Wat mij opviel in de returns van de kwartfinales van de basketbalplay-offs

play-offs

1. Luke / Otten

Wat een fout om Austin Luke met vier fouten in het derde kwart op het veld te laten staan. Otten heeft het met Yoast ontzettend goed gedaan dit seizoen, maar dit was een rookie-mistake. Te veel vertrouwen hebben in de speler, niet onlogisch, maar Luke had naar de kant gehaald moeten worden. Het was 55-50 in het derde kwart met iets minder dan 4 minuten te spelen, een fase waar de wedstrijd niet zou worden beslist, toen hij zijn vierde fout kreeg.

En wat een denkfout van Luke door zichzelf in een positie te brengen dat hij ook nog in het derde kwart tegen zijn vijfde fout aanloopt, notabene in de slotseconde met een drive naar de basket. Bij het terugzien van de beelden kun je zeker discussiëren of het zelfs wel een fout was, maar als je zo belangrijk bent voor een ploeg mag je dit risico niet nemen

2. Luke hyper

Voor de wedstrijd viel mij al op dat Luke in een ‘zone’ zat. Minutenlang heb ik zijn warming up bekeken en die deed hij op zijn eigen manier. Niet helemaal los van zijn ploeggenoten, maar wel anders. Ondertussen was hij ook druk bezig om zijn ploeggenoten op te peppen. Het was best mooi om te zien, vooral omdat de winnaarsmentaliteit er vanaf droop. Tot aan het fluitsignaal was hij bezig met eten en drinken anders dan anders, waarschijnlijk omdat hij wist dat hij 40 minuten zou gaan spelen. Na de rust (13 punten in de 1e helft en niet lekker in de wedstrijd) deed hij er tandje bovenop en werd hij ongrijpbaar todat… Nooit zullen we weten hoe het was afgelopen

3. Refs

Waar ik getuige van was, in de helaas lege Maaspoort waar je wel goed kunt horen wat er op het veld gezegd wordt, was dat Luke vanaf het beginsignaal op elke call van elke ref commentaar had en de discussie aanging. In het verloop van de wedstrijd kreeg hij ook meerdere waarschuwingen voor een technische fout en hoorbaar was ook dat scheidsrechters tegen hem zeiden dat hij nou eens zijn mond moest houden. Het mag niet de reden zijn van zijn vijfde fout, maar ik denk dat het vast en zeker van invloed is geweest.

4. Refs 2

Over praten gesproken. Het contrast tussen Eredivisie en Europees basketbal is enorm. Nou snap ik dat in Nederland iedereen elkaar kent, althans. Maar door spelers en vooral door coaches is er verbaal en nonverbaal veel communicatie richting de scheidsrechters. In FIBA-verband is dat niet of het wordt heel kort gehouden, letterlijk en figuurlijk. In de DBL lijkt het bij vlagen wel een praatclubje. Soms lijkt het alsof de scheidsrechters zeker in de ogen van coaches niets goed kunnen doen. Nou kan het zeker ook beter, ik stipte het vorige keer al aan, maar dat geldt evengoed voor het spel van de teams. Je krijgt wat je verdient.

5. Miha Lapornik

Waar was hij met zijn gedachten en vorm. De belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor Heroes tot nu toe en hun all-star was volkomen onzichtbaar en zelfs een blok aan het been. Dat schoten niet vallen kan, maar om dan geforceerd te gaan schieten is niet bepaald handig. Hij verdiende echt minder speeltijd dan hij uiteindelijk kreeg. Aan het eind schoot de Sloveen nog wel wat ballen raak, maar toch. Misschien is het verstandig als zijn vriendin maar weer snel terugkeert uit Slovenië.

6. Damjan Rudez

Uhhhh zero points als Donar er 105 maakt tegen Den Helder Suns. Hoe is dat mogelijk?

7. Feyenoord / Landstede

Thuis met 21 verloren. De return in Zwolle leek een formaliteit. En toch was het in het derde kwart 43-58. Dat zegt iets over de Rotterdammers en dat Landstede uiteindelijk nog won zegt ook iets over die ploeg.

8. BAL / Yoast

Het seizoen is voorbij voor deze twee smaakmakers. Yoast heeft zich als debutant uitstekend geprofileerd. Ook voor het fris spelende en bekerwinnaar BAL geldt dat het volgend seizoen vooruit moet, want door prestaties komen er verwachtingen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat er spelers vertrekken in Weert en Bemmel is een zekerheid, benieuwd wat er met de coaches gaat gebeuren. Donar moet een nieuwe hebben en Otten heeft daar een verleden (kampioen in 2010).

9. Halve finales

Best-of-3 (zaterdag, dinsdag, donderdag), mooie affiches met even gechargeerd mijn eerste indruk:

ZZ Leiden – Landstede = offense tegen defense, key match-up Nzekwesi vs Dahlman

Heroes – Donar = 2x labiel, waarbij bij Den Bosch de hoogtepunten hoger liggen en de dieptepunten (soft) veel lager liggen dan bij de Groningers