Feyenoord.

Datzelfde Feyenoord ontvangt op de laatste speeldag Donar. Bij winst van Feyenoord wordt Donar (als Landstede wint van Leiden) de tegenstander van de Rotterdammers in de eerste ronde van de play-offs. Ik kan me voorstellen dat ze die kans niet laten lopen want in dit scenario heeft Feyenoord twee van de drie onderlinge duels dit seizoen gewonnen.

4. Yoast

Eigenlijk een maatje te groot voor de Elite B. De reeks van 9-0 met een gemiddeld verschil dat net iets meer is dan 18 punten is lekker. De nummer twee van de Elite A moet straks in een uit- en thuiswedstrijd tegen de Gelderse formatie uit gaan maken wie naar de halve finale van de play-offs gaat. Debutant Yoast heeft dan helemaal niets te verliezens.

3. Pete Miller

Wat kun je doen als interimcoach aan het einde van het seizoen? Niet veel lijkt me. Het moreel oppeppen van de manschappen zal het belangrijkste zijn. En wat samenhang zoeken om een vonkje (van hoop) te krijgen. Heel logisch dus dat er bij Donar op bezoek bij (ik las ergens heel treffend: geamputeerd) Suns drie Nederlanders in de basis startten. Het goede voorbeeld zullen Williams, Brandwijk en Koenis altijd geven. Verstandige zet dus.

2. Dahlman en Dunn

Landstede is de titelverdediger en blijft voor mij, mits fit, een grote kanshebber op de titel. Vooral ook omdat de ploeg kan verdedigen. Recentelijk waren de belangrijke Dahlman en Dunn geblesseerd. Tegen Feyenoord deden ze weer mee met beide 21 punten, waarbij Dunn 7/11 driepunters schoot.

Schilder is nog niet terug na corona, maar ook hij zal er in de play-offs weer bij zijn.

1. Jonathon Williams

De reeks van Heroes is verlengd naar zeven. Dat alles na het ‘gesprek’ op vrijdag 18 maart na het pak slaag bij Feyenoord. Evenwel loopt de reeks vrijwel synchroon met de (r)entree van de Amerikaan Jonathon Williams.

Hij speelde in het seizoen 2018-2019 in Den Bosch om daarna voor zijn gezin te kiezen en te stoppen met basketbal. Uiteindelijk kwam er een zware scheiding en pakte Williams de bal weer op toen Heroes in nood aanklopte omdat Scott Thomas niet fit werd.

Williams blijkt het ontbrekende puzzelstukje. Met hem als power forward is er onder het bord (eindelijk) serieuze dreiging naar de ring van een creatieve speler met een actie. Let bijvoorbeeld eens op zijn spinmove waarbij hij naar rechts wegdraait en met links scoort. Daarnaast heeft hij een hele snelle eerste stap waardoor hij moeilijk te verdedigen is in zijn acties naar de ring. Heeft hij rust en overzicht, een goede pass en schiet hij ook nog driepunters raak. Verdedigend staat de 31-jarige Amerikaan (hij was vorige week jarig) ook goed op zijn voeten.

De aandacht die Williams trekt zorgt ervoor dat de rolspelers bij Heroes in hun rol groeien. Zozeer dat ik durf te stellen dat Heroes de te kloppen ploeg is in de strijd om het kampioenschap.

Aanvallend komt het gevaar van alle kanten, zelfs zonder de geblesseerde topscorer Lapornik kwam de ploeg in Leiden tot 86 punten. Verdedigend, in mijn ogen cruciaal in de play-offs, is het ruim voldoende. Bovenal is de ploeg op dit moment in balans.

De rol van Jonathon Williams hierin is groot, groter dan het lijkt in die paar wedstrijden. In Leiden was Williams in 26 minuten goed voor 26 punten (FG 9/12 met 3/3 driepunters), 6 rebounds, een plus/minus van +15 en een efficiency van 29. Makkelijk om te concluderen dat hij het verschil maakte.

In de reeks van zeven was Williams goed voor gemiddeld:

22,4 min, 16,3p en 3,9r.

En hij warmt op want in de laatste drie duels is Williams goed voor:

26,3 min, 22,7p en 6,7r.

Nou speelde hij in zijn vorige periode in Den Bosch ook als small forward en dat zie ik straks in de play-offs ook nog wel gebeuren en dat kan zorgen voor problemen bij tegenstanders want hij is groot, sterk en snel.

Het is duidelijk: Jonathon Williams is mijn haai van de week en misschien wel de sleutel naar het 17e kampioenschap van Den Bosch.

Foto: Christian Aarts