Wat mij is opgevallen in de eerste twee duels in de halve finales van de play-offs

playoffs

De kop is eraf, ZZ Leiden en Heroes staan op 1-0. Dit viel mij dit weekend op:

1. DeMario Mayfield

Was bijna letterlijk, maar zeker figuurlijk de motor van Heroes in de overwinning op Donar (97-76). Mayfield ging voorop in de strijd, in de aanval (28p tegen 54% met 9r, 5a, 3st) en belangrijker in de verdediging. Zijn tomeloze inzet, zeker in het vierde kwart, kende zijn weerga niet zondagmiddag. Motiveerde en stimuleerde ondertussen ook nog zijn ploeggenoten. Was het hele seizoen goed zonder op te vallen en lijkt, nu het echt belangrijk aan het worden is, bij te schakelen. Hij leidde zijn ploeg op een manier zoals een Amerikaan hoort te doen. Als bliksemafleider kon Lapornik als vanouds opereren en kon Payne in aanvallende zin excelleren.

2. ZZ Leiden

Had eigenlijk geen kind aan Landstede (97-87). Als het loopt bij Leiden ziet het er ook heerlijk uit. Gek genoeg bracht de ploeg zelf door onzorgvuldig en te gehaast te gaan spelen Zwolle terug in de wedstrijd (marge van 21 werd 2). Had uiteindelijk met Worthy de Jong het gochme in huis om de ring aan te vallen en het verschil opnieuw te maken. By the way die assist achter zijn rug langs op Nzekwesi was briljant, het balverlies net daarvoor zien we door de vingers.

3. Leon Williams

Enige speler bij Donar die de juiste play-offintensiteit had. Trok in het vierde kwart een gezicht als een oorwurm nadat een collega voor de zoveelste keer dacht even zelf de zaak recht te trekken

4. JaCori Payne

In een topwedstrijd had hij ineens 26p. Ooit gehaald als spelverdeler, maar de Amerikaan wil graag scoren. Was niet te stoppen dit keer. Scoorde tegen Apollo (andere orde natuurlijk) dit seizoen eens 32 punten. Evenwel is Payne misschien wel het toonbeeld van Heroes dit seizoen. Soms goed, vaker wisselvallig.

5. Pete Miller

Was een groot gedeelte van de wedstrijd op afstand bezig met Jean Marc Jaumin. Ik kon dat goed zien omdat ik precies op één lijn zat. Nou heeft Jaumin eigenaardige trekjes, maar ik geloof dat de aandacht van de Donar-coach beter ergens anders naartoe had kunnen gaan.

6. Landstede

Zag er op bezoek bij Leiden uit als een krolse kat. Wilde lekker spelen en liever niet verdedigen. Dat kan niet in de play-offs. Ben ik ook niet gewend van ploegen van Herman van den Belt. Uiteindelijk begon de ploeg wel te vechten, maar terugkomen van een achterstand is wat anders dan winnend basketbal spelen.

7. 1-0

De eerste klap is een daalder waard, zeker in een best-of-3. Toch kan het dinsdagavond in beide series weer 1-1 zijn.

Landstede zal niet nog een keer de rode loper uitrollen, lijkt me, en gaan knokken en er een lelijke wedstrijd van proberen te maken. Heroes speelde 40 minuten met het koppie erbij, het is maar de vraag of het dinsdag weer 40 minuten het geval is.

Aan de andere kant heeft Leiden veel aanvallende kwaliteit in huis om het te beslissen in Zwolle, zeker met King op de 3. Donar kwakkelt al langer, de chemistry lijkt niet goed en vreemd genoeg presteert de ploeg thuis een stuk slechter dan buitenshuis. Toch kan het ook toevallig een keer goed vallen.