Donderdag is de loting al voor het EK met Oranje

Oranje basketbal

Het Nederlands basketbal is vooral bezig met de play-offs en de beker. Logisch. Toch is donderdag om 13u de loting voor het Europees Kampioenschap. Dat is vanwege corona een jaar uitgesteld en wordt nu gespeeld van 1 tot 18 september 2022.

De vier speelsteden voor de groepsfase zijn:

 • Praag (Tsjechië)
 • Tbilisi (Georgië)
 • Keulen (Duitsland)
 • Milaan (Italië)

De finaleronde is in Berlijn.

Mijn gedachten bij Oranje en het EK:

 1. Ongeacht wordt het een zware loting. So wie so komt er in de groep van 6 een afspraak met een superland uit pot 1, Spanje zou mooi zijn. Evenwel zijn de landen in pot 4 en 5 te pakken voor Oranje, mits alles klopt.
 2. Dit is nu en op het EK volgend jaar het team van Yannick Franke. Wat is hij gegroeid de afgelopen jaren. Van frivole basketballer tot de volwassen speler die hij nu is. In de aanval is hij het grootste wapen van Oranje. In de verdediging werkt hij (net als de rest) heel hard. Natuurlijk valt er nog wel wat te verbeteren, bijvoorbeeld iets minder dribbelen en wat meer passen. Op het EK is hij 26 en aan het begin van zijn topjaren als basketballer. Hopelijk vindt hij vastigheid bij een goede club.
 3. Oranje plaatste zich voor het EK precies op de dag dat Toon van Helfteren 70 jaar werd. De grondlegger van dit Oranje (zijn verdediging staat nog steeds) kan niet genoeg bedankt worden voor de wederopstanding van het Nederlandse basketbal. Hij moet ook met gepaste trots hebben gezien hoe Oranje na 40 minuten Kroatië opzij had gezet.
 4. Keye van de Vuurst de Vries, koning van de assist. 19 jaar pas! Het zal niet lang meer duren voordat hij de startende pointguard van Oranje is. Op het EK is hij nog geen 21, maar met zijn inzicht, zeker ook verdedigend, en aanvallende dreiging (zowel schot als penetratie) zo belangrijk.
 5. Jito Kok. 26 en op het EK 28. Speelt nu in Mechelen en is rijp voor een stapje hogerop. Verdedigend top, moet aanvallend aan zijn repertoire werken.
 6. Rienk Mast. Ik zou hem blind selecteren voor het EK. Buscaglia heeft hem nooit met eigen ogen zien spelen. Mast is groot, sterk, heel slim en kan ook nog een driepunter raakschieten. Precies wat Oranje nodig heeft.
 7. Nicolas de Jong. Zijn verzekeringspremie moet opgehoest worden. Mits fit is hij de enige insidespeler die op hoog competitieniveau speelt. Ervaren, spijkerhard en in het bezit van een driepunter. Op het EK is hij 34 en de ideale leermeester voor Mast.
 8. Zomerprogramma Oranje. Pas in november van dit jaar is er weer serieus werk voor Oranje als de WK-kwalificatie begint. De ruim acht maanden tussen EK kwalificatie en de WK voorronde moeten in de zomer overbrugd worden met een goed programma. Vooral voor de jongere Oranjespelers. Er zijn Olympische kwalificatietoernooien, er zijn de Spelen zelf en al die landen hebben sparringpartners nodig. En het is goed voor mannen als: Emmanuel Nzekwesi, Luuk van van Bree, Marijn Ververs, Boy van Vliet, Boyd van der Vuurst de Vries, Sander Hollanders, Yarick Brussen, Matt Haarms, Morgan Stilma, Nathan Kuta, Sam Huurman, Jesse Walleson, Yannick Kaag. En dan vergeet ik er vast nog een aantal.  
 9. Matt Haarms. Lengte kun je niet leren. 2.21. Rimprotector en in staat om driepunters te schieten. Brengt ook nog eens veel energie. De NBA gaat hij niet halen na zijn laatste jaar op college (al zou hij dat nog kunnen verlengen). Hopelijk kiest hij voor de juiste club in Europa. Dan heeft hij één seizoen om te bewijzen dat hij bij Oranje hoort. En als het even kan dan ook deze zomer.
 10. Small forward. Die heeft Oranje niet kant en klaar. Franke speelt er veel, maar is op Europees niveau eigenlijk een shooting guard. Shane Hammink hetzelfde, maar dan minder goed. Olaf Schaftenaar en Luuk van Bree zijn niet mobiel genoeg. Ik zie kansen voor Emmanuel Nzekwesi op deze plek. Maar Tristan Enaruna zou het moeten worden. Speelde niet veel op topcollege Kansas, maar hij gaat verkassen naar Iowa State. Ten tijde van het EK begint Enaruna aan zijn laatste schooljaar. Nou ja, komt ie goed fit terug in Amerika medio september.
 11. Worthy de Jong en Roeland Schaftenaar zijn op het EK beide 33 jaar, Mo Kherrazi is 32 en Charlon Kloof 31. Zij hebben de ervaring van het spelen op een EK en zijn zekerheidjes voor Buscaglia, lijkt me. Ook omdat zij in de WK kwalificatie broodnodig zijn. Dit zijn wel de spelers die deze zomer vrij kunnen krijgen van wedstrijden. Hun aanwezigheid op de training of gedeelte daarvan, lijkt me dan wel leerzaam voor de jonge garde.
 12. Ik heb nu al zin in het EK, want het kan best mooi worden.