Deze uitblinker voedt zijn basketbalkinderen op

De laatste haai van dit seizoen is wat mij betreft een van de mooiste omdat de passie van hem afdruipt (de laatste omdat nu de play-offs beginnen).

Mijn top 5 van deze week:

5. Bekerweek                      

De afgelopen week was een succes. Simpel. Houden zo.

Bedenk een formule om één of twee teams uit promotiedivisie een kans te geven. Ik zou zeggen laat de promotiedivisieteams gedurende het seizoen een knock-out toernooi spelen met de nummer 9-12 van de Eredivisie. Daarna de bekerweek met 7 en 8 tegen twee ‘qualifiers’ en dan kwart-, halve- en finale in één week zoals nu.

4. Talenten              

Roel van Overbeek en Sander Hollanders van talentfabriek BAL waren al in de picture. Bij BAL hebben Wietze Nossek en Jeff de Vries ook aardige stappen gezet net als Bob Berghuis van Yoast. Maar Neil Masnic was voor mij een eyeopener. Bosnische vader, Duitse moeder en dus (helaas) Duits paspoort. Groot, slim, atletisch. Ook voor hem ligt er een mooie toekomst in het verschiet.

3. Andres Ibarguen

De Colombiaan was in de bekerfinale, tegen het inside fragiele BAL, niet te stoppen. 39 punten tegen 78%. Plus nog 13 rebounds en geen enkel balverlies. Het zorgde voor een efficiency van 47, bizar hoog. Eigenhandig maakte hij er een wedstrijd van. Slim gehaald van Matthew Otten.

2. Austin Luke

Van een insider begreep ik dat de agent van Luke zijn speler afgelopen zomer aan de straatstenen niet kwijt kon. Geen enkele ploeg in Europa wilde hem hebben. Geld toegeven had bij wijze van spreken nog geen zin. Alleen Matthew Otten zag iets in de guard die toch in de Spaanse 2e divisie heeft gespeeld en dat lukt alleen de lange Nederlanders, guards niet.

Austin Luke is het hart en de ziel van Yoast. Na zijn halve finale tegen Landstede met 52 punten (16/29 van het veld met 10/20 driepunters), 8 rebounds en 8 assists, een efficiency van 53 en een niet verzakende inzet zal zijn marktwaarde omhooggeschoten zijn.

Evenwel is hij stijf rechts. In de finale werd hij door BAL veelvuldig gedoubleteamd en naar zijn linkerhand gedwongen. Dat leidde tot slechts 8 punten, maar wel tot maar liefst 16 assists. Voor Eredivisiebegrippen een uitstekende guard. 

1. Radenko Varagic

De architect van het Limburgse succes is mijn haai van deze week. Nu vijf jaar in Weert. Werd de afgelopen jaren met zijn ‘basketbalkinderen’ stijf laatste, maar bleef stug doorgaan met de beker als bekroning.

Henk Konings, mister Weert en helaas overleden, haalde de Serviër binnen. Varagic voelt zich op zijn gemak in Nederland en wil zijn eigen kinderen de best mogelijke toekomst bieden. Ging daarom de lange procedure in om Nederlander te worden. Op zijn 48e deed hij onlangs zijn inburgeringsexamens, mondeling en schriftelijk. Hij slaagde en nu is het wachten op een paspoort en een kans bij een topploeg. Na de bekerfinale sprak ik met Varagic die van een afstandje genoot van het feest. Een topcoach en bovenal een eerlijke open topkerel die zijn spelers niet alleen beter maakt als basketballer, maar ook beter maakt als mens.

(Omdat ik een mondkapje op had, zijn mijn vragen ondertiteld).