Komt er schaamrood op de kaken in de basketbal play-offs?

play-offs

Zaterdag beginnen de play-offs. Vanwege de late start van de competitie half januari door de coronapandemie is niet alleen het reguliere seizoen ingekort, in de play-offs gaan in vergelijking met voorgaande jaren ook minder wedstrijden gespeeld worden. Al kun je je nog steeds afvragen waarom 8 teams play-offs moeten spelen in de competitie met 12 teams.

Statistische play-offinformatie:

Er zijn in Nederland 769 playoffduels gespeeld:

 • Thuiswinst 65,4%
 • Uitwinst 34,6%

Gemiddelde uitslag:

 • 80,0 – 75,1

De eerste ronde dit seizoen is geen best-of-3, maar een strijd over twee duels. Bekerformat zeg maar, met de kans dat het doelsaldo over twee duels bepalend is als beide teams hun thuiswedstrijd winnen.

Dit format maakt de kans op verrassingen wel groter want een dikke overwinning is dubbel zoveel waard, terwijl het in het best-of-format alleen gaat om winnen of verliezen en de marge geen enkele rol speelt.

De hoogst geëindigde ploeg begint zaterdag met een uitwedstrijd en speelt dinsdag thuis.

In algemene zin is het voor mij altijd de vraag hoeveel zin de buitenlandse spelers in de play-offs hebben. Genoeg voorbeelden gezien in het verleden van Amerikanen die het bij de start van de play-offs wel mooi geweest vonden en niet meer alles gaven zodat ze lekker snel naar huis konden.

ZZ Leiden, Heroes en Donar zouden zich relatief makkelijk moeten kunnen plaatsen voor de halve finale. Gebeurt dit niet, en dat kan zomaar, dan moeten de favorieten zich schamen. Alleen het tweeluik tussen Landstede en Feyenoord zou spanning op mogen leveren.

Omdat her er der al wat uitgebreide vooruitblikken staan houd ik het kort met wat vragen.

1-8 ZZ Leiden – BAL

De verrassende bekeroverwinning van BAL op Leiden ligt nog vers in het geheugen.

De vragen hier zijn:

 • Telt een gewaarschuwd team voor twee?
 • Hoeveel vertrouwen heeft BAL in het bekertoernooi getankt?

2-7 Heroes – Yoast

 • Heroes heeft kwantiteit een kwaliteit voldoende om kampioen te worden, maar hoe houdt het team zich mentaal?
 • Kan Austin Luke eigenhandig deze serie beslissen?

3-6 Donar – Suns

 • Kan de duurste selectie ook het hoogste niveau halen?
 • Is Suns, dat werd geteisterd door blessures, compleet genoeg om een vuist te maken?

4-5 Landstede – Feyenoord

 • Landstede is de titelverdediger, verschijnt de typische Herman van den Belt-vechtmachine in de play-offs (wel/ineens)?
 • Is de rotatie van Feyenoord, met de ogenschijnlijk nog niet fitte Kanda, groot genoeg voor een intens gevecht?