Negen zaken die mij opvielen in de eerste play-offronde

Wat mij opviel in op de eerste speeldag van de play-offs:

1. Landstede lijkt herboren. Wat een wedstrijd bij Feyenoord (76-97)! Is gelijk game over voor deze serie. En dat bij een ploeg die teert op haar verdediging. Nou maakt één zwaluw nog geen zomer, maar toch het was indrukwekkend. Old school Herman van den Belt-basketbal met hoofdrol voor Noah Dahlman (27p, 8r, 3a).

2. Austin Luke net als in de bekerwedstrijden tegen Donar (22p, 7r, 11a) en tegen Landstede (52p) ook door Heroes (91-89) niet te stoppen met 43p, 7r, 5a. Luke misbruikte de pick&roll (die nooit een roll wordt) doordat Den Bosch maar een lange man op hem bleef switchen. Donar en Heroes zouden trouwens weleens naar zijn gunsten kunnen dingen, het eerste contact kan dinsdag gelegd worden.

3. Heroes toch. 20 punten voor staan met goed basketbal en dan jezelf in slaap sussen. Niet voor het eerst dit seizoen en de voorgaande. En als het dan niet (meer) loopt verzandt de ploeg in (moeilijke midrange) schoten in plaats van de ring aanvallen. Maar er was meer zwart/wit. Ter illustratie de plus/minus van Heroes tegen Yoast ofwel wat gebeurt er met de marge op het scorebord als bepaalde spelers op het veld staan:

Basis

Van Vliet +20 (speelde maar 12 minuten, net als in verloren bekerwedstrijd tegen Feyenoord)

Mayfield +8

Lapornik -1

Vd Mars +17

Herndon +15

Bank                          

Payne -16

Wessels -20

Williams -16

Gilbert -17

4. Keime Helfrich. Had in het 4e kwart twee belangrijke driepunters voor Yoast en een +/- van plus 13.

5. Ogungbemi-Jackson. Won met Donar het gevecht bij Den Helder Suns (75-83), maar werd de zaal uitgestuurd. Beetje dubieus. Überhaupt zag ik op de verschillende velden heel verschillende interpretaties door de refs van min of meer dezelfde situaties. Ik neem aan dat Antio Sinterniklaas vandaag druk bezig is met een videocompilatie om snel meer eenduidigheid te krijgen.

6. Rebounds Suns-Donar 31-43, cruciaal in een redelijke close game. Gekke is dat Suns meer schoten nam dan de gasten (69-62), alleen was het percentage van de Groningers veel hoger (39%-54%). Driepunters (12/36 om 5/17) ofwel Donar was inside niet te stoppen.

7. Min of meer hetzelfde verhaal bij BAL-ZZ Leiden (77-86) en rebounds 36-47. In totaal had Leiden 17x meer balbezit dan Weert. Schotpercentage 43%. Zie hier de verklaring van de marge.

8. De kans op een sensatie in Zwolle dinsdag acht ik nul. Leiden en Donar moeten oppassen, maar ik zie het niet snel misgaan.

9. Yoast heeft niks te verliezen dinsdag in Den Bosch. Een ruime voorsprong van Heroes zegt niets, werd zaterdag nog eens duidelijk. Wordt het een nagelbijter dan geeft ik Yoast een goede kans op een stunt. Toch is het ook een reëel scenario dat Heroes relatief makkelijk orde op zaken stelt. Wordt in ieder geval een leuke pot.