Zware EK-loting voor Oranje basketballers, de reis gaat naar Praag

Oranje gekwalificeerd voor EK 2022

De basketballers van Oranje kunnen hun borst natmaken. De loting voor het EK heeft de volgende tegenstanders opgeleverd:

  • Servië
  • Tsjechië
  • Polen
  • Finland
  • Israël
  • Nederland

Ook werd de speelstad voor Oranje bepaald en dat is Praag (18.000 fans) geworden. De andere speelsteden zijn:

  • Tbilisi (10.000 fans)
  • Keulen (19.250 fans)
  • Milaan (12.000 fans)

De finaleronde (knock-out) is in Berlijn in de Mercedes Benz Arena met plek voor 15.280 toeschouwers.

De eerste reactie van Charlon Kloof is dat de loting slechter had kunnen uitpakken. “Servië gaat alles winnen en is natuurlijk een titelkandidaat. De andere landen in deze groep zijn goed, maar geen titelkandidaten. Wij moeten laten zien dat we van dat niveau zijn.”

Worthy de Jong is positief gestemd. “Het is een van de betere groepen waar we de meeste kans hebben om wat wedstrijden te pakken. De andere groepen zien er net wat moeilijker uit. Als je kijkt naar de match-ups moeten we hier wel blij mee zijn.”

Mo Kherrazi beleefde de loting in de auto en vond het erg spannend. “Onze Oranje-app is helemaal ontploft. Als basketballiefhebber kun je stellen dat het mooie wedstrijden worden. Voor mij zijn het landen waar ik altijd tegen heb willen spelen. Ook als je kijkt naar de statistieken kun je stellen dat we tegen het niveau zitten van de meeste landen. Het is een mooie poule.”

Leon Williams was op Instagram zichtbaar blij met de loting.

Bondscoach Maurizio Buscaglia is vooral trots. “Omdat we er weer bij zijn. Ten tweede, omdat we de toplanden als Servië, Polen en Tsjechië mogen treffen. Maar ook wedstrijden tegen Israël, dat een rijke basketbalgeschiedenis heeft, en Finland met hun gretigheid en energie. En als laatste, omdat we tegen zoveel bekende topspelers gaan spelen. Iets dat pittig gaat zijn, maar ons nog meer motiveert. We zullen veel meer dan ons best moeten doen, zoals het hoort.”

Oranje bereikte het EK door in een groep met Kroatië, Turkije en Zweden als 2e te eindigen.

De laatste keer dat Oranje meedeed aan het EK was in 2015, toen werd de eerste wedstrijd tegen Georgië gewonnen. Daarvoor was het 1989 dat Oranje op een EK speelde.

Het Europees kampioenschap zou eigenlijk dit jaar zijn. Omdat door corona de Olympische Spelen een jaar werden opgeschoven, schoof het EK mee. Het is nu van 1 tot 18 september 2022.

De laatste twee edities (2015 en 2017) werden de groepsfases al in verschillende steden en landen gespeeld. Daarna heeft de FIBA ook het schema veranderd zodat het EK niet meer om de twee jaar wordt gespeeld, maar om de vier jaar.

This poll is no longer accepting votes

Hoeveel duels gaat Oranje winnen in de groepsfase op het EK?
×